Pagina 1 van 1

entropie en de oerknal

Geplaatst: di 13 feb 2018, 17:59
door Jan Pieter Balder
In het boek de ontrafeling van de kosmos, van Brian Greene kwam ik de volgende zin tegen die me bijzonder intrigeerde. 'Het is onvoorstelbaar veel waarschijnlijker dat alles wat we nu in het heelal zien, is ontstaan uit een zeldzame, maar zo af en toe te verwachten statische afwijking van totale chaos, dan dat het zich langzaam heeft ontwikkeld vanuit het nog onwaarschijnlijker, ongelooflijk meer geordende beginpunt met verbijsterde lage entropie, dat voor de oerknal is vereist.' Betekend deze zin dus eigenlijk, wanneer ze klopt, dat het vanuit kansberekening gezien logischer is dat het universum vijf minuten geleden is ontstaan, (inclusief herinneringen e.d.) dan dat het universum 14 miljard jaar geleden is ontstaan omdat de entropie van vijf minuten geleden veel hoger was dan toen? Betekend het wellicht dan ook dat met het verstrijken van de tijd vanuit kansberekening en entropie het steeds logischer wordt dat het nu op dit moment spontaan is ontstaan omdat het verleden altijd een lagere entropie nodig heeft? De context van de opmerking is dat de schrijver van het boek opzoek als ik het goed begrijp naar een verklaring waarom we de tijd ervaren als met een richting en daarvoor entropie gebruikt. 

Re: entropie en de oerknal

Geplaatst: do 15 feb 2018, 10:14
door flappelap
Volgens mij bedoelt Greene hiermee het finetuning probleem omtrent de lage entropie toestand omtrent de oerknal. Een aardige uiteenzetting hiervan wordt gegeven in Carroll's "From eternity to here". Daar worden ook de zgn. "Boltzmann brains" in behandeld waar jouw tekst naar toe lijkt te willen gaan.

De tekst lijkt dan inderdaad te impliceren dat deze Boltzmann brains waarschijnlijker zijn dan de uitermate gefinetunede entropie-beginconditie van ons universum. Maar dit is allemaal erg speculatief.