Pagina 45 van 53

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: zo 17 mei 2020, 10:12
door boertje125
koop een rvs pan en maak deze alleen met heet water en een borstel of sponsje schoon.
na een paar zit er een laagje op en bakt hij nauwelijks nog aan.

voor vis wordt hier de verkeerde techniek gebruikt.
je moet langer wachten voordat je het voorzichtig keert
na een tijdje komt het namelijk weer los van de pan. (en absoluut maar 1 keer keren)
op de huid bakken kan ook die gaat minder makkelijk stuk als een moot of fille

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 22:08
door Professor Puntje
Pas heb ik een paar keer te maken gehad met opgeblazen zakjes met voorgekookte "mini krieltjes", terwijl ze volgens de datum op het zakje nog goed hadden moeten zijn. De zakjes stonden op ploffen. Ik had ze maar een paar dagen bewaard in het groentelade van de koelkast. Doe ik iets verkeerd?

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 00:24
door Michel Uphoff
Nee, jij doet niets verkeerd.

Wellicht jouw koelkast? Wat is de temperatuur in de groentelade? En wat hoger?

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 09:58
door Professor Puntje
Oh - dan moet ik eerst een thermometer aanschaffen....

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 10:04
door megabon
Ja raar als de datum nog goed is. Volgens mij ook te hoge temperatuur in de koelkast. Of misschien tijdens transport van winkel naar huis. Temperatuur voor een koelkast 4 graden celsius.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 15:12
door Professor Puntje
Een nieuwe smaaksensatie uit de keuken van Professor Puntje:

IJsbergsla-mix met griesmeeldressing. (Uit nood geboren: mijn flesje sladressing was leeg.)

Zijn er hier mensen die zelf deze vorm van salade-bereiding willen uitproberen en hier hun bevindingen willen vermelden?

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 17:21
door Wouter_Masselink
Wil er best me experimenteren, maar dan moet ik wel weten wat err in je griesmeel dressing zit...

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 17:28
door Professor Puntje
Dat was griesmeelpap van de Melkunie uit een pak. Dus simpelweg griesmeelpap gebruikt als sladressing.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 22:45
door megabon
beter wat honing en azijn/citroen mengen met wat olie peper en zout ev. water

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: za 01 aug 2020, 17:23
door die hanze
Kent iemand de algemene chemische principes achter aanbakken en hoe je dit kan voorkomen?

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: zo 02 aug 2020, 16:16
door ArcherBarry
die hanze schreef: za 01 aug 2020, 17:23 Kent iemand de algemene chemische principes achter aanbakken en hoe je dit kan voorkomen?
Dat is een chemie op zich, een belangrijk onderdeel zijn de maillard reacties. Ik weet globaal hoe die in elkaar steken maar niet in detail

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 03 aug 2020, 11:26
door physicalattraction

Opmerking moderator

Deze topic gaat meer over koken dan over scheikunde. Indien je in detail de chemie van aanbranden wil bespreken, dan raad ik je aan daar een aparte topic voor te openen in het Scheikundeforum.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: ma 03 aug 2020, 22:10
door die hanze
ik ben deze keer niet geinteresseerd in de achterliggende wetenschap. Ik kook graag en zou graag wat praktische regels over aanbakken willen leren. Momenteel doe ik alles puur uit ervaring en trial en error. Vooral vis is moeilijk.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: di 04 aug 2020, 10:41
door Rhiannon
Een aantal dingen is van belang als je vis wilt bakken:

Koop verse vis! Dat is dus vis die bolle, geen platte, heldere en glanzende ogen heeft met zwarte pupillen. Verse vis ruikt niet 'vissig'.
Huid droog deppen met schone doek of keukenpapier, kruiden met peper en zout. Niet langer dan tien minuten laten liggen. Je kunt meteen bakken of de vis eerst door bloem en paneermeel halen. Schud van beide het overtollige er af.
De pan moet net groot genoeg zijn, als de pan te groot is, heb je kans op verbranden van de boter.
Bak niet te lang in echte boter! Beweeg de vis tijdens het bakken voorzichtig heen en weer in de pan (cruciaal om aanbakken te voorkomen). Leg platvis eerst met de lichte kant naar beneden, bak de vis rondom goudbruin.
Laat de vis na het bakken even lang rusten als hij gebakken is.

Re: kooktechnieken en hulpmiddelen

Geplaatst: di 04 aug 2020, 17:06
door megabon
Er zijn ook pannen die gemaakt zijn voor het uitsluitend bakken van vis de pan heeft een ovalen vorm.