Bewezen levenseinde aarde ?

Moderators: jkien, Michel Uphoff

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 134

Bewezen levenseinde aarde ?

De video is louter illustratief.

Buiten beschouwing gelaten: de huidige mens met zijn problemen, rassenveredeling van ons genoom, en andere sciencefiction (bijvoorbeeld een nieuwe primaat koloniseert zich in de aardkorst).
Maar meer rekening gehouden met het overleven van het weerbare planten en dieren leven, inclusief een eventuele opkomst van nieuwe primaten, en het incassering -en herstelvermogen van de oceaan:

Klassiek wordt aangenomen dat het echt gedaan is met “alle leven” als de zon een rode reus wordt en de aarde verslind.
Maar heeft men rekenkundig en astronomisch ook geen andere bewezen mogelijkheden ontdekt ?
Ik bedoel niet iets wat men gist, maar wat min of meer bewezen is?
Toch hier enkele eventuele mogelijkheden:
-Blijkbaar geraken hemellichamen soms gelimiteerd in de tijd, millimeter per millimeter verder uit hun baan ?
-Gaat de precessie van de aarde ooit zo desoriënteren, dat één kant van de aarde naar de zon gericht wordt, waardoor de oceaan verdampt?
-Is het beschermende magnetisch veld van de aarde gelimiteerd in de tijd, waardoor ioniserende straling alle DNA zou beschadigen.
-Staat er ons iets te wachten in het nabije gebied waar het zonnestelsel zich door beweegt?
-En als het scenario van de rode reus toch klopt als levenseinde, is dat dan iets van jaren, of eeuwen, bij aanvang ervan?

De vraag is dus of één van deze, of meerdere, zaken reeds zijn bewezen betreffen onze planeet?Berichten: 1.274

Re: Bewezen levenseinde aarde ?

Dat onze zon ooit een rode reus wordt is een sterk onderbouwde stelling. Wat er echter dan precies met de Aarde gebeurd is een ander verhaal. Zou de Aarde tijdens het rode reuzen stadium in zijn baan blijven dan verbrandt hij tot een sintel aangezien de leefbare zone (het 'goldilocks gebied) zich net als de diameter van de uitzettende zon ook naar buiten verplaatst.

Maar er zijn aanwijzingen dat een planeet mogelijk door de enorme sterrenwind of andere gebeurtenis uit zijn baan wordt gedrukt en vervolgens aan totale verbranding ontsnapt. Tussen al die duizenden reeds gevonden exoplaneten zijn er een paar gevonden die op onverwacht grote afstanden van de moederster staan. Een verklaring daarvoor is dat de ster het rode reuzen stadium gepasseerd is (en dus weer kleiner is geworden namelijk een witte dwerg) en dat de planeet daarbij dus uit zijn baan werd gedrukt zonder daarna te verbranden.

Of het leven op aarde dit dan kan overleven is de vraag. Want Mars b.v. heeft door twee factoren zijn atmosfeer voor het grootste deel verloren, namelijk door een combinatie van zonnewind en een niet al te grote zwaartekracht en magnetisch veld. Dit zal bij de aarde tijdens het rode reuzen stadium zeer waarschijnlijk ook gebeuren nog voordat de aarde in een sintel kan veranderen. Want zelfs een rode subreus straalt al gauw 10 maal zoveel energie uit.

Onze zon is ±4,6 miljard jaar oud en het zal nog ongeveer even lang duren voordat de zon de volgende fase in gaat en geleidelijk aan roder en groter wordt.

Berichten: 1.274

Re: Bewezen levenseinde aarde ?

p.s.
Precessie is niet het veranderen van de stand van de aardas waardoor b.v. het noordelijk halfrond constant naar de zon wijst maar het verplaatsen van de as in een kegelvormige figuur. Daardoor verschuiven de seizoenen t.o.v. de kalender.

Reageer