Klimaatwijzer als hulpmiddel bij realiseren van energietransitie

Moderators: jkien, Xilvo

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

Klimaatwijzer als hulpmiddel bij realiseren van energietransitie

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Opinie-onderzoek door Motivaction wijst uit dat Nederlanders maar beperkt inzicht hebben in de energietransitie. Zo wordt de hoeveelheid duurzame energie flink overschat. Het meest overschat wordt het aandeel zonne-energie, dat in werkelijkheid 1 procent is terwijl mensen dit inschatten op 19 procent. De Klimaatwijzer is gelanceerd met als doel mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie.

Eigen klimaatbeleid opstellen

De Klimaatwijzer is een initiatief van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en is gelanceerd in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050. De Klimaatwijzer zorgt ervoor dat de energietransitie inzichtelijker wordt en helpt hierbij Nederlanders bij het opstellen van hun eigen klimaatbeleid. Zo kan iedereen een steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 de klimaatdoelen behaalt. De wijzer laat zien wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen. Mensen kunnen hier zelf op diverse manieren aan bijdragen, van energie vergelijken en kiezen voor een groenere aanbieder tot het verduurzamen van de eigen woning en het investeren in zonne- of windenergie.

Verschillende opties verkennen

Met de Klimaatwijzer kunnen Nederlanders zelf spelen met de diverse opties. Hoeveel warmtepompen zijn er bijvoorbeeld nodig als je minder warmtenetten wilt? Om te kunnen stoppen met de CO2-opslag of biomassa is er groene waterstof nodig. Hoeveel is hiervan nodig? En waar wordt de elektriciteit in dit geval vandaan gehaald? De eerste versie van de Klimaatwijzer is voornamelijk geschikt voor professionals in de energiesector. Er wordt momenteel gewerkt aan een latere versie, die voor een breder publiek aantrekkelijk wordt gemaakt. De Klimaatwijzer laat nu al zien dat er een groot aantal maatregelen nodig zijn. Sowieso moet er meer gebeuren dan is opgenomen in het huidige beleid om de doelen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal te behalen. Het klimaatbeleid van vandaag, bepaalt of de doelen van morgen behaald worden.

Duurzaamheid breed gedragen

87 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk om in duurzaamheid te investeren, blijkt uit de peiling van Motivaction. De voornaamste reden om te investeren is zodat er meer gebruik gemaakt kan worden van schone, oneindige energiebronnen. Ook vinden Nederlanders het belangrijk om te investeren in duurzame maatregelen die ervoor zorgen dat de burger het gevoel heeft zelf voordeel te ervaren. Een voorbeeld hiervan is een goed geïsoleerd huis, dat zowel zorgt voor een energiebesparing als meer wooncomfort. Ruim een derde van de deelnemers aan de peiling geeft aan zich zorgen te maken om klimaat en energie. Er zijn met name zorgen omtrent onderwerpen als extreem weer en schade aan de natuur.
rook.jpg

Gesloten