Veilig gebruiken van accu

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 35

Veilig gebruiken van accu

Beste Forumleden,

Omdat ik binnenkort met een wat grotere accu ga werken. Zou ik graag informatie vergaren over hoe een accu 100% veilig gebruikt kan worden. Verhalen in de media over accu's die in brand vliegen hebben mij namelijk zorgen gegeven. Op internet heb ik al diverse informatie gevonden rondom: overspanning, onderspanning, temperatuur bij accu's, kortsluitingen in en buiten de accu. Toch zou ik graag nog meer informatie ontvangen rondom het veilig gebruiken van accu's. Elk beetje informatie, advies of persoonlijke ervaringen zijn welkom! :D

Met voorbaat dank!

Gebruikersavatar
Berichten: 799

Re: Veilig gebruiken van accu

Hallo,

Over welk type accu heb je het?

Zelf ben ik bekend met LiPo uit modelbouw. In de eenvoudige modellen wat ik gebruik zijn dit al stromen van 60 Ampere of meer wat de accu's dienen te leveren (bij 12.6 Volt).

Dan is het zaak je goed in te lezen en basale elektriciteitsleer te kennen. Dan herken je dat 60 A niet een klein stroompje is. En dit is enkel een hobbymatige toepassing. Waarbij een kortsluiting brandgevaar kan opleveren (door die hoge mogelijke stromen). Een kortsluiting ontstaat sneller kan je denkt.

Men dient zeer goed op te letten de juiste laadprocedure te gebruiken ander kan het flink mis lopen (brandgevaar). Ook mechanische buiging of penetratie kan gevaarlijk zijn.

Voor grote toepassingen als accu's voor auto's en dergelijke is beter aan een specialist over te laten. Deze accu's kunnen veel meer stroom leveren bij hogere spanningen waarbij serieus lichamelijk letsel kan optreden.

Gebruikersavatar
Berichten: 799

Re: Veilig gebruiken van accu

OOOVincentOOO schreef: do 11 mar 2021, 16:17 Voor grote toepassingen als accu's voor auto's en dergelijke is beter aan een specialist over te laten. Deze accu's kunnen veel meer stroom leveren bij hogere spanningen waarbij serieus lichamelijk letsel kan optreden.
Dit was niet goed omschreven. Ik bedoel auto accu's voor de aandrijving: "elektrische auto".

Berichten: 35

Re: Veilig gebruiken van accu

Hoi Vincent,

Bedankt voor het bericht, het gaat om een lithium asccu. Heb de datasheet al uitgebreid doorgenomen, als je nog wat te binnen schiet hoor ik dit graag!

Gebruikersavatar
Berichten: 799

Re: Veilig gebruiken van accu

Een LiPo heeft ook lithium. Veel accu's gebruiken lithium.

Welke type accu?
Welke capaciteit, weet je wat dat is?
Welke toepassing?

Misschien een link naar de datasheet? Afhankelijk daarvan zijn er misschien mensen hier die in meer detail kunnen helpen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 50.222

Re: Veilig gebruiken van accu

Opmerking moderator

Verhuisd naar Elektrotechniek

Berichten: 35

Re: Veilig gebruiken van accu

Het gaat om een Lithium Polymeer accu, heb hieronder een link naar de accu gezet:

https://www.centrumduurzaamfriesland.nl ... tery-1500/

Het wou helaas niet lukken om een link naar de datasheet te vinden, deze heb ik zelf wel op de pc

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 50.222

Re: Veilig gebruiken van accu

Opmerking moderator

Auke20 schreef: do 18 mar 2021, 20:03 deze heb ik zelf wel op de pc
zo'n bestand kun je bijvoegen in een bijlage.
Klik eerst op "volledige bewerker" en zoek dan tabje bijlagen

Berichten: 35

Re: Veilig gebruiken van accu

Thx! Was hiernaar al opzoek maar zat in de bovenste balk te zoeken
[BATTERY] Manual_MG_Solar_Battery_1500_EN_v1.pdf
(253.29 KiB) 34 keer gedownload

Berichten: 52

Re: Veilig gebruiken van accu

@TS: Wat versta je onder "100%" veilig? Ik denk dat dit een utopie is. Echter wanneer je begint met de (veiligheid)instructies van de accu fabrikant op te volgen, dan ben je al een heel eind op weg. Hoe veilig je de installatie buiten de accu en lader om wilt maken, ligt helemaal aan de toepassing en de veiligheidseisen die daar aan gesteld worden plus wat je nog persoonlijk aan 'veiligheid' wilt toevoegen. Daar is niet zo gauw een eensluidend antwoord op te geven. 'The sky is the limit'.

Gebruikersavatar
Berichten: 799

Re: Veilig gebruiken van accu

Dat is een serieuze accu. De capaciteit is 10 maal hoger dan wat ik in de modelbouw gebruik:

Jouw gespecificeerde accu: 33.6 Ah (deze kan 300 A of meer leveren voor 6 minuten)
Mijn accus zijn orde: 3000 mAh (30 A voor 6 minuten motor loop)

Dat betekend dat jouw accu een uur lang 33.6 Ampere stroom kan leveren bij 44.4 Volt!

Een Lipo accu is opgebouwd uit verschillende meestal in serie geschakelde cellen. Op deze manier word de spanning omhoog gebracht. Een typische onbelaste cell spanning is 4.2 Volt.

Jouw accu heeft 44.4 Volt (nominaal 50.4 Volt onbelast). Dat betekend dat er: 50.4/4.2=12 cellen in serie.

Dit type accu's is niet voor de amateur. De risico's zijn zeer groot wanneer op de verkeerde methode geladen of belast. De spanning van de individuele cellen moet gebalanceerd worden. Er mogen geen verschil spanningen optreden. Zo moeten alle cellen moeten steeds op de zelfde spanning gehouden worden.

Indien de verkeerde laadmethode en een te hoge spanning word aangeboden kans op brand.

Uit veiligheid overwegingen menselijk letsel koop een kant en klaar systeem met aan en uit knop met garantie. Wellicht ook verzekering technisch: als je zelf een buffer systeem wil bouwen is het risico op schade misschien volledig verantwoord op jouw.

Met deze opstelling moet je zelf niet gaan hobbyen. Je moet echt weten wat je doet. Dit is geen speelgoed.

De context van Uw vraag is mij onduidelijk: koop je een systeem met geïntegreerde lader zoals document of alleen de losse accu? Wil jezelf een lader bouwen? Hoe wil je hem toepassen?

Berichten: 35

Re: Veilig gebruiken van accu

Was deze week erg druk en kon helaas niet eerder antwoorden.

Het systeem wordt volledig gekocht (BMS + accu), verder wordt de typische applicatie aangehouden, behalve dat er een andere: MPPT, zonnepaneel en communicatie module (canbus naar bluethooth) gebruikt zal worden. Hetgeen dat op de BMS aangesloten wordt is dus anders maar er wordt aan de BMS zelf niet gesleuteld.

De accu zal ook niet opgeladen worden zonder dat de cellen individueel uitgelezen worden, overspanning is hierdoor niet mogelijk. Tussen de verbinding van voeding naar accu en van accu naar belasting worden uiteraard fuses gebruikt. De omgeving van de accu is gewoon kamertemperatuur en niet vochtig.

Op deze wijze hoop ik dan wel geen 100% veiligheid te hebben maar wel iets hier dicht in de buurt.

In ieder geval nog bedankt voor het meedenken! Als jullie nog iets te binnen schiet rondom accu gebruik hoor ik dit graag :D

Gebruikersavatar
Berichten: 799

Re: Veilig gebruiken van accu

Zo te lezen ben je al goed op de hoogte.

Waar wil je de accu inbouwen? Misschien kan je overwegen de kist of kast deels te bekleden met brandwerende plaat. Indien je op een boot zit is de glasvezel composite wellicht vatbaar voor brandschade en zonde als het beschadigd.

Dat is gewoon een ideetje. Wellicht rekening houden of de accu/lader combinatie koelventilatoren heeft. Dan heb je enige vorm van ventilatie/doorstroom nodig en dient de kast/kist niet compleet ingepakt te zijn.

Berichten: 35

Re: Veilig gebruiken van accu

Hij komt uiteindelijk inderdaad op een boot en er zit inderdaad ook wat ventilatie bij het pakket. Zal nog even kijken of ik wat ga doen met brandwerende platen :D

Berichten: 25

Re: Veilig gebruiken van accu

Je bent nogal wat van plan met een vrij dure accu. Waarom laat je je niet informeren door de fabrikant zelf?
Houd rekening met mogelijke wet- en regelgevingen omtrent het aanpassen van een boot en het toepassen van degelijke accu's. Hier zelf aan beginnen is vragen om problemen. Wanneer een dergelijk systeem in bijv. een thermal runaway terecht komt dan haal je het nieuws wel en daar gaat de fabrikant ook niet blij mee zijn.

Mijn advies: niet doen en je door de fabrikant laten inlichten en adviseren.

Reageer