Neurotransmitters en hormonen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 37

Neurotransmitters en hormonen

Als niet-specialist ter zake heb ik hieronder de betekenis en de werking van neurotransmitters en hormonen beschreven zoals ik het meen begrepen te hebben uit meerdere internet-teksten en leg mijn beschrijving aan de deskundigen onder jullie ter correctie voor. Graag had ik ook een antwoord gekregen op mijn specifieke vraag betreffende SSRI’s.
Een neurotransmitter is een signaalstof die zenuwimpulsen tussen 2 nabijgelegen zenuwcellen overdraagt, terwijl een hormoon een chemische boodschapper is die via de bloedbaan de communicatie tussen 2 ver van elkaar gelegen zenuwcellen kan bewerkstelligen. Dopamine en endorfine zijn neurotransmitters, terwijl serotonine en adrenaline zowel als neurotransmitter dan als hormoon kunnen fungeren.
Serotonine is het zelfvertrouwen-molecuul. Een te laag serotonine-gehalte veroorzaakt daarom stress, slapeloosheid, depressie, angst, een rusteloos en opgejaagd gevoel en obsessief gedrag. Serotonine is een neurotransmitter, die je een prettig gevoel geeft en je rustiger maakt. Daarom is serotonine de tegenhanger van de neurotransmitters dopamine, endorfine, adrenaline en cortisol, die ervoor zorgen dat je in beweging komt en blijft. Bijna alle antidepressiva werken op zo’n manier dat ze de aanwezigheid van serotonine in het brein stimuleren. Daarom worden ze ook wel Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI’s) genoemd. Specifieke vraag: waarin wordt serotonine dan wel (her)opgenomen? Is dat in de aminozuren (onderdeeltjes van eiwitten), waaruit serotonine wordt opgebouwd, maar waarvan dopamine, dat uit diezelfde aminozuren wordt opgebouwd, als het ware een gedeelte steelt, waardoor te weinig serotonine in de hersenen komt, met een mogelijke depressie voor gevolg?

Berichten: 287

Re: Neurotransmitters en hormonen

Je vraag is me niet helemaal helder, maar dat ligt meer aan de taalkundige formulering ervan dan aan de biomedische inhoud, vrees ik. Wellicht kun je de vraag nog eens herformuleren.

Reageer