Pagina 1 van 1

Zonneenergie opslaan in diepvries

Geplaatst: ma 11 feb 2019, 22:02
door ammedee
Doordat ik zonnepanelen gekocht heb ben ik op zoek naar manieren om meer stroom te gebruiken wanneer de zonnepanelen stroom op het net zouden zetten .
Een eerste idee is om op zonnige dagen de diepvries continu te laten werken  .
Dit is niet zo efficient omdat het temperatuurverschil zal oplopen en de diepvries uiteindelijk niet veel meer zal koelen .
Maar 1 KW op het net zetten levert nog geen 10 cent op en 1 KW snachts er af halen kost al vlug 25 cent 
Nu vraag ik mij af tot hoe diep een diepvriezer effeicient koelt en of wisselende temperatuur een invloed heeft op de kwaliteit van de producten in de diepvries 

Re: Zonneenergie opslaan in diepvries

Geplaatst: di 12 feb 2019, 02:41
door Michel Uphoff
Maar 1 kW op het net zetten levert nog geen 10 cent op en 1 kW snachts er af halen kost al vlug 25 cent
 
Maar die 25 cent bestaat voor een flink deel uit vaste kosten en energiebelasting per kWh. Die vaste kosten (ruwweg 1/3) blijven ongeacht je verbruik. 25 cent is wel wat hoog, gemiddeld is de prijs 23 cent. Verder zal je een deel van de opgewekte energie in de zomer zelf verbruiken, wellicht wek je zoveel energie op dat je in deze periode geen verbruik hebt. Dan bespaar je niet alleen de kWh prijs maar ook de aan de kWh gebonden belasting daarover.
 
Energie opslaan in de vriezer is een slecht plan, uiteindelijk draait dat ding dan langdurig op volle toeren (zoals je zelf ook al aangaf) en de winst is, tenzij je de vriezer elke avond weer terug zet op een hogere temperatuur, behalve dieper gevroren voedsel nul, mogelijk zelfs negatief omdat je de compressor sneller verslijt.
 
En zelfs als je iedere morgen trouw de vriezer laag draait en 's avonds weer hoog, zodat je denkt 's nachts wat energie te besparen omdat de vriezer een paar uur lang niet aan hoeft te slaan, dan nog zullen er flink wat dagen tussen zitten waarop er overdag weinig zon is, en die vriezer onnodig extra stroom staat te vreten. 

Re: Zonneenergie opslaan in diepvries

Geplaatst: di 12 feb 2019, 08:11
door Jan van de Velde
ammedee schreef: Maar 1 kWh op het net zetten levert nog geen 10 cent op en 1 kWh snachts er af halen kost al vlug 25 cent 
 
in welk land is dat?

Re: Zonneenergie opslaan in diepvries

Geplaatst: di 12 feb 2019, 18:20
door Olof Bosma
Voorlopig hebben we nog de mogelijkheid tot salderen in Nederland. Dus overdag geleverde extra energie wordt vanzelf verrekend met de 's nachts gebruikte energie. Overigens is het verschil in opbrengst van zonnepanelen tussen zomer en winter bijna even groot. Als je in de winter 10% van de energie ophaalt van wat in de zomer mogelijk is mag je je handen dichtknijpen; meestal is het minder.
Het is wel de bedoeling om op enig moment de salderingsregeling op te heffen, maar tot nu toe wordt dat moment steeds uitgesteld. Gezien de achterstand die Nederland blijkt te hebben op het gebied van niet-fossiele energiewinning, zou de regering ook achterlijk zijn om dit op korte termijn af te schaffen.
Energieopslag heeft op dit moment dus weinig zin. Maar als je toch overdag wilt opslaan voor de nacht (bv. als je geen netaansluiting hebt) zouden accu's de beste optie zijn (minimaal 250 Ah bij 24 V).
Voor energieopslag tussen zomer en winter is dit natuurlijk geen oplossing. Dan moet je eerder denken aan 100 kub paraffine die je laat smelten en stollen.

Re: Zonneenergie opslaan in diepvries

Geplaatst: di 12 feb 2019, 19:46
door Jan van de Velde
Olof Bosma schreef:  
 Als je in de winter 10% van de energie ophaalt van wat in de zomer mogelijk is mag je je handen dichtknijpen; meestal is het minder.
 
hmm, dat valt wel mee hoor.
 
Hieronder mijn maandopbrengsten van de afgelopen 5 jaar, hoogste, laagste en gemiddeld per maand
zon.PNG
zon.PNG (13.68 KiB) 2922 keer bekeken
 
De slechtste wintermaand van die 5 jaar haalt nog bijna 10% van de beste zomermaand, en een gemiddelde december haalt nog bijna 20% van de gemiddelde zomermaand. 
 
omgeving Antwerpen, 2,7 kWpiek, richting bijna zuidoost, dakhelling ca 35°.

Re: Zonneenergie opslaan in diepvries

Geplaatst: di 12 feb 2019, 20:50
door Olof Bosma
Jan van de Velde schreef: hmm, dat valt wel mee hoor.
 
De slechtste wintermaand van die 5 jaar haalt nog bijna 10% van de beste zomermaand, en een gemiddelde december haalt nog bijna 20% van de gemiddelde zomermaand. 
 
omgeving Antwerpen, 2,7 kWpiek, richting bijna zuidoost, dakhelling ca 35°.
 
Zo, dat is netjes bijgehouden. Dat heb ik niet zo mooi gedocumenteerd. Ik heb hier in Noord-Holland in drie verschillende oriëntaties panelen liggen (in totaal 17 kWpiek). Op heldere dagen in de zomer wordt er meer dan 80 kWh per dag opgewekt; op bedompte dagen in de winter nog geen 4 kWh per dag.
Dit zijn natuurlijk uitersten daarom schatte ik de verhouding op 10%. Van belang hierbij is vooral in welke mate nog van een lage zonnestand kan worden geprofiteerd.
Deze grote overcapaciteit ligt er omdat ik het ook als noodstroom wil kunnen gebruiken. En dan valt het op dat er toch nog dagen zijn dat er hiervoor niet voldoende vermogen wordt opgewekt.