Pagina 1 van 1

Pensioenrechten afnemen

Geplaatst: vr 20 jul 2018, 18:52
door megabon
Kan je werkgever je pensioenrechten afnemen en ontslagen voor het niet uitvoeren van een taak ( bewust werk laten liggen)?

Re: Pensioenrechten afnemen

Geplaatst: vr 20 jul 2018, 18:57
door Rhiannon
Gaat het hier om Nederland of België?

Re: Pensioenrechten afnemen

Geplaatst: vr 20 jul 2018, 18:59
door megabon
In België

Re: Pensioenrechten afnemen

Geplaatst: za 21 jul 2018, 19:00
door WillemB
Ik neem aan dat er ook in België een reglement is waar dit soort zaken in zijn geregeld.
Heb je daar geen inzicht in ?
 
Wellicht per werkgever anders, maar dan nog zal er wel iets van organisatie reglement of contract zijn.

Re: Pensioenrechten afnemen

Geplaatst: za 21 jul 2018, 20:55
door megabon
Het is een overheidsbedrijf en het wordt ook toegepast bij diefstal.

Dat laatste kan ik nog begrijpen.

Re: Pensioenrechten afnemen

Geplaatst: ma 23 jul 2018, 13:41
door Bladerunner
Iedereen heeft pensioenrecht (geldt zowel voor o.a. Nederland als Belgie) en dat betekent dus dat als je werkt pensioen opbouwt. Dat reeds opgebouwde pensioen daar mag een werkgever niet aankomen omdat dit is opgebouwd toen de werknemer aan alle verplichtingen voldeed. Als je vervolgens ontslagen wordt en je bent werkeloos dan bouw je dus automatisch geen pensioen meer op en vervalt het pensioenrecht. Dat pensioenrecht wordt dan automatisch hervat zodra je weer werkt en je vorige werkgever heeft daar niets mee te maken ongeacht de reden van het ontslag.
Werkweigering zonder meer en zonder terechte reden (b.v. een onveilige situatie of te hoge temperaturen en geen airco en dat soort zaken) is een reden om iemand te ontslaan maar een werkgever zal het soms werkweigering noemen ook als het dat niet is. (b.v. omdat je bepaalde werkzaamheden fysiek niet aankan en om vervangende werkzaamheden had gevraagd)
 
Hoe dan ook: Pensioenrechten heb je zodra je (weer) gaat werken al dan niet bij de zelfde werkgever want het pensioenrecht is automatisch van kracht als je werkt ook al heb je op dat moment een conflict met je werkgever. Nogmaals: je pensioenrechten stoppen pas na je ontslag. Dreigen om die rechten te ontnemen in combinatie met of vóór een daadwerkelijk ontslag is dus een beetje raar want het ontslag stopt automatisch je pensioenrechten tot je weer werk hebt gevonden.