soorten beeldschermen van een tv

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.563

soorten beeldschermen van een tv

Alleen samsung werkt met qled schermen
de q staat voor qantumdot of ook wel nanodot
Dan voldoet het scherm aan HDR2000
Dit geeft de helderheid van de pixels aan in nits
dus aantal nits is 2000
Mijn vraag is:
Wat is precies een oled scherm
Bij voorbaat hartelijk dank.
Aadkr

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: soorten beeldschermen van een tv

Aha, ik werk 20 jaar bij de OLED industrie.

OLED zijn LED (licht emmiterende diodes) gemaakt van organische materialen. Aan de cathode zijde word vaak een dunne laag (5 nanometer) dik barium of calcium aangebracht. Het is een hele kunst een stack organische en metaallagen (tot wel meer dan 10 lagen) te matchen met de goede werkfuncties voor optimale licht opbrengst. Ik ben een verleerde natuurkundige maar veel informatie is te vinden hier:

https://en.wikipedia.org/wiki/OLED#Working_principle

Eigenschappen OLED:
  • Ze kunnen sneller aan/uit schakelen dan LCD schermen. Bij LCD reageerd het vloeibare kristal relatied traag.
  • Het is een hele kunst om OLED te fabriceren waar de lichtheldereheid constant blijft gedurende de levensduur. De organische materialen en calcium zijn zeer gevoelig voor degradatie door H2O en O2. De OLED moeten zeer goed ingepakt zijn, zo goed dat de WVTR (water vapor transmission rate) kleiner is dan: 10-6 g/m2/day (dat is minder dan 1 druppel water per dag verdeeld over een oppervlakte van een voetbalveld!
  • Een OLED kan bestaan uit wel 10 verschillende organische en metaal lagen varierend in een dikte van: 5 - 40 nano meter dik. Deze materialen worden middels PVD (physical vapor deposition) opgedampt in vacuum maken met een druk van orde grote 1e-8 mbar. De kleinste vervuilingen en deeltjes kunnen kortsluitingen veroorzaken tussen de laagjes.
  • Als substraat word glas gebruikt. Als transparante anode word meestal ITO (indium tin oxide gebruikt). Tegenwoordig zijn op deze substraten transistors aangebracht welke voor de stroomsturing van de individuele pixels zorgen. Dit noem(den) wij actief matrix substraten.
  • In tegenstelling tot LCD word een OLED stroom gestuurd de lichtintensiteit is linear met de stroomsterkte. LCD daarentegen is voltage driven om de LC te schakelen. In de begin preproductie periode van OLED zo een 20 jaar geleden was het altijd een probleem stroomdrivers te vinden IC's over geintegreerde electronica op glas maar te zwijgen.
  • Een kleurenscherm bestaat uit rood groen en blauwe pixels. Er zijn verschillende methodes om de kleuren te genereren mbv. witte oled met kleur filters, kwantum dots of r, g en b OLED pixels. De laatste: individuele rgb pixels zijn moeilijk te fabriceren in een productielijn. Werken met witte oled pixels met kleur filters is mincer efficient een hoop licht word "weggegooid" daarentegen "makkelijker" te produceren. Door gebruik te maken van kwantum dots kunnen blauwe oled pixels efficient omgevormd worden tot rode en groene pixels stukken efficienter dan kleur filters.

Dit is alles wat ik even uit de mouw kan schudden.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: soorten beeldschermen van een tv

OOOVincentOOO schreef: vr 29 mei 2020, 16:01
  • Het is een hele kunst om OLED te fabriceren waar de lichtheldereheid constant blijft gedurende de levensduur. De organische materialen en calcium zijn zeer gevoelig voor degradatie door H2O en O2. De OLED moeten zeer goed ingepakt zijn, zo goed dat de WVTR (water vapor transmission rate) kleiner is dan: 10-6 g/m2/day (dat is minder dan 1 druppel water per dag verdeeld over een oppervlakte van een voetbalveld!
Ik ben ik hier niet compleet volledig. Buiten dat H2O en O2 dodelijk zijn voor OLEDs vind degradatie ook plaats door bijvoorbeeld:
  • While the thermal diffusion of oxygen causes the oxidation of both the metal at the interface and the dye in the bulk of the device, water acts by an electrochemical process causing the delamination of the electrode. https://www.researchgate.net/publicatio ... ing_Diodes
Dit is echter degradatie is niet mijn specialisatie.

De OLED is naar mijn weten als neven effect waargenomen in labaratoria. Volgens Wiki in de jaren 50. Ongelofelijk hoe deze technologie zich ontwikkeld heeft. Toen ik begon (bij Philips) met OLED, PolyLED toenmaals, dit waren OLED's gemaakt van polymeren welke gespincoat konden worden. 20 jaar geleden (in 1999) was de levensduur (degradatie tot 50 % lichtoutput) maar een paar honderd uur.

Ik moet nu altijd een beetje in mijzelf lachen. In 2000 zei ik tegen de guru's (hoge chef's) in ons bedrijf dat ik verwachte dat het 10 tot 15 jaar zou duren voordat er OLED tv's op de markt zouden zijn. Zij dachten enkele jaren. Ik was nog maar een jong broekie van 24 jaar oud. Toen werd ik onbeleefd uitgelachen, maar ik het laatst jaren later!!! Maar ik zag voor mij hoeveel moeite het zou kosten een groot oppervlakte OLED tv te maken. Een klein (vuil) deeltje op groot oppvlak TV en deze gaat in de prullenbak. Buiten deze, ook uitdagingen als levensduur OLED's en substraat ontwikkeling (actieve electronica). Dit ontwikkelen kost miljarden, tal uren ontwikkeling, productie ervaring (SPC) en natuurlijk een portie geluk.

Met grote waardering kijk ik naar leveranciers uit Korea welke OLED technologie productie klaar hebben gemaakt. Heel wat jaren lang zijn er TV's gemaakt die direct de prullenbak ingingen. Puur voor de ontwikkeling van de technologie. De technologie moet nu dus eigenlijk wel op de markt komen al is het maar economisch gezien. Ik weet de economische term niet maar: geinvesteerde vermogen versus opbrengst.

Maar ja het is veel engineers eigen te optimistisch te denken, iets waar ik dagelijks mee te maken heb. Maar ja voor een goed team te hebben zijn 9 optimisten nodig en een realist. De optimisten ervaren wel de positieve gebeurtenissen intenser en de negatieve resultaten worden overbloemt door positieve prikkels. Jammer dat ik dit niet zo ervaar.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.563

Re: soorten beeldschermen van een tv

Mag ik U een eenvoudige vraag stellen?
(ik heb Uw berichten gelezen, maar U weet er zoveel van dat het voor mij niet helemaal te volgen is.
Mag ik U nog een vraag stellen,
Ik heb een samsung tv afmeting 40 inch . scherm is een full hd scherm (50 herts
Als dit scherm is opgebouwd uit verschillende lagen, welke lagen zijn, dit en wat is de volgorde van achter naar voor
Met de meeste hoogachting
aad

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: soorten beeldschermen van een tv

Beste,

Ja ik heb meer verteld over wat praktische ervaringen. In de echte fysica achter de OLED heb ik minder ervaring. Ik probeer het uit te leggen maar voor sommige natuurkundigen kunnen nekharen overeind gaan komen.

Een standaard LED (licht emmiterende diode) is een halfgeleider. gemaakt uit Silicium. De LED bestaat uit twee lagen. Een laag (p-type) is electron arm gemaakt (er onstaan "gaten") de andere laag (n-type) is gemaakt met overschot aan electronen (donor). Op de interface tussen de lagen p en n ontstaat een spanning verschil. Wanneer men een externe spanning bron aansloten worden kunnen de electronen met meer energie recombineren met de gaten en er onstaat licht. Maar volgens mij kunt U dit beter uitleggen dan ik.

Een OLED is een stuk moeilijker. De energiebanden van moleculen zijn niet mooi strak als van elementen. Het is een hele expertise om de energiebanden van de organische moleculen te matchen.
OLED.png
bron: https://www.excilight.eu/technology/ole ... chitecture

Heeft U een OLED scherm? Dan kan de opbouw uitzien als volgt (afhankelijk leverancier). We beginnen met zijde waar het licht uitkomt:
  • Glas
  • Kleurenfilter ieder individueel pixel (rood, groen, blauw)
  • ITO (indium tin oxide) Dit is een transparante electrische geleider de anode. Ik dacht 100nm dik
  • Licht output enhancer voor aanpassing brekingsindex.
  • Stroombronnenn ieder beeldpixel heeft een diverse transistoren of fets o.i.d.
  • OLED stack (totale dikte 200nm denk ik) bestaande uit bijvoorbeeld: 8 organische lagen. De stack bepaald de licht kleur: wit bijvoorbeeld.
  • De cathode. Laagje calcium of barium. (totale dike 5 nm)
  • Laag aluminium voor lage electrisch weerstand naar buitenwereld.
  • Getter, vocht eter. H2O is dodelijk voor OLED
  • Encapsulatie. Dit kan een afsluitende glasplaat zijn. Het is ook mogelijk met dunne film in te pakken, in dat geval worden ook weer bijvoorbeeld 8 lagen inorganisch en organische lagen aangebracht.
  • Dan kunnen er nog extra IC's aangebracht worden (row column drivers)
Dan is het paneel is volgens mij dan klaar om in een andere fabriek samengesteld te worden tot TV bijvoorbeeld.

Even wat getallen:

FHD tv: 1920x1080 pixels
1980x1080x3=6220800 pixels (rood, groen en blauw)
stel vier transistors per pixel: 24883200 transistor op glas!!!

Technicus
Berichten: 1.151

Re: soorten beeldschermen van een tv

Let op het enorme verschil tussen OLED en QLED. De namen lijken om marketingredenen heel erg op elkaar, maar het zijn compleet verschillende technieken.
De eerste platte schermen waren LCDs met CCFL backlights. De CCFL was een soort tl-buisje aan de rand van het scherm en gaf een constante witte verlichting achter de LCD. Dit buisje werd knap warm en gaf een hoop strooilicht (bleeding)
Daarna kwamen de LED backlight LCDs. Dit was hetzelfde LCD-scherm, maar de achtergrondverlichting is nu met leds gedaan. Omdat LEDs zuiniger zijn, werden de schermen dunner. Deze schermen zijn toen marketingtechnisch als LED-schermen in de markt gezet. QLED is ook een LED-backlit LCD waar inderdaad een paar truukjes op zijn uitgehaald met die dots. Het is echter nog steeds een LCD!!

OLED daarentegen is een compleet andere techniek. Elke pixel die je ziet is een individuele led. (Er zit dus totaal geen LCD paneel meer tussen). Deze techniek is in vele opzichten (zoals zwartwaarde, contrast) superieur, maar heeft (tot op zekere hoogte nog steeds) veel problemen gehad met de levensduur en inbranden.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: soorten beeldschermen van een tv

@CounCo

Mooi gezegd! De benamingen gebruikt voor de type schermen zijn erg verwarrend. Ik wil alleen nog toevoegen dat quantum dots ook bij oled kunnen/zullen toegepast worden.

Reageer