Groene LED straatverlichting

Moderator: physicalattraction

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.523

Re: Nieuwe groene straatverlichting

De laatste tijd zie ik op bouwplaatsen felle groene bouwlampen of floodlights. Het verschilt in diverse opzichten van de grauwgroene straatverlichting van bericht #1. Bij inzoomen op de lichtbron blijkt het een array (matrix) van identieke leds te zijn, geen aparte rode en groene leds. Het spectrum bevat wat rood en blauw, maar veel zwakker dan het groen. Door de rand van mijn bril zag ik daardoor geen kleurdispersie. Met het blote oog is er rondom de lamp een gespikkelde halo te zien die betekent dat het licht tamelijk monochromatisch is, het spectrum wordt gedomineerd door de smalle groene piek. Op de foto is overigens geen gespikkelde halo zichtbaar, maar wel de verwante ciliary corona met radiale lijntjes.(1)

 
bouwlamp.png
bouwlamp.png (1.29 MiB) 1673 keer bekeken
A: reflector met led-array in het midden; B: ingezoomd op led-array; C: spectrum
(De heldere rode kleuren links zijn te danken aan een witte straatlantaarn)

 
kleurkaart.jpg
kleurkaart.jpg (40.09 KiB) 1673 keer bekeken
Rechts: Blauwe en groene inkt zijn slecht onderscheidbaar bij deze groene verlichting. Links: bij daglicht.

Berichten: 12.262

Re: Nieuwe groene straatverlichting

Mooi plaatje. Dit zijn lampen die niet bedoeld zijn om enige kleurweergave te geven (dat zie je ook wel aan het resultaat van de testkaart), maar meer voor een gevoel van veiligheid in het donker. De kleur is wat blauwgroen en komt aardig overeen met de ~500nm piek in gevoeligheid van scotopisch zicht (dwz de kegeltjes die in het donker het meeste bijdragen).

De reden voor deze kleur te kiezen is simpelweg optimaal rendement onder nachtelijke condities, zonder aanzien voor kleurweergave.

Op zich is het een prima techniek die veelvuldig gebruikt wordt in de praktijk. Persoonlijk vind ik het wel nadelig dat de kleur vrijwel exact overeenkomt met die van een hedendaags groen stoplicht (die wat blauwig zijn tbv rood-groen kleurenblinden) waardoor je ze van afstand soms aanziet voor groene verkeerslichten als die verkeerslichten uigeschakeld zijn zonder knipperend oranje.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.523

Re: Nieuwe groene straatverlichting

De groene LED straatverlichting uit het begin van dit topic is inmiddels al weer 8 jaar oud (circa 32000 branduren) en de ouderdom komt met verrassende kleurafwijkingen. Bij 10% van de lantaarnpalen beginnen er groene LEDs uit te vallen, terwijl de rode langer meegaan. Sommige stukken van de weg worden daardoor feestelijk rood verlicht.
rode weg 1.jpg
Stukken van de weg worden feestelijk rood verlicht

lamp combi.jpg
Onderaanzicht van de straatlantaarn, vergelijk dit met de foto in het begin van het topic (link). De onderste helft is een foto die gemaakt is met de kortste belichtingstijd zodat afzonderlijke LEDs zichtbaar zijn, en hun relatieve helderheid.
A: samen geel i.p.v. groen, 3½ van de 6 groene LEDs werken nog;
B: samen rood i.p.v. groen, 1½ van de 6 groene LEDs werken nog, en 1 rode LED heeft een verminderde helderheid;
** dubbel spiegelbeeld in de metalen reflectorplaat (S)

Berichten: 12.262

Re: Nieuwe groene straatverlichting

Zo kom je jaren later nog eens achter de nadelen van nieuwe technologie.

Er wordt vaak gezegd dat LED verlichting een extreem lange levensduur heeft, maar dat is een beetje een halve waarheid: Iets als een gloeilamp doet het, of brand door en doet niets meer. Ook dingen als TL en natriumlampen hebben een duidelijk moment van 'kapot zijn'.

Bij LED's is dat een stuk minder gedefinieerd: je hebt sowieso een terugloop van lichtopbrengst over tijd, maar daarnaast ook situaties waarbij een fosfor sneller vergaat dan de LED die eronder zit, met rare kleureffecten tot gevolg (witte lampen die blauw worden etc).

Bovenstaand plaatje lijkt nog een mengsel van diverse losse LED's te gebruiken - iets dat je tegenwoordig niet zoveel meer ziet voor "witte" lampen. Je hebt grofweg 2 types led die veel gebruikt worden: AlInGaP voor rode/oranje/gele exemplaren, en InGaN voor groen, blauw, uv en wit.

De degradatie van het laatste type gaat sneller, en daardoor krijg je zulke grappige rode spots onder straatverlichting die een jaar of 10 oud is: De rode led's doen het nog best goed, maar de blauwe en groene zijn inmiddels dusdanig aangetast dat ze nauwelijks meer licht opleveren.

Op zich is het gewoon een kwestie van onderhoud: Vaak wordt er een specificatie gegeven van bijvoorbeeld 30.000 uur voor een LED lantaarnpaal. Maar in tegenstelling tot pakweg een natriumlamp stopt zo'n LED er niet acuut mee na de gegeven levensduur (althans, als de aanstuur-electronica het niet eerder begeeft van de de LED zelf). Er komt gewoon minder licht uit (bij hetzelfde stroomverbruik), mogelijk van een afwijkende kleur en dergelijke. Voor gemeenten is het wel aantrekkelijk dat domweg te negeren om kosten te sparen, want helemaal donker op straat wordt het niet direct.

Overigens heb je die problemen ook bij LED lampen voor huishoudelijk gebruik: die blijven heel lang licht geven, maar als je er een nieuw exemplaar van hetzelfde wattage naast zet zie je wel hoeveel minder het geworden is, en is het beter ze na een paar jaar te vervangen omdat het rendement te laag is geworden.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.523

Re: [natuurkunde] Elektromagnetisme

Het doet me denken aan de led-gevel van de Ziggo Dome. Die lijkt veelkleurige promotiefilmpjes af te wisselen met een soort pauzebeelden die overwegend roodkleurig zijn. Misschien is daarvoor de rode kleur gekozen omdat de rode leds een langere levensduur (meer branduren) hebben dan de andere leds.

ziggo5.jpg
Videobeeld op buitengevel van de Ziggo Dome, 's avonds in het donker. Eerst een promotievideo en daarna een rood pauzebeeld

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.523

Re: Smeltoven stuk

jkien schreef: za 28 mar 2020, 23:34 De groene LED straatverlichting uit het begin van dit topic is inmiddels al weer 8 jaar oud
Benm schreef: zo 29 mar 2020, 01:43 Er wordt vaak gezegd dat LED verlichting een extreem lange levensduur heeft, maar dat is een beetje een halve waarheid

Ze hebben de verlichting nu langs de hele weg vervangen, dus inderdaad een beperkte levensduur.

Reageer