De wetenschap achter beton

Moderators: jkien, Xilvo

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

De wetenschap achter beton

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Tegenwoordig wordt beton voor veel verschillende toepassingen gebruikt. In ons land worden er bijvoorbeeld gebouwen gemaakt van dit materiaal, net zoals gietvloeren ook gecreëerd kunnen worden met behulp van beton. Sterker nog, een design betonvloer is op het moment eigenlijk mateloos populair, wat vooral komt door de trendy industriële woonstijl waar een vloer van beton perfect bij past. De vloer egaliseren kan hierbij wel van belang zijn. Het is bovendien goed om de wetenschap achter beton te kennen, wat je kunt leren met behulp van dit artikel.

Wat is het recept van beton?
De meeste mensen gebruiken cement en beton door elkaar, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Cement is namelijk slechts één van de ingrediënten in beton. Als je bij een winkel om cement vraagt, krijg je dan ook naar alle waarschijnlijkheid een zak met echt Portlandcement. Naast cement bevat beton ook nog zand en stenen. Die stenen, of aggregaat, zijn een zorgvuldig afgemeten mix van verschillende groottes. Kleine stenen vullen de gaten tussen grotere en zand vult de ruimtes ertussen. Cement is hierbij in principe de lijm die alles bij elkaar houdt. Je hebt dus echt alle drie ingrediënten nodig om beton te kunnen creëren.

Hoe zit het met het water in beton?
Cement is meestal kalksteen dat is vermalen en oververhit. Het toevoegen van water veroorzaakt een chemische reactie. Microscopisch kleine kristallen ontwikkelen zich hierdoor, groeien en grijpen in elkaar, binden het aggregaat aan elkaar en vormen een keiharde massa. Het is verleidelijk om extra water toe te voegen om beton gemakkelijker te verwerken of om beton dat begint uit te harden zachter te maken. Toch moet je dit beslist niet doen. Bij te veel water ontwikkelen cementkristallen zich te ver uit elkaar, waardoor beton zwak en poreus wordt. Dit levert in de toekomst alleen maar problemen op.

En met de vlotter dan?
Om het oppervlak af te werken, wordt het beton eerst gedreven met een vlotter. Dit duwt het aggregaat naar beneden en trekt fijn zand en cement naar het oppervlak. Dit is precies wat je nodig hebt om later een gladde afwerking te vormen, al kan het ook een ruwe afwerking creëren. Je moet een gladde afwerking overigens aanbrengen met een troffel, terwijl je een ruwe afwerking aanbrengt met een bezem bijvoorbeeld. Je moet de vlotter overigens niet te veel gebruiken. Als je dit te veel doet dan laat het namelijk een topping van waterig cement achter, wat een zwak en poreus oppervlak oplevert.

Hoe kun je het beton sterker maken?
Beton zal blijven uitharden totdat het volledig uitdroogt. Daarom gebruiken sommige pro's dekens, plastic lakens of spray-on coatings om ervoor te zorgen dat het beton de vocht vast blijft houden voor een langere tijd. Aangezien de meeste krachttoename in de eerste paar dagen plaatsvindt, adviseren experts over het algemeen een natte kuur die in principe drie tot en met zeven dagen duurt. Doorgaans wordt beton na 28 dagen als volledig uitgehard beschouwd. Het kan dan niet meer sterker gemaakt worden.
pexels-photo-2117937.jpeg

Gesloten