New York.

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

New York.

We weten natuurlijk allemaal dat Nederland Nieuw Amsterdam ruilde voor wat nu Suriname is met de Engelsen. Economisch was dat voor Nederland natuurlijk slim, maar, wat als Nieuw Amsterdam nooit in handen van de Engelsen was gevallen? Hoe was de ontwikkeling van de huidige VS dan gelopen?

Gebruikersavatar
Berichten: 21

Re: New York.

Tsja, dat weten we natuurlijk nooit. Historici doen eigenlijk achteraf nooit aan "what if" scenario's. De algemene aanname (ook destijds) is volgens mij wel dat het voor Nederland toch nooit mogelijk was geweest om zijn blijvende stempel op de ontwikkelingen in Noord-Amerika te drukken. De Engelsen en fransen waren daar toen al veel te dominant. Waarschijnlijk was Nieuw-Amsterdam dan wel op een andere manier ten prooi gevallen aan de Engelsen. De kans dat de VS nu bijvoorbeeld grotendeels Nederlandstalig of zo zou zijn geworden lijkt mij uitermate klein, wel zou de Nederlandse invloed misschien wat groter geworden zijn in de streek rondom NYC.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.608

Re: New York.

Nederland heeft nooit vrijwillig Nieuw Amsterdam ingeruild voor Suriname. De Engelsen hebben Nieuw Amsterdam veroverd. Zie bijvoorbeeld Wikipedia.

Reageer