Waarom is er zo snel een coronavaccin? Is dat wel veilig?

Moderator: Rhiannon

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

Waarom is er zo snel een coronavaccin? Is dat wel veilig?

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Waarom is er zo snel een coronavaccin? Is dat wel veilig?

Normaliter duurt het ongeveer tien jaar voordat een veilig vaccin wordt uitgevonden. Het coronavaccin is binnen 1 jaar uitgevonden. Waarom is het met het coronavaccin zo snel gegaan? Veel mensen vragen zich dat af. Is iets wat zo snel gaat helemaal veilig? Het vaccin is veilig, er zijn een aantal redenen waarom het middel zo snel op de markt is. En die lees je hier.

1. Het coronavirus lijkt op SARS en MERS

Het huidige virus waar we mee te maken hebben heeft als naam: SARS-CoV-2-virus. Het voordeel is dat er al veel voorwerk was verricht op vaccins tegen SARS en het MERS virus. Dit zijn virussen die lijken op het coronavirus. Experts wisten hierdoor meteen op welke eiwit van het virus ze moesten richten en dat scheelt jaren aan onderzoek en levert een vliegende start op. Daarnaast wist men vrij snel hoe het menselijke lichaam het virus tegengaat, met zogenaamde neutraliserende antistoffen. Het vaccin moet daarom neutraliserende antistoffen opwekken tegen dat ene eiwit. Op die manier raak je beschermd tegen het virus.

2. Voor de hele wereld belangrijk

Een vaccin ontwikkelen kost enorm veel geld. Door de steun van gezondheidsorganisaties en overheden overal ter wereld is geld dit keer geen issue. Normaal moet er over de financiering heel goed worden nagedacht, omdat het ontwikkelen van een vaccin duur is. Als onderzoeker moet je er dan wel zeker van zijn dat je vaccin gaat werken voordat je investeerders zoekt. Dat kost tijd. Dit keer was het niet nodig om over de financiering na te denken. Overheden hadden zelfs al vaccins gekocht voordat er überhaupt iets was ontwikkeld.

3. De technologie wordt steeds sneller

Vroeger maakte men vaccins door eerst een virus te kweken en daarna een deel van het virus te gebruiken voor een vaccin. Dat gaat nu niet meer zo. Door middel van nieuwe technologie wordt met de genetische code van het virus de onderdelen van een vaccin ontwikkelt. Die nieuwe methode is niet zomaar bedacht, daar is jaren onderzoek aan vooraf gegaan. Al die jaren onderzoek leveren nu een enorme tijdwinst op.

4. Toelatingsinstanties meteen betrokken

De toelatingsinstanties voor vaccin zijn vanaf het begin betrokken bij het proces. Een vaccin kan pas op de markt komen wanneer een instantie zoals de EMA (European Medicines Agency) het vaccin goedkeurt. Dat kan best lang duren. Doordat de instanties dit keer meteen meekeken was het mogelijk om het proces van toelating te versnellen. Eveneens zijn er extra werknemers op het proces gezet, zodat de beoordeling snel kon gaan.

5. Genoeg vrijwilligers

Bij het testen van een vaccin kan het soms lastig zijn om tienduizenden vrijwilligers te vinden die geschikt zijn voor vaccinonderzoek. Dat kan jaren duren. Soms lukt het niet eens en moeten er deelnemers gevonden worden door extraatjes te geven zoals bijvoorbeeld een micmacbags of schoudertas. Voor het ontwikkelen van het coronavaccin waren meer dan genoeg vrijwilligers aanwezig. Geen beloningen met tassen voor nodig. Dat komt omdat de pandemie de hele wereld beheerst en wereldwijd melden massaal mensen zich aan voor de testen. Dat is fijn, want mede dankzij al die mensen wist men al vlot dat het vaccin werkte.

Hoge eisen

Door bovenstaande redenen was het mogelijk om het coronavaccin in een heel snel tempo te ontwikkelen, te testen en te worden goedgekeurd. Er is niets ins het proces wat gemist is. Er zijn geen stappen overgeslagen. De veiligheid van het vaccin is net zoals andere vaccins met hoge eisen getest. Wanneer er genoeg geld voorhanden is en mensen kan je in een korte periode veel bewerkstellingen.

Gesloten