Druk in een leiding?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 3

Druk in een leiding?

Hallo,

In bijlage heb ik een schets gezet van een leidingsysteem in een bepaalde klepstand.

Er zijn terugslagkleppen voorzien met veerbelasting. Eén heeft een veerbelasting van 10 bar, de ander mag je beschouwen zonder weerstand (geen veer, 0 bar).

Het systeem wordt aangesloten op een reservoir van 12 bar continu.

Er is een filter voorzien die een drukval geeft van 2,5 bar. Je mag er van uitgaan dat de leidingen voorgevuld zijn (geen lucht).

Iemand een idee wat de druk is ter hoogte van de groene pijl?

Ik hoorde al 14,5 bar, 4,5 bar, ...
Bijlagen
Druk.png

Gebruikersavatar
Berichten: 338

Re: Druk in een leiding?

12 bar. Er stroomt niks. De druk vanaf het reservoir, door de 10b klep, door het rondje (weet niet wat dat is?) is allemaal 12 bar. Dan gaat het door het filter waarna de druk 9.5 bar is. De druk blijft 9.5b tot de 0b terugslagklep. Maar de terugslagklep zit dicht omdat er 12 bar aan de andere kant staat, zonder klep zou het dan terug gaan stromen.

Overigens is er ook een argument te maken dat in dit geval het filter geen 2.5bar drukval heeft omdat daar normaalgesproken een stroom voor nodig is, maar dat terzijde.

Berichten: 3

Re: Druk in een leiding?

Bedankt voor uw reply. Het rondje is het symbool voor een pomp. Er zal een stroom zijn in een gesloten lus.

Gebruikersavatar
Berichten: 338

Re: Druk in een leiding?

Als je niks over de pomp weet, kan je ook niks zeggen over de druk bij de groene pijl. Het enige dat je zeker weet is dat als je wilt dat iets gaat stromen de druk bij de pijl groter moet zijn dan 12bar + 2.5bar = 14.5 bar, zodat de druk bij de 0b terugslagklep groter is dan 12bar. Pas dan gaat deze open.

Berichten: 3

Re: Druk in een leiding?

In feite zegt de drukval van 2,5 bar over de filter iets over het pompdebiet. Maar dat was niet de vraag. Uw redenering voor de druk ter hoogte van de groene pijl was de vraag. Nogmaals bedankt.

Reageer