elektrische en mechanische energie opwekken met hout

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 3

elektrische en mechanische energie opwekken met hout

Ik ben nieuw hier en heb het hele forum niet doorgespit dus ik loop het risico dat mijn vraag al deels beantwoord is maar ik heb de volgende vraag waarbij ik zelf al dingen onderzocht heb.
Wat wil ik;
ik wil ca 10kW mechanische energie opwekken om een paar machines direct aan te drijven (oude machines die oorspronkelijk met een platte riem werden aangedreven en die dus nog een mechanische koppeling hebben)
of ik wil ca 15kW elektrische energie opwekken.
Ik wil dit doen met hout als energiebron.
Een paar opties zijn al bekeken;
- houtvergassing volgens het pricinpe van Imbert. mooi proces maar stelt hoge eisen aan het hout waardoor het eigenlijk al bijna ongeschikt is. Het hout wat ik wil gebruiken is van diverse aard oftewel alles wat ik tegen kom behalve hout met lijm er in. Verder is bij houtvergassing de regeling van gas nét voor de inlaat van de motor complex en de motor (meestal een diesel) moet aangepast worden. Technisch haalbaar maar voor installaties van ca 20kW moeilijk.
- Stirlingmotor. Voordeel, je kan elke houtsoort gebruiken om te verwarmen. Nadeel, lage rendement en lage koppel. Verder heb ik er op dit forum al iets over gelezen, in combinatie met aardwarmte maar ik ga geen aardwarmte gebruiken. Verder sta ik open voor advies want ik vind een Stirlingmotor wel interessant.
- stoommachine, ook een mooi proces. Onderdelen zijn erg moeilijk verkrijgbaar dus je moet alles zelf maken. Grootste nadeel voor mij is de ketel. Die wordt elke 2 jaar door mannen met papierbundels onder de arm bekeken en dat kost veel geld.
- gloeikopdiesel waarbij de kop extern verwarmd wordt en die geen diesel krijgt maar water. Het water wordt in de kop van ca 400 graden verneveld en zal "ontploffen" wat lijkt op het effect van ontbrandende diesel. Ik weet dat het bij grote scheepsmotoren gedaan wordt om ze "uit te laten draaien" maar ik heb geen idee hoe goed het werkt bij een kleine motor.
- zonnepanelen met een grote batterij. Ja, dat kan, ware het niet dat omvormers van 24Vdc naar 3ph 400Vac schreeuwend duur zijn en ca 6 keer groter moeten zijn dan de nominale stroom van de motor omdat deze motor ook nog moet kunnen aanlopen. Laatste prijs die ik bij Victron kreeg was € 10.000+. Alternatief zou zijn om de batterij te laden met zonnepanelen en alle krachtstroommotoren hier te vervangen door permanent magneetmotoren van 24Vdc. Probleem is dat je geen 24Vdc motor zult vinden van 7,5kW omdat die nergens in zitten. 24Vdc houdt een beetje op bij 4kW.
Antwoorden in de zin van "gebruik een dieselaggregaat of doe het met stroom van het net" want dat is goedkoper gaan niet over mijn vraag. Het gaat mij om de afhankelijkheid van energieleveranciers die mij laten betalen wat zij willen, en ik wil daar met mijn grootste machines vanaf.
Verder beschik ik over immense partijen resthout.
En een gigantische werkplaats waarin ik praktisch alles zelf maak.
Ook de tijd die ik daar in steek gaat niet over mijn vraag.
Zijn er mensen die iets meer weten over de opties die ik hierboven noem of is er iemand die zelf een idee heeft?

Gebruikersavatar
Berichten: 345

Re: elektrische en mechanische energie opwekken met hout

Volgens mij zijn de twee meest logische oplossingen een stoommachine of vergassen. Die tweede zou ik toch nog eens tegen het licht houden. Je zegt dat het hoge eisen stelt aan het hout, dat zal voor moderne vergassers waar zijn, maar ik lees dat dit soort vergassers in de tweede wereldoorlog erg populair werden doordat er heel moeilijk aan benzine te komen was. Ik kan me niet voorstellen dat ze in die tijd heel erg scherp naar hout kwaliteit keken, ze roeide met de riemen die ze hadden. Je moet vervolgens ook niet te veel verwachten van het rendement. Wat links die ik zo tegen kwam hierover:

Onderaan staat zelfs een link naar een boek 'maak een vergasser voor auto's en auto's':
https://nl.econologie.com/vergasser/

pdf van industriespoor:
http://www.industriespoor.nl/Gasgenerat ... 131001.pdf

Van de WUR, document uit 1940, over hoe het benodigde hout te regelen (meer voor de leuk):
https://edepot.wur.nl/269230

Wiki artikelen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Houtgas
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gasgenerator

Berichten: 3

Re: elektrische en mechanische energie opwekken met hout

De vergassers zijn in de 2e WO nooit populair geweest maar een noodzakelijk kwaad. Het werkte gebrekkig en als er verder niets is doe je het er mee. Lees de posts van Dutch John eens. Het werkt wel maar stelt veel eisen. https://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?t=668

Reageer