Bijzondere bomen in de Nederlanden

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.259

Bijzondere bomen in de Nederlanden

En dan bedoel ik natuurlijk Nederland en Vlaanderen (en andere Nederlandstalige gebieden ook welkom)

Ik ben zomaar eens benieuwd wat voor bijzondere bomen er staan. Zeldzaamheid en ouderdom zijn dan natuurlijk het eerste waar je aan denkt, maar locatie, of het verhaal erachter, kan zeker nog mooier zijn.

Graag coördinaten, foto's (pas op met copyright), verhalen, bedenk het maar.

Laat ik de aftrap geven: hij gaat voor de titel "eenzaamste boom van Nederland" . Ik ben benieuwd of iemand aantoonbaar eenzamere bomen kent. Een gewone wilg, maar op een bijzondere plek: op een vluchtheuvel middenin de schorren van het Verdronken land van Saeftinghe,
Eenzame boom Saeftinghe.jpg
(van mezelf, 2010, vrij te gebruiken)

Bij de punaise, op ruim 1100 meter van de dichtstbijzijnde andere bomen, een windsingel op een slaperdijk in de achtergelegen polder.
saef1.JPG
(Google Earth)

coördinaten 51° 20' 27,38" N, 4°08'21,99 O

Op een betere luchtfoto ziet dat er in detail zó uit:
saef2.JPG
https://www.topotijdreis.nl/?datatype=imagery , luchtfoto 2018

Daar in 1988 geplant door Jan Boom (what's in a name), die daar toen schaapherder was, en het verhaal in 2007 vertelde in NRC Handelsblad:
https://www.nrc.nl/nieuws/2007/02/03/ik ... 3-a1029833
in reactie op dit artikel van Joyce Roodnat:
https://www.nrc.nl/nieuws/2007/01/27/he ... 44-a941629
Eerst denk je dat er niets te zien is, gaandeweg geeft het zich prijs, vol winterlicht en onkleur en met een einder waarin ginds de zachte contouren van een containerschip en gunter de nevelomfloerste skyline van de Antwerpse havenindustrie. En met één boom. Die ene boom is in dit landschap een knoert van een dramatisch gegeven. Te meer omdat in zijn kale kroon dicht tegen de stam een nest is gebouwd.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Bijzondere bomen in de Nederlanden

Een tijd geleden is hier een topic geweest over de "troeteleik" op de A58. Die past ook wel in het rijtje. Volgens mij is er nog steeds/opnieuw discussie over kap maar houdt de eik nog steeds stand.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer