Electrolyse verzilveren

Moderator: ArcherBarry

Berichten: 454

Re: Electrolyse verzilveren

Kun je dit tr helemaal voorkomen met een zuur?als je natuurlijk wilt verzilveren moet het electrolyt natuurlijk wel oplosbaar zijn.Kan dit dan gewoon met azijn of zo .vrg vincent

Berichten: 3

Re: Electrolyse verzilveren

Weer eerst een stukje veiligheid!
vincentcius schreef: toevoegingen voor nodig ,zoals cyanide
Cyanide+zuur als de Ph minder is dan 7 (ik houd bij cyanide minimaal Ph9 aan) dan komt het waterstofcyanide vrij!!!
Even ter verduidelijking: als je dat doet zorg dan voor een spiegel, desnoods een make up spiegeltje.
Dan kun je van te voren aan de blauwe kleur van je lippen en het steeds witter worden van je gezicht, weten wanneer je gaat streven binnen enkele minuten!!!
Ik denk dat het zo het duidelijk is met betrekking tot cyanide aan zuur toevoegen.

Liever geen azijn aangezien dat dit een organisch zuur is en problemen veroorzaakt (net als ammonia(organische base)) bij het verantwoord zuiver maken van de afvalvloeistof.
Bouwmarkt 10% zoutzuur "om cementsluier van muren te verwijderen" is denk ik voor de kleine hoeveelheid die jij hebt de eenvoudigste oplossing.
Na het bijvullen met zoutzuur een stukje blank ijzer erin en zorgen dat de vloeistof in veelvuldig in contact komt met het ijzer(roeren).
Het sediment wat hier ontstaat is je zilver met koper.
Let op het wordt warm en er komt waterstofdamp vrij(ventileren of buiten).
Als er geen koper meer in de vloeistof zit, is ook al het zilver er uit.
Testen op koper in vloeistof door middel van een monster te nemen en eventueel bij het monster een beetje ammonia te doen(kleur wordt duidelijker van het opgeloste koper.
Om de ammonia-verbinding te breken, de vloeistof verwarmen tot +- 60°C met veel luchtcirculatie er boven zodat de ammonia kan verdampen.
En dan de Ph gefaseerd te verhogen tot +-Ph 11 en laten bezinken en dan overhevelen van de heldere vloeistof en die weer terug naar Ph 9 en laten bezinken en de heldere vloeistof kan met testen op het riool geloosd worden.
Dit alles kan nu wel veilig, omdat de metalen met het risico er uit zijn en er hoofdzakelijk alleen ijzeroxide aanwezig is voor dat je de Ph gaat verhogen.
De ijzerhydroxide vermengen met cement tot dikke specie en inleveren als puin.
Zie ook: https://www.scribd.com/document/377154058/Nickel-Ammonia-Complex-Wastewater
Aangezien nikkel velen malen giftiger is dan koper en zilver en de industrie dit op deze manier doet, heb ik het zelf zo geprobeerd.
En het werkt redelijk goed.
Als een moderator van deze site de link niet vindt kloppen met forumregels wees vrij om de link te verwijderen.

Berichten: 12.262

Re: Electrolyse verzilveren

Koper laten reageren met zoutzuur is op papier een stuk gemakkelijker dan in de praktijk - als je er verder geen oxidator (bijvoorbeeld waterstofperoxide) aan toe voegt verloopt deze reactie zeer traag. Het probleem is dat koperionen liefst de Cu-- lading hebben, niet Cu-, maar dat je niet heel eenvoudig in 1 keer 2 electronen aan een koperatoom in het metaal kunt toevoegen.

IJzer toevoegen om Fe+++ ionen te vormen kan dat breken, maar dan zit je weer met dat ijzer (wat nogal nare vlekken geeft etc). De zuur+oxidator voorkomt dergelijke problemen en wordt gebruikt voor etsen van koper in bijvoorbeeld electronica.

Dat je nieuw aangrebrachte zilver niet goed wil hechten kan echter ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld verontreiniging van het oppervlak. Zilver is daar zeker gevoelig voor en je kunt een onzichtbaar laagje zilveroxide op je werk stuk hebben dat verdere hechting hindert. Als dat zeer dun is, is het niet de typische zwarte aanslag van zilversulfides of oxides die je op bestek en dergelijke kunt zien.

Pluspunt is dat je dit laagje wel kunt verwijderen, bijvoorbeeld door wat vers geknipt aluminiumfolie direct in contact te brengen met het zilveren werkstuk en het een tijdje in een oplossing van een geschikt zout te laten reageren. Normaliter kan dat prima met keukenzout, maar hier wil je geen chloride in de weg hebben, dus zou ik eerder kiezen voor iets als ammoniumnitraat - handig gezien je dat ook in het feitelijke electrochemische proces gebruikt zodat je geen moeite hoeft te doen het af te drogen of iets dergelijks.

Berichten: 454

Re: Electrolyse verzilveren

Pff klusser de klus .wat dat betreft gaat verkopen een stuk makkelijker.Maar bedankt voorhet medenken

Reageer