Groenland

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Groenland

Lang geleden was er een gedachte dat Groenland als het ijsvrij zou worden het niet uit een eiland zou bestaan, maar uit twee of drie eilanden.

Ik heb er al heel lang niets meer over gehoord, dus waarschijnlijk is deze gedachte verlaten.
Maar het zou misschien ook kunnen dat het in de vergetelheid is geraakt.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.536

Re: Groenland

2 of 3 eilanden?.. met een beetje fantasie .. :D
ijsvrij groenland.png

Berichten: 12.262

Re: Groenland

Ik zou eerder zeggen dat het een eiland met een flink meer erop is - dat komt wel vaker voor natuurlijk. Als er dan twee of meer riviertjes tussen dat meer en de zee lopen maakt het niet per definitie meerdere eilanden.

Overigens is dat ook maar een kwestie van smaak: Manhattan noemt men meestal een eiland, maar zuid-Rotterdam niet, terwijl dat toch geheel omsloten is door water. Overigens zou je dan net zo goed kunnen stellen dat half nederland (zeg maar ten westen van de ijssel en ten noorden van de waal min of meer een eiland is :D

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Groenland

Ik denk dat het aantal eilanden afhankelijk is van wat er dan met het Groenlandse ijs gebeurd zou zijn.
- als het gewoon 'weg' zou zijn, en de zeespiegel gelijk zou blijven, dan..
- als dat ijs zou smelten, dan zou de zeespiegel een bepaalde hoeveelheid stijgen, en dan krijg je waarschijnlijk een kleiner aantal eilanden

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.945

Re: Groenland

Als al het ijs op Groenland zou smelten, maar alleen dàt ijs, dan zou de zeespiegel rond Groenland flink dalen.
Die zeespiegel is daar nu relatief hoog door de aantrekkingskracht van al dat ijs dat er ligt.

Berichten: 12.262

Re: Groenland

Dat ook, maar zelfs als al het ijs op de wereld zou smelten zou groenland nog steeds een eiland zijn: het meeste land van groenland ligt behoorlijk hoog boven zeeniveau.

Het midden niet, maar dat is feitelijk gewoon 'gezonken' onder de massa ijs die erop ligt. De vraag is wellicht wat daarmee gebeurt als je die enorme massa eraf zou halen: blijft het een 'kuil', of komt het land een stuk omhoog zonder die enorme ijsmassa erop?

Dat zijn zaken die op geologische tijdsschaal spelen, geen dingen die we in een mensenleven zien, maar het is even goed interessant. Anderzijds is de kans reëel dat de volgende ijstijd er overheen gaat voordat dat ijs daar gesmolten is, en het permafrost blijft.

Reageer