Condens vorming op glasplaat.

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Condens vorming op glasplaat.

Er kan condens vorming optreden op een plaat als de temperatuur van die plaat kouder is dan de omgeving, en als de lucht in die omgeving een relatieve luchtvochtigheidsgraad heeft van meer dan 50%.

Mijn vraag is of iemand weet hoe de laagdikte is van deze condens, op bijvoorbeeld een glasplaat, met respect tot:

temperatuur glasplaat, temperatuuromgeving, luchtvochtigheidsgraad lucht en tijd.

Iemand een idee? Een link is ook al goed. 8)

Re: Condens vorming op glasplaat.

Lucht kan maar vocht bevatten in functie van de temperatuur. Hoe warmer de lucht hoe meer vocht deze kan bevatten, hoe kouder hoe minder. Dit verschijnsel (dampspanning) is waarneembaar in het voor en najaar waneer er relatief warme dagen zijn met relatief koude nachten. De overdag geabsorbeerde vochtigheid komt 's nachts en vooral 's morgens wanneer de temperatuur het laagst is tevoorschijn als mist, doordat de dampspanning t.g.v. de dalende temperatuur sterk afneemt.

Hetzelfde in een ruimte waar vochtige lucht zit. Er zal condensatie optreden en niet alleen op de glasplaat maar op elk 'koud' oppervlak, als dit vlak maar koud genoeg is om de dampspanning ter plaatse te doen dalen en er aldus voorgt zorgt dat het vocht 'neerslaat'. De relatieve vochtigheid staat hier dus volledig los van, er kan condensatie optreden (in theorie) bij een RV van bv 15%. De 'dikte' en de 'kleef' van de druppels hebben alleen te maken met chemische samenstelling van de druppel en met zijn positie t.o.v. de zwaartekracht. Als de druppel dik genoeg is op (kijk op de keuken of badkamerruit in de winter) of zich met andere druppels verzamelt en aldus 'groei' zal hij op een vertikaal vlak op een gegeven moment zwaar genoeg zijn om zich, onder invloed van de zwaartekracht) naar benden te bewegen.

Reageer