Resonantie

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

Resonantie

Als we een massa aan een veer hangen, zodat het ook een slinger is, wat moet de verhouding tussen de trillingstijd van de massa met de veer zelf en de slingertijd zijn, zodat de slingerbeweging automatisch kan overgaan in een dansbeweging en andersom, door resonantie? Ik twijfel tussen 1:1 en 2:1, maar weet het antwoord niet.
 
Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 7.509

Re: Resonantie

Wat bedoel je precies met een 'dansbeweging' ?

Berichten: 2

Re: Resonantie

Michel Uphoff schreef: Wat bedoel je precies met een 'dansbeweging' ?
Sorry voor de onduidelijkheid. De dansbeweging is het op en neer bewegen van de veer zelf.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.982

Re: Resonantie

stues schreef: .. wat moet de verhouding tussen de trillingstijd van de massa met de veer zelf en de slingertijd zijn, zodat de slingerbeweging automatisch kan overgaan in een dansbeweging en andersom.
 
Je vraag is onduidelijk. Misschien bedoel je Lissajousfiguren die langzaam doorlopen worden, zoals op deze webpagina. Misschien bedoel je dat de frequentieverhouding 1:1 geen dansachtige beweging oplevert (cirkels en ellipsen), terwijl de andere frequentieverhoudingen wel een dansachtige beweging opleveren (mits de horizontale trilling het langzaamste is).

Reageer