Koud schuimend bier
Moderator: physicalattraction
- Moderator
- Berichten: 9.982
Koud schuimend bier
Het is een paar keer gebeurd dat bier uit een flesje dat een dag of langer in de koelkast had gelegen bij het openen schuimend uit de fles omhoogkwam, alsof het flesje geschud was (dat was niet zo).
Bij flesjes die een uur of drie gekoeld waren (en dus nagenoeg dezelfde temperatuur zullen hebben bereikt) gebeurde dat niet.
Heeft iemand een idee wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn?
Bij flesjes die een uur of drie gekoeld waren (en dus nagenoeg dezelfde temperatuur zullen hebben bereikt) gebeurde dat niet.
Heeft iemand een idee wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn?
- Berichten: 1.605
Re: Koud schuimend bier
Dit deed mij een beetje denken aan onderstaand artikel. Titel sluit niet helemaal aan echter eerst lezen. Geeft misschien extra info.
https://newscientist.nl/nieuws/voorkomt ... n-het-uit/
https://newscientist.nl/nieuws/voorkomt ... n-het-uit/
- Moderator
- Berichten: 9.982
Re: Koud schuimend bier
Ja, dank je, dat artikel komt me bekend voor.
Maar ik denk niet dat het hier verband mee houdt. Er wordt hier niet geschud, niet getikt.
Alleen langer gekoeld.
Maar ik denk niet dat het hier verband mee houdt. Er wordt hier niet geschud, niet getikt.
Alleen langer gekoeld.
- Berichten: 1.605
Re: Koud schuimend bier
Er staat iets over eiwitten en co2. Ben geen chemicus helpt dat?
- Moderator
- Berichten: 9.982
Re: Koud schuimend bier
Nee, dat helpt zeker niet
Maar serieus, ik ben ook geen chemicus maar ik zie niet hoe eiwitten bij langer op lage temperatuur houden meer CO2-belletjes zouden kunnen laten ontstaan.
Wat niet zegt dat toch het niet een (mede-)oorzaak kan zijn, natuurlijk.
- Moderator
- Berichten: 9.982
- Moderator
- Berichten: 9.982
Re: Koud schuimend bier
@Vincent
Daar lijkt het te gaan over bier dat over de datum is, of bedorven (het is me niet helemaal duidelijk wat 'skunked' is maar een skunk is een stinkdier dus ik kan me er wel iets bij voorstellen ). Dat was bij mij niet het geval.
Weer niets over verband met duur van koelen.
Daar lijkt het te gaan over bier dat over de datum is, of bedorven (het is me niet helemaal duidelijk wat 'skunked' is maar een skunk is een stinkdier dus ik kan me er wel iets bij voorstellen ). Dat was bij mij niet het geval.
Weer niets over verband met duur van koelen.
- Berichten: 1.605
Re: Koud schuimend bier
Niet goed gelezen! Ben zelf alleen aan het bier in lokaal restaurant. Prima schuim trouwens!
-
- Berichten: 334
Re: Koud schuimend bier
"De meeste schimmels zijn aeroob (ze gebruiken zuurstof), en komen bijna overal voor in zeer kleine hoeveelheden vanwege hun sporen. Zodra de juiste luchtvochtigheid en temperatuur daarvoor de gelegenheid biedt begint de proliferatie van de schimmels door het consumeren van organischmateriaal waardoor het mycotoxineniveau stijgt. De gifstoffen zijn alkaloïden, secundaire plantenstoffen, enzymen of proteïnen."
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gushing
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mycotoxine
- Moderator
- Berichten: 9.982
Re: Koud schuimend bier
Veel zuurstof is er niet voorhanden in een afgesloten fles en ik neem aan dat die 'juiste temperatuur' een hogere is, niet die graad of vier die in de koelkast heerst.
- Berichten: 897
Re: Koud schuimend bier
Er is iets met onevenwichtsituaties en hun kinetica dat dit soort situaties dikwijls verklaard.
Als je de dop van het bier flesje haalt, daalt de druk boven de vloeistof en ontsnappen co2 belletjes tot dat de dampspanning word bereikt. Om een belletje te vormen in je vloeistof, heb je eerst een "kiem" nodig. Het kleine oerbelletje waarin meer en meer co2 in komt in de gasfase was ooit heel klein. Wat is het verschil tussen een groot belletje en een klein belletje? Het verschil in de oppervlakte-volume verhouding. En daar zit net het punt dat vaak de snelheid van belletjes vorming bepaalt.
De gasfase is duidelijk thermodynamisch stabiel en zeer gunstig maar de interface (oppervlakte tussen gasbel en het bier) is vaak zeer kostelijk qua energie door de oppervlakte spanning. Kleine belletjes kosten dus energie ook al zitten we onder de dampspannings druk. Er is dus een soort energie barrière waar we over moeten om belletjes te creëren. De meeste belltjes worden ook niet gevormd midden in het bier maar in de buurt van onzuiverheden, krasjes in het glas en dergelijke. Ik kan me voorstellen dat smeltend ijs en slush een ideale plaats is om deze kiem belltejes te maken. Logisch dan dat het bier begint te schuimen. Ben je er zeker van dat al het ijs weg was? Zou je het bier kunnen laten opwarmen tot 6°C en zie je dan hetzelfde?
Als je de dop van het bier flesje haalt, daalt de druk boven de vloeistof en ontsnappen co2 belletjes tot dat de dampspanning word bereikt. Om een belletje te vormen in je vloeistof, heb je eerst een "kiem" nodig. Het kleine oerbelletje waarin meer en meer co2 in komt in de gasfase was ooit heel klein. Wat is het verschil tussen een groot belletje en een klein belletje? Het verschil in de oppervlakte-volume verhouding. En daar zit net het punt dat vaak de snelheid van belletjes vorming bepaalt.
De gasfase is duidelijk thermodynamisch stabiel en zeer gunstig maar de interface (oppervlakte tussen gasbel en het bier) is vaak zeer kostelijk qua energie door de oppervlakte spanning. Kleine belletjes kosten dus energie ook al zitten we onder de dampspannings druk. Er is dus een soort energie barrière waar we over moeten om belletjes te creëren. De meeste belltjes worden ook niet gevormd midden in het bier maar in de buurt van onzuiverheden, krasjes in het glas en dergelijke. Ik kan me voorstellen dat smeltend ijs en slush een ideale plaats is om deze kiem belltejes te maken. Logisch dan dat het bier begint te schuimen. Ben je er zeker van dat al het ijs weg was? Zou je het bier kunnen laten opwarmen tot 6°C en zie je dan hetzelfde?
- Moderator
- Berichten: 9.982
Re: Koud schuimend bier
Nee, er was geen ijs gevormd in de fles. Op de plaats van het bier in de koelkast was de temperatuur zeker boven nul, ik schat een graad of vier, vijf.
-
- Berichten: 334