Twee verschillende plastic soorten smelten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 454

Twee verschillende plastic soorten smelten

Hoi beste mede forumgebruikers .Weten jullie misch of het ook mogelijk is om bv nylon met hd pe versmelten .Of is het helemaal niet mogelijk om net als metaal verschillende legeringen te maken .Kon er eigenlijk zo een twee drie niks over vinden op google .vrg vincent

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Twee verschillende plastic soorten smelten

Kunststoffen mengen over het algemeen erg slecht. In het beste geval krijg je kleine gebiedjes PE in je nylon, maar de kans bestaat ook dat het een ondefinieerbare brij wordt zonder enige sterkte.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Twee verschillende plastic soorten smelten

Ik ben geen chemicus, maar volgens mij is het met beperkingen mogelijk.
Zo bestaat ABS volgens mij uit 3 verschillende onderdelen, hoewel dat monomeren zijn. En er zijn wel meer van dat soort copolymeren.

Maar verschillende polymeren succesvol tot een goed bruikbare kunststof samensmelten leidt mi tot wat we van de afvalverwerking kennen, verkeerspaaltjes enzo. Een duidelijk inferieur product.

Hopelijk kan een chemicus hier meer over vertellen, want de ins en outs ken ik dus niet echt.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Twee verschillende plastic soorten smelten

Het verschil dat je aangeeft is essentieel. Je kunt verschillende monomeren samen polymeriseren tot een copolymeer. Dat komt omdat de individuele monomeren vaak nog wel willen mengen. De monomeren zitten netjes bij elkaar en komen ook, min of meer netjes, in dezelfde ketens terecht.

Polymeerketens die uit verschillende monomeren bestaan zullen niet graag willen mengen, dus bij het smelten van verschillende kunststoffen krijg je hetzelfde gedrag als bij olie en water: de vloeistoffen ontmengen. En je krijgt kleine druppeltjes van de ene kunststof tussen de andere.

De reden dat polymeerketens zo moeilijk willen mengsen is omdat het grote moleculen zijn. Eigenlijk moeten we daarvoor eerst een stapje terug zetten: waarom willen moleculen (soms) wél mengen? Enthalpisch gezien zouden de moleculen vrijwel altijd het liefst tussen moleculen van dezelfde soort willen zitten. De aantrekkingskracht tussen moleculen van dezelfde soort is bijna altijd groter dan die tussen verschillende moleculen.

Mengen is echter entropisch gezien wél gunstig. Er zijn nu eenmaal meer mogelijkheden om 100 moleculen A en 100 moleculen B kriskras door elkaar te leggen, dan om 100 A en 100 B apart van elkaar te houden. Stoffen die mengen lijken dus net genoeg op elkaar dat de moleculen elkaar tolereren, en ondertussen de entropiewinst pakken. Overall gezien is het gunstig om te mengen.

Polymeren zijn echter heel erg grote moleculen. En dat betekent dat in een gegeven volume polymeer veel minder moleculen zitten dan in een vergelijkbaar volume water (of monomeer). En dat betekent weer dat de entropiewinst door mengen veel kleiner is, en dat er dus veel minder neiging is tot mengen.

Nu kun je verschillende polymeren wél helpen om te mengen, en dat kan op vergelijkbare manier als bij "gewone" stoffen. Je kunt heel hard roeren, en dan krijg je hele fijne druppeltjes, waardoor het bijna homogeen lijkt. Je kunt ook een emulgator toevoegen, in de polymerenwereld wordt dat een compatibilizer genoemd. Alleen is heel hard roeren best lastig als het om viskeuze vloeistoffen gaat, en de juiste compatibilizer vinden kan ook een uitdaging op zich zijn.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Twee verschillende plastic soorten smelten

Helder, dankjewel!

Berichten: 454

Re: Twee verschillende plastic soorten smelten

Oke ja zekers helder .bedankt voor de uitgebreide uitleg en reacties :D

Reageer