Pagina 1 van 1

prijzen

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 03:10
door Nadir van Thielen
Ik vind het raar dat er bekers bestaan voor prestaties in sport, bijvoorbeeld wielrennen, voetbal, enz., film e.d. maar dat er geen prijzen zijn voor wetenschaprijke series. Ik vind dat maar raar en verdacht. Ook hier worden toch ontdekkingen gedaan.
Of heb ik het mis? Als ik een component van een serie kan verklaren is dit toch ook een prijs waard?
Alles draait niet alleen rond sport en muziek en acteertalent.
 
Wat is jullie idee hierover?

Re: prijzen

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 08:22
door tempelier
Er zijn wel prijzen voor wetenschappers, maar bekers worden niet uitgereikt.
Meestal is het het een geldprijs en een eervolle vermelding.
 
Er zijn wel wat DVD's uitgebracht met wetenschappelijke series, maar inderdaad niet veel.
Zeker niet voldoende afzet voor, ik koop ze zelf ook nooit,
maar let goed op wat de wetenschappelijke zenders op Astra uitzenden.

Re: prijzen

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 14:46
door Benm
Er zijn inderdaad wel prijzen, maar voor zover ik weet geen (officiele) bekers. Zoals gezegd wel geldbedragen, eervolle vermeldingen, en medailles (bijvoorbeeld de nobelrpijs, maar er zijn er meer).
 
Of het vreemd is? Ik denk het eigenlijk niet, er zijn zoveel activiteiten waar iemand in kan uitblinken maar geen bekers of iets dergelijks voor bestaan. Sport en entertainment zijn eerder de uitzondering. 

Re: prijzen

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 17:00
door jkien
Een echte wetenschapper accepteert geen prijzen. De wiskundige Perelman weigerde de Fields-medaille. Hij vond: "ik heb mijn berekeningen gepubliceerd. Dat is wat ik het publiek te bieden heb".
 
Prijzen zijn voor ijdeltuiten.

Re: prijzen

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 17:56
door Benm
Ik denk dat het een het ander niet uitsluit. Voor onderzoekers kan een prijs best nuttig zijn, vooral als er een flink geldbedrag aan vast zit zodat je weer een paar mensen kunt aantrekken, apparatuur kunt kopen of iets dergelijks. 
 
Ergens denk ik dat de vernoeming van een element de hoogste erkenning is, maar gezien het niet te verwachten is dat daar nog wat bij komt houdt dat nu op. 

Re: prijzen

Geplaatst: vr 24 mar 2017, 17:56
door Michel Uphoff
Vanitas vanitatum omnia vanitas.

Re: prijzen

Geplaatst: za 25 mar 2017, 13:07
door tempelier
Benm schreef: Ik denk dat het een het ander niet uitsluit. Voor onderzoekers kan een prijs best nuttig zijn, vooral als er een flink geldbedrag aan vast zit zodat je weer een paar mensen kunt aantrekken, apparatuur kunt kopen of iets dergelijks. 
 
Ergens denk ik dat de vernoeming van een element de hoogste erkenning is, maar gezien het niet te verwachten is dat daar nog wat bij komt houdt dat nu op. 
Dat is misschien wat wetenschappelijk prijzen van de andere onderscheid.
 
Het bedrag gaat maar hoogst zelden naar de wetenschapper die de prijs krijgt.
Meestal krijgt hij alleen wat inspraak hoe het besteed gaat worden.

Re: prijzen

Geplaatst: za 25 mar 2017, 14:05
door Benm
Ergens is dat ook wel logisch, veel wetenschappelijk werk is het resultaat van de inspanning van een team, vakgroep of iets dergelijks. 

Re: prijzen

Geplaatst: za 25 mar 2017, 15:54
door jkien
Benm schreef: Ergens denk ik dat de vernoeming van een element de hoogste erkenning is, maar gezien het niet te verwachten is dat daar nog wat bij komt houdt dat nu op.
 
De minst nuttige elementen van het huidige periodiek systeem kunnen we omdopen zonder dat iemand er last van heeft. De praktijk bewijst dat het kan, de helft van de elementen is al eens van naam veranderd, columbium werd bijvoorbeeld niobium.(1) Op die manier is er best wel plaats voor Verlindium of Cruijffium.