Hoe start een kernreactie.

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 13

Hoe start een kernreactie.

Hallo, ik ben helemaal geen wetenschapper, maar lees toch graag de dingen die hier verschijnen.
Ik heb een vraag waar ik het antwoord niet kan vinden op internet.
Bij een kernreactie worden er neutronen gebombardeerd op een atoom die dan een splitsing en reactie teweeg brengt.
Waar komt die eerste neutron van om dit te starten, of werkt dat anders.

Berichten: 1.265

Re: Hoe start een kernreactie.

De oorspronkelijke neutronen zijn afkomstig van radioactieve elementen zoals Uranium 235 en Plutonium 239. Ze worden gezien als splitsing brandstof. Eenmaal op gang gekomen is het een zichzelf versterkend proces omdat er steeds meer neutronen vrij komen.

Berichten: 13

Re: Hoe start een kernreactie.

Maar hoe komt de eerste neutron vrij, als er nog niets is.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 50.913

Re: Hoe start een kernreactie.

kitman schreef: zo 05 dec 2021, 11:31 Bij een kernreactie worden er neutronen gebombardeerd op een atoom die dan een splitsing en reactie teweeg brengt.
Dat "bombardement" is niet per se noodzakelijk. Veel kernen zijn van zichzelf al instabiel en vallen ook zonder zo'n "schot in de roos" ook ooit wel uit elkaar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneo ... on_process

Maar in een kernreactor of een kernbom wil je dat proces versnellen. Rondvliegende neutronen vergroten de kans op een splijting.
Bij de splijting van U-235 komen meestal 2-3 neutronen vrij die de buren kunnen "aansteken" . Dat geeft dan een kettingreactie. In een kernreactor zorg je ervoor dat je zoveel van die neutronen afvangt dat het proces gestaag verloopt, dat elke splijtende kern gemiddeld maar één andere "aansteekt".
In een kernbom zorg je ervoor dat die vrijkomende neutronen zoveel mogelijk in het (hooggeconcentreerde) splijtingsmateriaal blijven zodat die kettingreactie in een fractie van een seconde uit de klauwen loopt en in korte tijd zéér veel energie vrijmaakt: een explosie.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 1.265

Re: Hoe start een kernreactie.

kitman schreef: zo 05 dec 2021, 14:20 Maar hoe komt de eerste neutron vrij, als er nog niets is.
Normaal gesproken vervalt Uranium 235 te langzaam om er een redelijke hoeveelheid energie uit te krijgen. Dus het proces moet een handje geholpen worden om op gang te komen. Bij een kernbom is dat een conventionele springstof die het splijtingsmateriaal onder een hoge druk brengt. Het uranium of plutonium zit opgesloten in een ruimte waar eerst door de conventionele springstof een implosie ontstaat met als gevolg dat de kernsplitsing op gang komt.

In een reactor wordt dit op een gecontroleerde manier gedaan met z.g.n. 'rods' die uit neutronen absorberend materiaal bestaan. Hoe dieper zo'n rod in de reactorkamer wordt geschoven hoe meer neutronen verwijderd worden waardoor dus de energie output verminderd.

Berichten: 1.093

Re: Hoe start een kernreactie.


Berichten: 13

Re: Hoe start een kernreactie.

Begrepen, bedankt voor de klare taal.

Reageer