De interessante wetenschap achter licht

Moderators: jkien, Xilvo

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

De interessante wetenschap achter licht

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Wat is licht? Licht kan een aantal verschillende dingen zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Het kan de gloed zijn van een gloeilamp die je in een staande lamp in je slaapkamer hebt geplaatst, maar het kan ook de warme stralen die van de zon afkomen zijn. Licht kan natuurlijk door de mens gemaakt zijn, maar ook door de natuur. Hoe het ook wordt gecreëerd, we gebruiken elke dag licht. Zo simpel is het nou eenmaal. In de afgelopen eeuw zijn er bovendien een aantal wetenschappelijke ontwikkelingen rond licht geweest, zoals de buitenlampen met sensor. In dit artikel kun je meer te weten komen over de wetenschap achter licht.

Wonder om te zien
De studie van optica heeft ons in staat gesteld onze kennis over lichtgolven en hun interacties met allerlei soorten materie uit te breiden. Licht is echt een wonder om te zien, maar er is zoveel te begrijpen over dit geweldige concept. Fans van de wetenschap zullen het geweldig vinden om te leren hoe licht werkt en de vele toepassingen die we hebben voor dit ongelooflijke type energie. De volgende keer dat je een staande lamp in je huis aanzet, zul je dan ook een nieuwe waardering hebben voor hoe het licht dat eruit straalt precies werkt.

Zicht en licht
Simpel gezegd, licht is een soort stralingsenergie die we visueel kunnen waarnemen met onze ogen. Met andere woorden, licht is kracht die we kunnen zien. Zichtbaar licht is een klein deel van een groot deel van wat het elektromagnetische spectrum wordt genoemd, dat alle energietypes bevat die door de ruimte reizen. Elke dag weerkaatsen lichtgolven van objecten in onze ogen, waardoor we de objecten kunnen zien. Mensen hebben verreweg de beste visuele systeemstructuur, zelfs beter dan een vogel, die kleine objecten van hoog boven in de lucht moet zien.

Kleur en licht
Om beter uit te leggen hoe onze ogen kleur zien, stel je een groene appel voor. Waarom lijkt de appel groen? Er schijnt licht op de appel, waardoor de appel naast de kleur groen alle kleuren in het spectrum opneemt. De kleur die de appel niet absorbeert, wordt teruggekaatst naar onze ogen, waardoor we groen zien. Licht is slechts een kleine fractie van het gehele elektromagnetische spectrum. Binnen dat kleine gebied liggen alle kleuren die we kunnen zien, het zichtbare spectrum.

Verschillende golflengten
Alle kleuren hebben verschillende golflengten waardoor ze de kleuren zijn die ze lijken. Rode kleurgolven zijn bijvoorbeeld erg lang, terwijl blauwe kleurgolven erg kort zijn. Kleuren worden ook geassocieerd met temperatuur of de manier waarop de kleuren worden waargenomen. Terugkomend op ons vorige voorbeeld: rood wordt gezien als een warme kleur vanwege de psychologische impact die de kleur rood op onze hersenen heeft. Warme voorwerpen zijn meestal rood, zoals een verwarmingskookplaat of een rode vlam. Een groene kleur wordt juist meer gezien als koel, wat dus ook het geval is bij een groene appel.

Color Rendering Index
Licht speelt een belangrijke rol in hoe onze ogen kleur waarnemen. De lichtbron bepaalt namelijk hoe onze ogen de kleur zien. Als we bijvoorbeeld buiten in het zonlicht naar een rood shirt kijken en het dan mee naar binnen nemen om het onder een lamp te bekijken, kan het een donkerdere tint lijken vanwege de verandering in de Color Rendering Index. Ook kan dit komen doordat de licht de kleuren op een andere manier laat verschijnen. De Color Rendering Index is overigens een kwantitatieve maatstaf die gebruikt wordt om het vermogen van een lichtbron om de kleuren van diverse objecten op de juiste manier weer te geven in vergelijking met een natuurlijke lichtbron.
pexels-photo-132340.jpeg

Gesloten