profielwerkstuk bio-gas en bio-ethanol

Moderators: ArcherBarry, rwwh

Reageer
Berichten: 3

profielwerkstuk bio-gas en bio-ethanol

Hallo,

Wij doen ons profielwerkstuk over bio- energie en willen uit mais bio-ethanol en bio-gas maken.

We zijn begonnen met de proef en hebben een proefopstelling gemaakt.
 
Dit is de proefopstelling voor ethanol:Afbeelding
We willen bio-ethanol maken door middel van de vergisting van mais zonder zuurstof. We hebben 100 gram kleingemaakte mais in een erlenmeyer gedaan met 500 ml gedestilleerd water en een klein theelepeltje gist erbij gedaan, er zit een waterslot op.

Maar er gebeurt niks, er is geen gas ontwikkeling, er zou gas moeten ontstaan als het vergistingsproces bezig is. Wij denken dat het komt omdat de glucose in de mais is opgeslagen als zetmeel en dat de gist dit niet kan afbreken.

Heeft iemand een idee hoe we ervoor kunnen zorgen dat er ethanol gaat ontstaan? En dat het vergistingsproces goed verloopt?
 
 
Dit is de proefopstelling voor bio-gas: Afbeelding
We hebben 100 gram kleingemaakte mais en 500 ml gedestileerd water in een erlenmeyer gedaan, en daar hebben we 25 gram koeienmest bij gedaan. We hebben de proefopstelling zo gemaakt dat er geen zuurstof bij kan. Als er bio-gas zou ontstaan gaat het via het buisje in de maatcilinder en kan je het volume aflezen. Alleen gebeurt hier ook niks. Wij dachten dat het misschien kwam doordat we te weinig mest erbij hebben gedaan.

Heeft iemand een idee hoe we dit kunnen verbeteren zodat er bio-gas ontstaat?
 
 
Alvast bedankt,

Marinka en Sanne

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.253

Re: profielwerkstuk bio-gas en bio-ethanol

Wij denken dat het komt omdat de glucose in de mais is opgeslagen als zetmeel en dat de gist dit niet kan afbreken.
Inderdaad. Lees bijvoorbeeld:
https://www.e-education.psu.edu/egee439/node/673
 
Google zelf eventueel verder met https://www.google.com/search?q=bioethanol+from+corn
 
En zoek ook op youtube: https://www.youtube.com/results?search_query=bioethanol+from+corn

Berichten: 11.621

Re: profielwerkstuk bio-gas en bio-ethanol

De afbeeldingen doen het helaas niet, maar wat het mais verhaal betreft: Wellicht kun je proberen het mengsel van mais en water even goed door te koken en af te laten koelen voordat je gist toevoegt. 
 
Bovendien kan het handig zijn om een klein beetje suiker toe te voegen, en lucht te laten oplossen in het mengsel voordat je er gist bij doet en er een waterslot op zet. Gisten kunnen behoorlijk wat werk verzetten onder anaerobe condities, maar om ze even "wakker" te krijgen is het handig om ze even een situatie met voldoende zuurstof en suiker te geven. Zeker met gevriesdroogde gist is dat geen overbodige luxe. 
 
Uiteraard kun je de gist ook 'starten' in een aparte beker oid met wat suiker en blootgesteld aan lucht. De gevriesdroogde gist komt dan bij in een prettige omgeving waarin het goed kan groeien. Gist kan overleven door suiker om te zetten in alcohol, maar dat is niet de optimale route: als er zuurstof beschikbaar is dan groeit gist een stuk sneller. Daarna kun je een beetje van het inmiddels 'levende' gistmengsel in je experiment brengen en zien hoe het gedijt onder anaerobe condities.  
Victory through technology


Berichten: 3

Re: profielwerkstuk bio-gas en bio-ethanol

Marinka en Sanne schreef:  
Pinokkio schreef:Inderdaad. Lees bijvoorbeeld:

https://www.e-education.psu.edu/egee439/node/673

 

Google zelf eventueel verder met https://www.google.com/search?q=bioethanol+from+corn

 

En zoek ook op youtube: https://www.youtube.com/results?search_query=bioethanol+from+corn
 
Dat zijn goede ideeën, daar zullen we nog eens goed naar kijken en ons in verdiepen.
Heel erg bedankt voor de hulp!
Benm schreef: De afbeeldingen doen het helaas niet, maar wat het mais verhaal betreft: Wellicht kun je proberen het mengsel van mais en water even goed door te koken en af te laten koelen voordat je gist toevoegt. 
 
Bovendien kan het handig zijn om een klein beetje suiker toe te voegen, en lucht te laten oplossen in het mengsel voordat je er gist bij doet en er een waterslot op zet. Gisten kunnen behoorlijk wat werk verzetten onder anaerobe condities, maar om ze even "wakker" te krijgen is het handig om ze even een situatie met voldoende zuurstof en suiker te geven. Zeker met gevriesdroogde gist is dat geen overbodige luxe. 
 
Uiteraard kun je de gist ook 'starten' in een aparte beker oid met wat suiker en blootgesteld aan lucht. De gevriesdroogde gist komt dan bij in een prettige omgeving waarin het goed kan groeien. Gist kan overleven door suiker om te zetten in alcohol, maar dat is niet de optimale route: als er zuurstof beschikbaar is dan groeit gist een stuk sneller. Daarna kun je een beetje van het inmiddels 'levende' gistmengsel in je experiment brengen en zien hoe het gedijt onder anaerobe condities.  
 
Klinkt als een goed plan, we zullen het proberen en kijken of het wil lukken.
Heel erg bedankt voor je reactie Benm!

Reageer