Aminozuren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 7

Aminozuren

waarom spreekt men soms van 20 aminozuren en soms over 22 aminozuren?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: Aminozuren

Niet zo lang geleden een vergelijkbare (dezelfde) vraag hier:
viewtopic.php?p=1169502#p1169502

Gebruikersavatar
Berichten: 10.557

Re: Aminozuren

Bill-63 schreef: za 06 aug 2022, 18:06 waarom spreekt men soms van 20 aminozuren en soms over 22 aminozuren?
Als men het over 20 (of 21 of 22) aminozuren heeft, dan gaat het om de aminozuren die gebruikt worden voor het maken van proteïnen, en dan nog specifiek, die aminozuren die tijdens de translatie (dus de synthese op basis van de baseparen in het DNA) worden gebruikt. Waarom deze toevoeging: omdat ná de translatie nog veel modificaties kunnen plaatsvinden, bijvoorbeeld functionalisatie van de OH group van serine, acetylering, enzovoort.

Die 20 aminozuren zijn degene die historisch bekend waren, en die ook netjes binnen de genetische code vallen, zoals hieronder:

Afbeelding
(bron: https://openstax.org/books/biology/page ... netic-code)

Er zijn 2 "extra" aminozuren, selenocysteïne en pyrrolysine, die dus ook worden gebruikt voor het maken van proteïnes en die als zodanig (dus zonder post-translationele modificaties) worde ingebouwd. Maar dit gebeurt niet in alle organismen, en niet in allemaal op dezelfde manier. Deze 2 vind je in bovenstaand plaatje niet terug, maar ze worden wel degelijk door een triplet gecodeerd. Selenocysteïne wordt gecodeerd door UGA, dat "normaal" een stop-codon is, maar wanneer de seleniumconcentratie in de cel hoog is, wordt het vertaald in selenocysteïne.

Pyrrolysine wordt gecodeerd door UAG, normaal (in de meeste organismen) ook een stopcodon, maar in sommige bacteriën met bepaalde specifieke genen, codeert UAG voor tRNA met pyrrolysine.

Het bestaan van deze aminozuren is pas relatief kort geleden ontdekt. Dat wil zeggen, selenocysteïne was al langer bekend maar dat de manier van inbouw is van wat recentere datum. Pyrrolysine is als ik het goed heb pas ergens na 2000 ontdekt.

Anders verwoord: In principe zijn er 22 aminozuren die als bouwsteen van eiwitten worden gebruikt. De laatste 2 zijn pas later ontdekt, en worden ook niet helemaal hetzelfde ingebouwd als de andere 20 (hoewel, methionine is ook een beetje een uitzondering)

Sommige mensen weten niet eens van die laatste 2 af en zeggen daarom dat er maar 20 zijn. Voor sommigen is de iets andere manier van inbouwen een reden om ze niet mee te tellen. De consensus is volgens mij om ze als volwaardig aminozuur mee te tellen. Maar het kan nog wel even duren voor de tekstboeken zijn aangepast :)
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 7

Re: Aminozuren

Marko en 000Vincent000, beiden bedankt voor jullie antwoord. Ik ben hiermee al een stuk wijzer.

Reageer