koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

in onze toekomstige bio-winkel willen wij een "koele kamer" maken met airco, voor de groenten. je kan daar in lopen voor je groenten en fruit, dat langer vers blijft voor minder energie.

wij vragen ons af of het slim is om de (open) koelkasten met kaas, dagvers enz. ook in de "koele kamer" te plaatsen.
verbruiken zij minder energie in een koele omgeving of warmen ze de ruimte juist meer op?

misschien kunnen we de lucht in- en uitlaat van de koelkasten aansluiten op de 'buiten'lucht als het nieuwe modellen zijn.
en hoe zit het met oude modellen met een groot rooster aan de achterkant?...half binnen en half buiten misschien?

we moeten de koelkasten nog kopen en de "koele kamer" nog maken. onze winkel is in zuid frankrijk vlakbij spanje; het vriest hier zelden. de rest van de winkel heeft verwarming/airco.

wat zou de meest duurzame opstelling kunnen zijn?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.278

Re: koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

Je verhaal is niet echt duidelijk, daarom wat algemene opmerkingen:

Een gewone koelkast, zoals de meeste gezinnen die in de (bij)keuken hebben staan heeft aan de achterzijde een condensor. Waarschijnlijk is dat wat jij met "een groot rooster aan de achterkant" bedoelt. Via die condensor komt het totale elektriciteitsverbruik van de koelkast als warmte in de (bij)keuken terecht.
Als je zo'n koelkast in je koude kamer zou plaatsen zal zo'n koelkast de koude kamer opwarmen. Dat geldt overigens voor alle elektrische apparaten in de koude kamer, en ook voor lampen dus gebruik bij voorkeur spaar- of LED-lampen.

Het energieverbruik van een koelkast is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de ruimte waarin hij staat en z'n inwendige temperatuur. Vanzelfsprekend zal een open koelkast meer energie verbruiken dan een gesloten. Ik weet niet hoe de wet in Frankrijk is maar in Nederland mogen supermarkten al enkele jaren geen open koelkasten meer gebruiken en moet de klant altijd een draai- of schuifdeur openen om er iets uit te nemen.
misschien kunnen we de lucht in- en uitlaat van de koelkasten aansluiten op de 'buiten'lucht als het nieuwe modellen zijn.
Het is me niet duidelijk hoe dat er uit ziet. Optimaal is dat de warmte van de condensor niet in de koude kamer terecht komt. Als dat kan door lucht langs een in de koelkast ingebouwde condensor te blazen en deze opgewarmde lucht vervolgens buiten te lozen dan zou dat wellicht een optie zijn. Maar ik denk niet dat supermarkten het zo doen. Die hebben de condensor gewoonlijk buiten op het dak en circuleren het koelmiddel van de koelkast naar buiten en weer terug.
Ga eens in de buurt bij supermarkten kijken en vragen hoe zij het doen.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.612

Re: koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

Supermarkten hebben inderdaad de condensors buiten staan.
Je wil de koele kamer koelen met een airco. Die is ook zo opgebouwd, het koude deel zit in de kamer, het warme deel komt buiten. Dat noemen ze split-unit. Er bestaan ook split-unit koelkasten.
Als je toch een airco wil gaan aanleggen kun je bij de leverancier eens navragen of ze ook een oplossing hebben voor je koelkast. Misschien is het wel te combineren, als je split-unit koelkasten plaatst die ook nog open zijn dan heb je die airco misschien niet eens nodig om de rest van de kamer koel te houden..

Berichten: 11.972

Re: koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

Idealiter gebruik je natuurlijk een split-unit systeem, iets dat vrij standaard geleverd zal worden als een 'walk in' koelcel laat installeren in een warm land. In een land waar je vaker verwarming dan koeling nodig hebt in de rest van het pand is het juist weer gunstig om de condensator binnen te plaatsen zodat dit verwarmingskosten scheelt. Nederland zit een beetje op de rand, meer meer 'ongewenst koude' dan 'ongewenst warme' dagen, maar zelfs daar zijn opties voor, met een systeem dat kan schakelen tussen een condensor binnen of buiten.

Een 'gewone' koelkast in een ruimte met airco plaatsen is niet ideaal gezien je die warmte dan 2 keer moet afvoeren. Praktisch gezien gebeurt het nog wel eens, bijvoorbeeld een koelkast met drankjes in een airconditioned restaurant/tankstation/whatever, maar als je de optie hebt kun je die koelkasten beter in de rest van de winkel plaatsen dan in de koelcel.

Bijkomend praktisch punt: let op wat de temperatuur rating van je koelkast is!

Koelkasten met een 'normale' (N) temperatuur-rating werken niet goed in een koelcel, maar hebben een omgeving van 16 graden of hoger nodig (dat zie je met name bij koelvriescombinaties). Maar zelfs SN rated koelkasten gaan mogelijk niet werken als je die in een koelcel plaatst, gezien die een omgeving van 10 graden nodig hebben.

Anderzijds speelt te temperatuur van de rest van de winkel wel een rol: als die airconditioned is is het geen probleem, maar N en SN koelkasten werken tot 32 graden. ST en T rated werken tot resp 32 en 38 graden omgevingstemperatuur. Het is overigens mogelijk dat koelkasten een breder bereik hebben, bijvoorbeeld aangeduid met SN-ST waarbij ze in een omgeving tussen 10 en 38 graden goed werken.

Voor onder de 10 graden is er voor zover ik weet geen specifieke rating - dus een koelkast in een koelcel plaatsen die kouder is dan 10 graden is een lastige.

Berichten: 2

Re: koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

bedankt voor jullie reacties, we hebben er veel van opgestoken, en beslissingen kunnen nemen
maaike & marc

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.612

Re: koelkasten in "koele kamer" in zuid-frankrijk

Nou zijn we natuurlijk wel benieuwd wat die beslissing dan inhoudt.

Reageer