De positieve kanten van schimmel

Moderator: Rhiannon

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

De positieve kanten van schimmel

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Voor de gewone Nederlander die wetenschap niet zo interessant vindt, is schimmel alleen maar vies. Zo kan het nog wel eens voorkomen dat onze kinderen de broodbakjes uit de tas vergeten te halen, of dat je tienerzoon twee weken geleden een bakje aardbeien mee naar boven had genomen en niet alles heeft opgegeten. Als we schimmels of een zwam in huis tegenkomen, dan zijn we niet bepaald enthousiast. Oké, even eerlijk, niemand stapt graag onder een beschimmelde douche of slaapt in een slaapkamer met een raamkozijn dat door de kieren van buiten beschimmeld is geraakt. Het is slecht voor onze gezondheid en het is gewoon heel vies. In dit verhaal vergeten we dan ook helemaal dat schimmels ook een positieve kant hebben. In dit artikel beschrijven we de positieve kanten van schimmels.

Schimmels in de natuur
Zonder schimmels is de voedselkringloop niet rond. Schimmels zorgen er namelijk voor dat bladeren, uitwerpselen en plantenresten afgebroken en omgezet worden in voedingsstoffen voor onder andere planten. En zonder planten is geen leven mogelijk. Schimmels zijn er in veel verschillende soorten en iedere soort heeft een andere eigenschap. Wetenschappers schatten dat we nog maar slechts 8% van alle schimmels een naam hebben gegeven. Er is op het gebied van schimmels dus nog heel wat te ontdekken.

Zombie mier
In de tropen heb je de Ophiocordyceps, een schimmel die ‘zombie mieren’ maakt. De schimmel dringt het lichaam van de mier binnen en zorgt dat de mier een plant beklimt en zich vastbijt in het blad. De plek waar de schimmel de mier neerzet, is precies op de juiste groeitemperatuur van de schimmel. Als de schimmel uitgroeit, dan doodt het de mier en gaat het op zoek naar een ander doelwit. Het verhaal is misschien een beetje luguber, maar zo ontdek je wel dat schimmels meer kunnen en slimmer zijn dan wij denken.

Voedsel
En daar bedoel ik in dit geval niet het broodje pindakaas dat al twee weken in de broodtrommel zit mee. Er zijn ook schimmels en zwammen die we gewoon kunnen eten. In blauwe kaas zit bijvoorbeeld Penicillium roquefortii. Er zijn nog andere etenswaren met schimmels erin verwerkt zoals witschimmelkaas, paddenstoelen, champignons en truffels. Maar denk ook aan gist, zonder gist kun je geen wijn of bier brouwen.

Antibiotica
Wist je dat schimmels een belangrijke rol spelen in antibiotica? De schimmel Penicillium chrysogenum is een belangrijk onderdeel van de naar de schimmel vernoemde antibiotica Penicilline. Dit is tevens de eerste antibiotica die ooit is ontdekt en eigenlijk ging dat per ongeluk. De schimmel was per ongeluk in hetzelfde bakje als een bacterie terechtgekomen. Maar tot de verbazing van de onderzoeker kon de bacterie in het bijzijn van de schimmel niet groeien. Zo werd de ontdekking gedaan dat het stofje penicilline in de schimmel de groei van bacteriën afremt.
Zo zie je maar weer dat schimmels en zwammen, ook wel Fungi genoemd, onmisbaar zijn in de natuur en dus ook voor de mens. Een interessant gespreksonderwerp, alleen niet voor aan de eettafel.
image001.jpg

Gesloten