Een paar technische vragen over ct of mri scans

Moderator: anusthesist

Reageer
Berichten: 2

Een paar technische vragen over ct of mri scans

Ik heb wat vragen over mri en ct scans. Ik kan er op internet niets over vinden.
Kan iemand mij vertellen uit hoeveel en wat voor soort reeksen een mri of ct scan bestaat. Is dat altijd hetzelfde bij scans met of zonder contrast? Hoeveel losse beelden zitten in een reeks?
Is daar nog verschil in als het gaat om scan scans van bijvoorbeeld het hoofd of het bekken?
Is er een algemene standaard-scan van het bovenlijf de romp en het onderlijf of wordt een scan per orgaan aangevraagd?
Als ergens veel vet zit, kun je dan afwijkingen met meer vet-cellen van elkaar onderscheiden?
Zijn er scans waarbij je met een kleurtje of iets dergelijks kunt zien waar ergens kanker zit?
Ik heb plaatjes gezien van scans waarop je allemaal spikkeltjes ziet en je niet goed ziet wat de structuur eronder is. Wat is dat voor soort scan? Wat is daarvan de toegevoegde waarde?
Hoe slecht is het contrastmiddel voor een patiënt? Er kan oraal of intraveneus contrast worden toegediend of beiden. Wat is van dat laatste de toegevoegde waarde?
Een hele hoop vragen, ik ben iets aan het schrijven waarvoor die informatie wel handig is om er iets zinnigs van te kunnen maken.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.541

Re: Een paar technische vragen over ct of mri scans

mag ik vragen wat jij aan het schrijven bent / wat de context is van jouw vragen?

Berichten: 2

Re: Een paar technische vragen over ct of mri scans

Ik schrijf een roman en daarvoor moet ik voor een aantal onderwerpen technische achtergrondinformatie hebben. Zo heb ik ook een hele rits vragen over kwantumfysica. Je kunt best wat schrijven over onderwerpen zonder er al te diep op in te gaan, maar je moet wel zeker weten dat je door je kennisgebrek geen cruciale denkfout maakt waardoor het verhaal nergens meer op slaat.

Ik vind het wel vreemd dat ik mijn vraag moet motiveren. Ik zie nergens dat het gebruikelijk is dat mensen eerst moeten verantwoorden waarom ze hun vragen stellen. Kun je mij dat misschien uitleggen?

Berichten: 11.513

Re: Een paar technische vragen over ct of mri scans

Tja, je stelt niet 1 vraag maar een stuk of 10 behoorlijk specialistische, en beantwoorden ervan kost iemand een hoop tijd, dus is het niet zo vreemd als je de motivatie toelicht.

Is het niet handiger om eerst die roman te schrijven en dan te laten proofreaden om eventuele wetenschappelijke fouten eruit te halen? Voor de verhaallijn maakt het wellicht niet zoveel uit.

Reageer