Kan blockchain de wetenschap helpen?

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 22

Kan blockchain de wetenschap helpen?

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Blockchain is de veel gehypete technologie achter Bitcoin en alle andere cryptovaluta’s. Dit heeft investeerders over de hele wereld bedwelmd, wat duidelijk te zien is aan de geweldige Bitcoin koers. Inmiddels is het ook bezig aan een voorzichtige opmars in de wetenschap, net zoals de Cardano koers op het moment aan het doen is. Dat blockchain in opkomst is in de wetenschap wordt gestimuleerd door beloften dat het sleutelelementen van de onderzoeken kan transformeren. Voorstanders zeggen dat het de reproduceerbaarheid en het peer review-proces zou kunnen verbeteren door onvergankelijke datatrajecten te creëren en publicatiebeslissingen veilig vast te leggen. Anderen beweren juist dat het geroezemoes rond blockchain meestal de realiteit overtreft. Ook zou het introduceren van deze benadering in de wetenschap duur blijken te zijn, terwijl het tevens zou kunnen leiden tot ethische problemen. In dit artikel kun je meer lezen over de blockchain technologie in de wetenschap.

Blockchain
Blockchain ligt ten grondslag aan cryptocurrencies. Hier is onder meer Bitcoin een goed voorbeeld van, wat natuurlijk de allerbekendste cryptovaluta is op het moment. De Bitcoins worden verhandeld als eenheden die bitcoins worden genoemd, met een kleine 'b' dus. Het is bovendien gemaakt door een gemeenschap van zogeheten miners. Zij draaien speciale Bitcoin software op hun hardware en met vallen en opstaan strijden ze om een moeilijk te vinden nummer te ontdekken. De winnaar van deze wedstrijd voegt vervolgens een versleuteld blok transacties toe aan de keten en verdient een financiële beloning hiervoor. Ze communiceren daarna de uitgebreide blockchain met alle andere miners en het proces kan opnieuw beginnen. Anderen kunnen natuurlijk gaan beleggen in de cryptovaluta’s, wat onder meer mogelijk is met behulp van een Bitcoin cfd. Daarnaast is de kans ook groot dat blockchain in de toekomst een rol zal gaan spelen in de wetenschap.

Pilots
Een aantal samenwerking, waaronder Pluto en Scienceroot, hebben inmiddels al zogeheten pilotprojecten ontwikkeld voor de wetenschap. Scienceroot streefde er bijvoorbeeld naar om 20 miljoen US dollar op te halen. Hiermee zou het zowel collegiale recensenten als auteurs binnen het elektronische tijdschrift en samenwerkingsplatform kunnen betalen. Dit deed het door een paar van de wetenschappelijke tokens die het gebruikt voor betaling in te wisselen voor een ander digitale valuta. Het Wolfram Mathematica algebra programma, wat door veel onderzoekers gebruikt wordt, werkte bovendien aan het bieden van ondersteuning voor een open-source blockchain platform. Dit wordt Multichain genoemd. Wetenschappers zouden dit bijvoorbeeld kunnen gebruiken om gegevens te uploaden naar een gedeelde, open werkruimte die volgens Multichain niet door een specifieke partij wordt beheerd. Blockchain is overigens een technologie die een onveranderlijk openbaar register van transacties creëert, wat het dus al doet bij de cryptovaluta’s.

Risico’s
Blockchain heeft volgens Martin Hamilton, een futurist bij Jisc in Londen die digitale diensten in het Britse onderwijs ondersteunt, een boom of bust cultuur om zich heen hangen op het moment. Hij waarschuwt dan ook dat zowel wetenschappers als ondernemers en academici op het moment in het verleiding kunnen komen om deze technologie puur toe te passen in hun projecten om ervoor te zorgen dat het er magisch en sprankelend uitziet. Dit blijkt ook zeker uit de cijfers, zo vond adviesbureau Deloitte alleen al in 2016 zo goed als 25 duizend afgebroken blockchain projecten op het GitHub softwareontwikkelingsplatform. Deze projecten hadden over het algemeen te maken met financiën. Alsnog denkt Hamilton wel dat blockchain een geweldig potentieel heeft. Volgens hem zullen er namelijk dingen zijn die we proberen die gewoon in onze gezichten opblazen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Desondanks kunnen de beloningen van het gebruiken van blockchain enorm zijn, vooral als je bereid bent om een gekalibreerd risico te nemen.
pexels-photo-1036635.jpeg

Gesloten