Stromingsweerstanden in een parallelle leiding (Pompsysteem)

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

Stromingsweerstanden in een parallelle leiding (Pompsysteem)

Dag allemaal
 
Voor onderstaand pompsysteem moeten wij een aantal dingen bereken.
 
Knipsel.JPG
Knipsel.JPG (37.67 KiB) 601 keer bekeken
 
Gegeven zijn: 
 
- De plaatshoogte van het basin, de pompen, ww 1 en 2 en de sproeiers;
- De lengte van de leidingen;
- De drukverliezen over de warmtewisselaars en de sproeiers;
- De ontwerpdebieten.
 
Een eerste vraag was om de diameters te berekenen. Aangezien de debieten gegeven zijn en een maximumsnelheid konden we deze eenvoudig berekenen.
Voor de tweede vraag moeten we de minimaal in te stellen K-factoren van beide regelkleppen (KL) bepalen zodat bij de ontwerpdebieten door de warmtewisselaars het systeem hydraulisch in balans is.
 
Een eerste verband halen we dan uit het feit dat de energieverliezen voor beide takken gelijk moeten zijn maar aangezien we twee onbekenden hebben zoeken we naar nog een tweede verband. 
 
Het is normaal ook niet de bedoeling om al rekening te houden met de pompen aangezien dat de volgende vraag is en de vragen achtereenvolgens opgelost moeten kunnen worden.
 
 
Alvast bedankt
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.312

Re: Stromingsweerstanden in een parallelle leiding (Pompsysteem)

Wat de drukval over KL1 en KL2 moet zijn wordt vooral bepaald door de gewenste regelbaarheid van het systeem. Dat is afhankelijk van de vorm van Q-H kromme van de pompen, het hoogteverschil tussen sproeiers en basin, en de drukval over de leidingen, sproeiers en ww's.
 
Wat de bedenker in gedachte had toen hij dit vraagstuk verzon kan ik niet naar raden. Goede kans dat hij geen flauw idee heeft hoe men in de echte wereld zo'n systeem ontwerpt.

Reageer