De oceanen.

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.257

De oceanen.

Waarom zijn er nauwelijks eilanden in de Atlantische Oceaan terwijl het er van wemelt in de Grote Oceaan?

Ik weet wet dat de Atlantische aan het groeien is ten kostte van de Grote.
Maar de Grote is ook eens op soortgelijke wijze ontstaan.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.773

Re: De oceanen.

De Atlantische Oceaan kent zo’n 63 eilanden en de Grote Oceaan zo’n 200. De laatste is bijna tweemaal zo groot als de eerste, dus dat er zoveel minder zijn valt ook wel mee.

Geologisch gesproken is de Atlantische Oceaan jonger dan de Grote Oceaan. De laatste wordt kleiner en de eerste groeit. Er zijn minder uitbarstingen en de meeste vulkanische activiteit vindt plaats bij de breuklijn, waar zich minder gauw eilanden zullen vormen.

De meeste eilanden in de Grote Oceaan zijn van vulkanische oorsprong. Deze oceaan is omringd door zeer actieve vulkanische convergente plaatranden vanwege de subductie van de zwaardere oceanische plaat onder de lichtere continentale plaat. Daarom heet deze regio ook de 'Ring of Fire '.

De Atlantische oceaan kent divergente plaatranden waardoor de oceanische platen van elkaar af bewegen en zich een oceanische bergrug in het midden vormt, de “Mid Oceanic Ridge”. Dit is meestal een vrij rustig proces dat zich onder het zeeniveau afspeelt, met uitzondering van IJsland. Er zijn wel wat vulkanische eilanden, maar vrij weinig.

De Stille of Grote Oceaan daarentegen, kent een complex stelsel van bergruggen die platen van de aardkorst drijven naar subductiezones, waardoor eilanden gevormd worden wanneer vulkanisch materiaal wordt gevormd over de dalende platen. Bovendien is deze oceaan gunstiger voor de vorming van koralen, waardoor deze eilanden, die anders onder water zouden liggen, boven water komen.

Reageer