hoogte

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4.043

hoogte

Een korte golf (HF) radio-ontvanger ontvangt gelijktijdig twee signalen van een zender op 500 km afstand, één via een pad langs het aardoppervlak en de ander door reflectie van een deel van de ionosferische laag. De laag fungeert als perfecte horizontale reflector. Bij een zenderfrequentie van 5,8 MHz wordt vastgesteld dat de gecombineerde signaalsterkte 8 keer per minuut varieert van maximum naar minimum en terug naar maximum. De reflecterende laag beweegt met een verticale snelheid van 5m/s.
- Op welke hoogte bevindt zich de reflecterende laag?
(Veronderstel een platte aarde en negeer atmosferische storingen.)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.418

Re: hoogte

238 km?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.043

Re: hoogte

Ja, dat heb ik ook!
past mooi bij dit plaatje..
ionosfeer.png
ionosfeer.png (22.72 KiB) 935 keer bekeken

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.414

Re: hoogte

Kom ik ook op uit.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 810

Re: hoogte

Het is alleen uitgesloten dat een signaal van 5,8 MHz zich 500 km via grondgolf kan voortplanten. Een vuistregel is dat er bij iedere golflengte dat het signaal zich via de grond voortplant, ca. 0,1 dB verlies optreedt (over land wat meer, over zee wat minder en op korte afstand wat meer en lange afstand wat minder).
Golflengte van 5,8 MHz bedraagt ca. 52 meter. 500 km is dus bijna 10000 golflengten en zou dus in de orde van 1000 dB demping opleveren.
Dat is heel veel meer dan de trajectdemping van het radiosignaal tussen de Voyagers buiten het zonnestelsel en de aarde.
Dat er toch op 5,8 MHz fading kan worden gemeten in de orde van het vraagstuk komt o.a. door interferentie tussen 1 hop en 2 hops propagatie.

Reageer