elektrochemische cel

Moderators: ArcherBarry, rwwh

Reageer
Berichten: 2

elektrochemische cel

voor 5H scheikunde ben Ik bezig met de elektrochemische cel en ik haalde 4,5 mA en 1,2 V maar ik vraag me af of er een lampje bestaat die met deze resultaten kan branden.
Mijn 2de vraag is dat er geen aanslag van de koper ontstaat op de Koolstofelektrode die in een oplossing van de oxidator Kopersulfaat 1M en een reductor van Zinksulfaat 1m met daarin de Zink elktrode. Zout brug ( KCl verzadigd ).
 
is er een idee of het juiste voorschrift.
het betreft het boek Chemie 5 HAVO, H11 Pr. 6
 
groet,
 
kar
 
TOA Sk
 

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.273

Re: elektrochemische cel

In theorie kan jouw cel met beide 1M oplossingen bij 25 oC een maximaal voltage van 1,1 V halen. Door inwendige weerstand van oplossingen en zoutbrug zou het in de praktijk iets lager moeten zijn, zeg 1,0 tot 1,05 V. Jij meet 1,2 V dus dat is erg hoog, tenzij je Voltmeter niet nauwkeurig is, of de beide oplossingen niet precies 1 M zijn, of ........
 
Er kan alleen koper op de koolstofelektrode neerslaan als er elekronen stromen van de Zn-anode naar de koolstofkathode. Als er niks aangesloten is tussen de elektrodes is er geen elektronenstroom mogelijk, en zal er ook geen koper neerslaan.
Vraag je dus af: hoeveel tijd is er iets aangesloten geweest, hoeveel Coulomb is er in die tijd naar de koolstofelektrode gestroomd, en hoeveel koper kan er dus in die tijd neergeslagen zijn?

Berichten: 2

Re: elektrochemische cel

Bedankt Pinokkio voor de reactie, ik heb nagekeken waarom ik geen Cu aanslag zie op de C elektrode en het bleek dat de koper reageert met de zuurstof in de oplossing van Kopersulfaat ( water ) en ontstaat CuO. Ik gebruikte andere metaal en nu zie ik de Koper aanslag wel.
alvast bedankt en voortaan ga ik contact opnemen met ( Huiswerk en Practica ) voor zulke vragen.
 
Alvast bedankt 
 
Kar

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.273

Re: elektrochemische cel

Ik gebruikte andere metaal en nu zie ik de Koper aanslag wel.
Hoeveel Volt meet je dan?
 
Gezien je met die koolstofelektrode nogal hoog gemeten voltage van 1,2 V had ik me al afgevraagd of wellicht opgeloste zuurstof de oxidator was i.p.v. Cu2+ maar omdat ik in dat geval een nog hoger voltage verwachtte dan die 1,2 V had ik er niet over gerept.
 
Koolstof (grafiet) wordt als kathode gebruikt in de koolstof-aluminium batterij waarbij dan O2 de oxidator is. Op youtube staan diverse filmpjes daarover. Maar daar gebeurt vaak het omgekeerde: sommigen menen dan zo'n batterij gemaakt te hebben maar uit het veel te laag gemeten voltage blijkt dat dat niet zo kan zijn en de oxidator in hun speeltje niet O2 maar H+ of H2O moet zijn geweest, net als in een simpele Volta cel.

Reageer