Thermokoppel

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 264

Thermokoppel

Dag allemaal

Ik begrijp niet helemaal hoe een thermokoppel werkt aan de hand van onderstaande foto die uit mijn boek komt.
218311784_2644449899182093_4630301690510728353_n.jpg
Wat is het nut van die thermometer? We meten toch net de spanning om hiermee de temperatuur te berekenen?

Maakt het uit hoe je de potentiometer aansluit? Op de foto, midden in de koperdraad. Maar kan het ook in de constantaandraad? Of misschien beide dus aan één pool de constantaandraad en aan de andere de koper draad?


Groetjes

Valerion

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.781

Re: Thermokoppel

Valerion schreef: zo 18 jul 2021, 09:33 Wat is het nut van die thermometer? We meten toch net de spanning om hiermee de temperatuur te berekenen?
Waarschijnlijk om te controleren of het thermokoppel de juiste waarde aangeeft. Normaal gesproken gebruik je natuurlijk geen extra thermometer.
Valerion schreef: zo 18 jul 2021, 09:33 Maakt het uit hoe je de potentiometer aansluit? Op de foto, midden in de koperdraad.
Het is geen potentiometer maar een spanningsmeter. Sluit je 'm andersom aan dat verandert de aanwijzing van teken.
Valerion schreef: zo 18 jul 2021, 09:33 Maar kan het ook in de constantaandraad? Of misschien beide dus aan één pool de constantaandraad en aan de andere de koper draad?
Het kan ook in de constantaandraad al krijg je dan twee Co-Cu overgangen bij de aansluitpunten (aangenomen dat die aansluitpunten van koper zijn).
Als je de meter aan de ene kant op CU en de andere kant op CO aansluit, dan meet je de temperatuur van de meter. Dat zal de bedoeling niet zijn

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: Thermokoppel

[achtergrond kennis]

Industrieel gebruik je een PT100 thermometer vaak als (inline)sensor. De platina draad heeft bij 0oC een weerstand van precies 100Ohm welke met een 0,385 Ohm verandert per oC. Hiermee kan nauwkeurig een sensor gebouwd worden zonder glas of vloeistof welke mogelijk kan breken en in een product belanden en automatisch ook een signaal (al dan niet via IO link) naar een transmitter of indicator gegeven worden.

Het gebruik van een koper draad voor thermokoppel is eigenlijk aardig out of date gezien deze een stuk minder nauwkeurig is dan een PT100

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.781

Re: Thermokoppel

PT100 en thermokoppel hebben ieder hun voor- en nadelen.

PT100 is nauwkeuriger, thermokoppels kunnen (afhankelijk van de gebuikte materialen) een (veel) groter temperatuurbereik aan. PT100 -200 C tot 850 C; Type K thermokoppel (chromel–alumel) -270 C tot 1350 C. Er zijn thermokoppels die bruikbaar zijn bij temperaturen > 2000 C.

Een thermokoppel is in principe heel makkelijk in gebruik, al wordt dat deels teniet gedaan door de noodzaak van een koude las (ijsbad of compensatieschakeling).
Als het niet op een paar graden aankomt, dan kun je zonder koude las en sluit je het koppel direct aan op een spanningsmeter. De spanning is dan een maat voor het temperatuurverschil tussen meetpunt en kamertemperatuur.

Tenslotte, een thermokoppel geeft een spanning. Die kan gebruikt worden om een apparaat met bijvoorbeeld een gasbrander te beveiligen. De spanning houdt m.b.v. een elektromagneet een gasklep open. Mocht de vlam doven, dan verdwijnt de spanning en wordt de gastoevoer afgesloten.

Reageer