Pagina 1 van 2

Spin Q gemini

Geplaatst: zo 31 jan 2021, 14:13
door sensor
Altijd gezegd dat een particulier nooit een serieuze quantum computer thuis zou kunnen bezitten of gebruiken, maar deze wijsheid is al weer achterhaald. Dit jaar komt de SpinQ Gemini 2e generatie op de markt voor 5000 dollar. Het gaat hierom een NMR computer waarin de spin 1/2 van een molecule gebruikt wordt.
Mijn eerste computer was een commodore 64 en later een PC 386 met coprocessor voor de lieve som van 5000 gulden. De prijs valt dus eigenlijk wel mee, maar misschien toch nog even wachten zal wel goedkoper worden.

Wat wel te denken geeft is dat er een magnetisch veld van 1 Tesla wordt opgewekt!

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: zo 31 jan 2021, 16:30
door physicalattraction
Wow, interessant! Hoeveel verstrengelde qubits bevat die computer?

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: zo 31 jan 2021, 17:56
door Bladerunner
Voor de gewone gebruiker heeft zo'n kwantumcomputer totaal geen nut. En geloof me 99% is een gewone gebruiker. Gaat het dus niet worden. Te weinig afzet en blijft dus duur. Zal hooguit een expliciete industriële toepassing worden. Dus denk nu niet dat je over een aantal jaren een kwantum versie kan draaien van b.v. Quake 4 of Simcity of MS Office want dan ben je aan het dagdromen.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: zo 31 jan 2021, 21:52
door sensor
Ontwikkelen van Quantum spelletjes staat nog in de kinderschoenen maar toch zijn quantumpong https://www.lexaloffle.com/bbs/?tid=39762en quantum chess al wel speelbaar. Quantum chess is wel heel moeilijk de stukken kunnen namelijk in superpositie staan op verschillende plekken.

Voor wat de specificaties betreft zoals aantal qubits en verstrengeling kan ik helaas niet verwijzen naar een computerwinkel. De quantumcomputer wordt wel commercieel verkrijgbaar maar nog niet overal te koop. Maar staat waarschijnlijk wel in de wetenschappelijke paper van spinQ Gemini.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: zo 31 jan 2021, 22:23
door Bladerunner
Die SpinQ Gemini is echt bedoeld voor universiteiten e.d. en allerlei specifiek onderzoek. En de spelletjes die er zijn, is toch vooral bedoeld om de mogelijkheden te testen of voor een verloren uurtje om de onderzoeker bezig te houden. Neem alleen al het gewicht van 55 kg en de afmetingen van 70 x 40 x 80cm. Niet echt aantrekkelijk voor de consument. En die 1 Tesla, dat is net zo sterk als een magneet die ze gebruiken op het autokerkhof. Dus ik zou mijn harde schijf er maar niet op zetten... Misschien ooit leuk voor de echte hobbyist maar dan houdt het wel op.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 11:32
door sensor
Inmiddels is er een nieuwe versie aangekondigd die ongetwijfeld veel compacter is. Dit is gebruikelijk bij nieuwe apparaten zoals zoals ook bij pc's en tablets of mobiele telefoon is gebeurd. Bijvoorbeeld de elektronica kun je in paar chips stoppen en het gasvormig mengsel ook in een chip ipv van een vat.
Voor het opwekken van 1 Tesla is nog wel enig volume nodig.

Wat betreft hobby kun je stellen dat dit tegenwoordig nogal een breed begrip is. Bijvoorbeeld de quantum open science challenge van IBM. De challenge is open voor iedereen en met name ook voor amateurs.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 11:35
door OOOVincentOOO
@sensor,

Wat zou jij met een QC doen? Heb jij enige concrete voorbeelden?

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 11:37
door Xilvo
sensor schreef: ma 01 feb 2021, 11:32 Voor het opwekken van 1 Tesla is nog wel enig volume nodig.
Het magneetveld wordt niet opgewekt, daar worden permanente magneten voor gebruikt.
Ik neem aan dat dat veld maar in een heel klein volume aanwezig is.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 11:38
door Math-E-Mad-X
sensor schreef: zo 31 jan 2021, 21:52 Ontwikkelen van Quantum spelletjes staat nog in de kinderschoenen maar toch zijn quantumpong https://www.lexaloffle.com/bbs/?tid=39762en quantum chess al wel speelbaar. Quantum chess is wel heel moeilijk de stukken kunnen namelijk in superpositie staan op verschillende plekken.
Maar in hoeverre heb je daadwerkelijk een quantum computer nodig om dit soort quantum spelletjes te kunnen spelen?
Iedere quantum computer kan immers ook gewoon gesimuleerd worden op een gewone computer.

Het grote voordeel van een echte quantum computer is alleen dat deze (in elk geval in theorie) veel sneller is dan een gesimuleerde quantum computer. Maar ik vraag me af in hoeverre dat belangrijk is voor die spelletjes. Immers, als de quantum toestand zodanig complex is dat je hem niet snel genoeg meer op een gewone computer kan simuleren, is zo'n spel dan ook niet veel te ingewikkeld voor een mens om te spelen?

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 13:30
door Bladerunner
sensor schreef: ma 01 feb 2021, 11:32 Inmiddels is er een nieuwe versie aangekondigd die ongetwijfeld veel compacter is. Dit is gebruikelijk bij nieuwe apparaten zoals zoals ook bij pc's en tablets of mobiele telefoon is gebeurd.
Ik vraag mij af: hoeveel stroom verbruikt deze? (Kon het niet vinden) Het is te hopen dat dat een stuk minder is dan die van Google want die kun je niet eens in huis aansluiten, de stoppen vliegen er een seconde later uit of je huis staat gelijk in de fik. Dat apparaat verbruikt namelijk 25 kW. En dat is 99,9999% voor het koelen, niet voor een berekening.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 13:45
door sensor
Wat kan je doen met een quantum computer? Ik ga er vanuit dat men interesse heeft voor quantum mechanica of quantum informatica. Wat vaak niet wordt meegenomen in de discussie over het nut van de QC is dat het ding simpelweg een volledig quantum lab is. De huidige QC zowel cloud of home versie heeft nog geen voordelen tov de klassieke computer, echter je kunt wel alle qm verschijnselen opwekken en meten. Denk aan verstrengeling en dan dus ook de Bell states of quantum teleportatie, maar ook gewoon de basis zoals superpositie of meten van de quantumstate. Het is als amateur bijna niet haalbaar of betaalbaar om een quantum thuislab op te zetten bijvoorbeeld met optische componenten. Hoe ga je verstrengeling aantonen of meten?

Wat is de meerwaarde bij spelletjes. Lang verhaal kort, stel je hebt een spel waarbij je meerder oplossingen hebt. Je kunt deze oplossingsmogelijkheden dan tegelijkertijd in superpositie doorrekenen. Een voorbeeld is challenge met de quantum versie van het spel Lichtsout.[url]https://github.com/qiskit-community/IBM ... .ipynb[url] Hierbij moet je de leds uitkrijgen met een bepaald patroon van knoppen indrukken.
Uiteraard ga je met de huidige generatie QC nog geen echt voordeel behalen maar je kunt wel een dergelijk scenario quantumstyle uit laten voeren. Op een klassieke computer zal dit altijd gesimuleerd worden en dan heb je dus een sequentiële oplossing en geen verwerking in superpositie.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 15:36
door Math-E-Mad-X
sensor schreef: ma 01 feb 2021, 13:45 Wat is de meerwaarde bij spelletjes. Lang verhaal kort, stel je hebt een spel waarbij je meerder oplossingen hebt. Je kunt deze oplossingsmogelijkheden dan tegelijkertijd in superpositie doorrekenen. Een voorbeeld is challenge met de quantum versie van het spel Lichtsout.[url]https://github.com/qiskit-community/IBM ... .ipynb[url] Hierbij moet je de leds uitkrijgen met een bepaald patroon van knoppen indrukken.
Ik ben het eens meet Bladerunner dat dit vooral spelletjes zijn voor onderzoekers en studenten die toch al met quantum computing bezig zijn. Dit is niks voor gewone mensen.

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 18:32
door physicalattraction
Het feit dat deze computers niets toevoegen voor 99% van huidige computergebruikers (lijkt me zelfs nog extremer dan dat) gaat voorbij aan waar deze topic echt om draait: hoe cool het is dat een quantumcomputer toegankelijk wordt voor amateurs, research groepen op universiteiten, misschien zelfs middelbare scholen?

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 19:50
door Bladerunner
Raspberry Pi is ook 'cool', maar zal altijd een niche blijven. Ik ben geïnteresseerd in kwantum mechanica maar dat wil niet zeggen dat ik dan ook een kwantum computer 'moet' hebben.

OK 99,9999% dan...

Re: Spin Q gemini

Geplaatst: ma 01 feb 2021, 20:42
door Math-E-Mad-X
physicalattraction schreef: ma 01 feb 2021, 18:32 Het feit dat deze computers niets toevoegen voor 99% van huidige computergebruikers (lijkt me zelfs nog extremer dan dat) gaat voorbij aan waar deze topic echt om draait: hoe cool het is dat een quantumcomputer toegankelijk wordt voor amateurs, research groepen op universiteiten, misschien zelfs middelbare scholen?
Ja, dat snap ik, maar het probleem voor mij is dat (voor zover ik begrijp) deze quantum computers nog helemaal niets toevoegen, omdat je ze vooralsnog net zo goed kan simuleren op een gewone computer. Je betaalt die 5000 euro dus eigenlijk alleen maar voor het idee dat je een echte quantum computer hebt.

Ik heb begrepen dat men inmiddels wel quantum supremacy bereikt heeft, maar ik betwijfel dat dat ook geldt voor die computer van 5000 euro. Misschien heb ik het mis, maar ik durf te wedden dat je die quantum computer van 5000 euro gewoon kan simuleren op een gewone computer van enkele honderden euros, zonder een merkbaar verschil in snelheid (of de simulatie op de gewone computer is zelfs sneller).