Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Moderator: Astro

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Het gaat steeds sneller. Op 1 juli was de afstand tussen New Horizons en Pluto nog maar 15,9 miljoen kilometer.
Steeds meer oppervlaktedetails worden zichtbaar, hoewel de afbeeldingen nog steeds met allerhande trucs opgeknapt moeten worden om details in beeld te krijgen. Dat opknappen brengt onvermijdelijk ook vervormingen en artefacten met zich mee. De meest recente bewerkte beelden tonen een aantal boeiende oppervlaktekenmerken, die vanwege de zeer geringe resolutie en genoemde artefacten nog wel met een korrel zout genomen moeten worden.
 
Er lijkt in een opname van 27 juni een werkelijk enorme inslagkrater met een diameter van ruwweg 1000 kilometer aanwezig te zijn. Zo'n gigantische inslag moet Pluto zowat gespleten hebben. En de kleurenafbeelding en animatie van 1 juli tonen vier 500 kilometer grote donkere vlekken op onderling gelijke afstand, curieus!
post-28644-0-74258300-1435927984_thumb.jpg
post-28644-0-74258300-1435927984_thumb.jpg (5.73 KiB) 1676 keer bekeken
post-28644-0-21736300-1435927983_thumb.jpg
post-28644-0-21736300-1435927983_thumb.jpg (6.99 KiB) 1676 keer bekeken
nh-7-3-15_color_rotation_movie_nasa-jhuapl-swri.gif
nh-7-3-15_color_rotation_movie_nasa-jhuapl-swri.gif (9.08 KiB) 1676 keer bekeken
Bron: Nasa/NH
 
De andere manen van Pluto komen inmiddels ook in beeld, hier het maantje Nix.
2015_7_1___Pluto_Charon_Hydra_Nix.png
2015_7_1___Pluto_Charon_Hydra_Nix.png (24.63 KiB) 1676 keer bekeken
Bron: Nasa/NH, klik voor grotere weergave.
 
Verder verbaast het kleurverschil tussen Pluto (roodachtig) en Charon (grijstinten) de wetenschappers. Het zal wel even duren voor daar een plausibele verklaring voor gegeven kan worden, maar de eerste indruk is dat Pluto en Charon twee sterk verschillende werelden zijn. Mogelijk is Charon een door Pluto ingevangen planetoïde die uit een ander gebied van het zonnestelsel gekomen is.
 
Er was tot voor kort wat vrees voor een fatale botsing tussen New Horizons en ruimtepuin rond Pluto (het werd zelfs mogelijk geacht dat Pluto een ring had, zoals de planetoïde Chariklo). Alle opnames tot nu toe laten geen spoor zien van puin of een ring, zodat de oorspronkelijke route van New Horizons gehandhaafd kan blijven. Enige dagen geleden heeft de laatste baancorrectie plaatsgevonden, en New Horizons ligt perfect op de geplande koers. Hier een beknopt overzicht van de instrumenten aan boord van NH:
CI80FivUYAA2PyW.jpg
CI80FivUYAA2PyW.jpg (128.36 KiB) 1676 keer bekeken
Klik op de afbeelding voor grotere weergave.
 
New Horizons nadert Pluto met ongeveer 13 km/s, ruim een miljoen kilometer per dag. Op het moment van dit schrijven is de afstand alweer geslonken tot 13,7 miljoen kilometer en al over vier dagen kunnen we opnamen verwachten die 4 keer meer detail laten zien dan bovenstaande afbeeldingen. Over een week is het detail al 16 keer zo groot. Daarna gaat het razendsnel, en na 14 juli neemt de afstand tussen new Horizons en het Pluto systeem weer met ruim een miljoen kilometer per dag toe. 
 
Het zijn spannende dagen voor iedereen die geïnteresseerd is in deze Pluto missie.
 
Voor wie de planning van de komende observaties interessant vindt:
NH_Obs_Playbook_LORRI-MVIC.pdf
(1.35 MiB) 256 keer gedownload

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Gisteravond, op 4 juli even voor 20 uur Nederlandse tijd is er een storing opgetreden in New Horizons en is het contact tussen NH en de Aarde weggevallen. Daardoor is NH, zoals voorgeprogrammeerd, in safe mode gegaan.
In safe mode worden er geen metingen meer verricht, geen foto's gemaakt, het commando wordt aan de back-up computer overgedragen, en wordt er een algoritme gestart dat de communicatie met de Aarde moet herstellen. 
 
Om 21:15 werd de communicatie tussen Aarde en NH gelukkig hersteld door NH. Er wordt gedurende safe mode alleen telemetrische data mbt. de interne gezondheid van het lab en haar onderdelen verzonden. Op dit moment wordt de verzonden telemetrische data onderzocht, om de aard en de ernst van het probleem te onderzoeken en eventuele oplossingen te vinden.
 
Safe mode's komen wel vaker voor, maar een 'safe mode' tien dagen voor het hoogtepunt van de eenmalige missie is beangstigend. Communicatie tussen de Aarde en NH is door de enorme onderlinge afstand traag, de retourtijd is negen uur. Als het crisisteam (het direct in werking gestelde Anomaly Review Board) het probleem heeft gediagnostiseerd een eventuele oplossing vindt en aanvullende opdrachten naar de sonde stuurt, duurt het dus minimaal negen uur voor het de resultaten van een ingreep kan verifiëren. Als er vervolgdiagnose en -opdrachten noodzakelijk blijken vliegen zo de uren voorbij.
 
De reden van de safe mode is nog onbekend, maar kan variëren van een onschuldige computer hick-up doordat een hoog energetisch deeltje het geheugen heeft verstoord tot een majeur gebrek in het toestel.
 
De voorlopige verwachting is dat het nog minimaal een-, mogelijk enkele dagen zal duren voor de missie kan worden hervat.
Gedurende deze tijd zal NH geen waarnemingen kunnen doen. Indien de missie binnen enkele dagen weer normaal hervat kan worden is het verlies aan gegevens gedurende deze periode niet ernstig. Laten we hopen dat het hiertoe beperkt blijft.
 
Meer lezen in het blog van Emily Lakdawalla: klik

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

NH hervat wetenschappelijke missie dinsdag 7 juli. 

 

Nasa en iedereen die de New Horizons missie belangrijk vindt kan weer ademhalen. De safe mode wordt opgeheven.

 

De reden voor het in safe mode gaan was een foutje in de timing van de achtereenvolgende commando's die kort tevoren naar NH waren gestuurd om het toestel voor te bereiden op de komende fly-by. Er was geen probleem met de software of de hardware. Omdat een dergelijke commandoset niet meer verstuurd hoeft te worden, is eenzelfde probleem in de nabije toekomst uitgesloten. Een voor een zullen de apparaten aan boord van NH weer worden geactiveerd waarna morgen - een week voor de flyby - de wetenschappelijke missie volledig hervat kan worden.

 

De schade ten gevolge van de ruim twee dagen inactiviteit blijft beperkt, er zullen een aantal metingen en wat foto's gemist worden, maar er is niets gebeurd dat de primaire en secundaire missie schade heeft toegebracht. Wel zullen wij wat langer moeten wachten op nieuwe foto's.

 

Overigens zal het 'safe mode' systeem volgens plan vlak voordat de flyby plaatsvindt worden uitgeschakeld.

 

Nasa statement: klik

 
Nieuwe opnamen

Over foto's gesproken, hier drie 'blink' animaties van de opnamen die op 3 juli op een afstand van 13,5 miljoen km van Pluto, Charon en het minimaantje Hydra gemaakt zijn. 'ZLDoyle' van unmannedspaceflight.com heeft de detaillering van de opnames via beeldbewerking (stacking van 5 afzonderlijke beelden) zoveel mogelijk opgeschroefd. Nog steeds blijven de oppervlaktedetails een raadsel. Kijken we naar artefacten van de beeldbewerkingssoftware of naar echte oppervlaktestructuren? Zien we werkelijk een reusachtige krater op Pluto, een kaarsrechte kloof op Charon en een wel erg vreemd gevormde Hydra?

 
2015_7_3___Pluto___blink.gif
2015_7_3___Pluto___blink.gif (68.22 KiB) 1676 keer bekeken
2015_7_3___Charon___blink.gif
2015_7_3___Charon___blink.gif (18.47 KiB) 1676 keer bekeken
2015_7_3___Hydra___blink.gif
2015_7_3___Hydra___blink.gif (2.94 KiB) 1676 keer bekeken
Pluto, Charon en Hydra. Bron: Nasa/ZLDoyle


Hier de laatste onbewerkte maar ingekleurde opname van 3 juli:
Pluto NH 1372015.jpg
Pluto NH 1372015.jpg (23.74 KiB) 1676 keer bekeken
bron: Nasa

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

De safe mode (veroorzaakt door overbelasting van de computer die teveel zware taken tegelijk moest verrichten) heeft in de drie dagen die ze duurde de volgende schade opgeleverd:

 
Alan Stern (hoofd NH science team, genoteerd door Emily Lakdawalla):

What we lost was some of the science on Saturday, and then all the science for Sunday and Monday. And that was a command decision which I made and the team was in complete agreement with, that it's much more important to focus on getting ready for the flyby than to collect science 8 or 9 million miles from the target.

 

Precisely what we gave up:
  • We lost 16 LORRI images, 3 of which were for navigation.
  • We lost 4 Ralph color observations.
  • 1 Ralph composition spectroscopy measurement.
  • 4 Alice atmospheric observations -- but the Alice team does not expect to detect the Pluto system until July 12, these were just being taken for due diligence.
  • We lost a "plasma roll" in which SWAP, PEPSSI and radio science collaborate to measure planetary environment.
  • We lost 3 days of SWAP, PEPSSI, and SDC background monitoring. We don't have any evidence that any of these have detected the Pluto system yet anyway.
That's 30 observations out of a total of 496 to be made between July 4 and end of close approach observations. So about 6% of observations by count, but scientifically we weight observations by how close they are to the planet. These are not nearly as important as the ones we'll make from 100 times closer. While we'd prefer this hadn't occurred, it's a speed bump in terms of total return.
 

Vandaag, 7 juli wordt om 18:45 uur de science missie hervat. Op 8 juli worden de volgende beelden van Pluto verwacht. Op dat moment is de beelddiameter van Pluto 60% groter dan bij de laatste opname uit het vorige bericht, en bevatten de opnames ongeveer 2,5 keer het aantal pixels.
 
Nasa benadrukt nogmaals dat het op basis van de opnamen tot nu toe absoluut niet te zeggen is wat we precies zien, en het te vroeg is om van kraters en dergelijke te spreken. Maar dat zal naar verwachting nu snel voorbij zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

"bevatten de opnames ongeveer 2,5 keer het aantal pixels"
Die begrijp ik niet. Bedoel je dan het aantal pixels dat gebruikt wordt voor Pluto of is er werkelijk een korte-afstand-ik-ben-hier-beter-geschikt-voor-apparaat dat een grotere pixelichtheid heeft?
 
Geniet nog steeds van de gehele verhaallijn van dit topic.
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Ik lees de informatie als volgt: Pluto is 60% groter (doorat de afstand kleiner is), d.w.z. 1,6 keer in diameter.
In oppervlak is dat 1,62 = 2,56 , daarin zitten dus ongeveer 2,5 zoveel pixels. 
dat wel natuurlijk

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Die begrijp ik niet.
 
Olof legt het hierboven uitstekend uit.


De flyby fase is begonnen. Gisterenavond is de reeks van al in het geheugen van NH opgeslagen opdrachten gestart, die het toestel volgens het geplande traject door het Pluto systeem heen zal sturen. Iedere taak is voorgeprogrammeerd en zal automatisch worden uitgevoerd.


De belangrijkste opnamen die N.H. zal maken zijn:
12 juli: 3 opnamen van Pluto 13 km/pixel (~185 pixels diameter) en 2 van Charon op 13 km/pixel (~92 pixels diameter)

13 juli: Charon op 7,2 km/pixel (~170 pixels diameter), en kleurenopname van Pluto en Charon op 28km/pixel

14 juli: Pluto op 3,9 km/pixel (~620 pixels diameter)

15 juli: Charon op 2,3 km/pixel (~520 pixels diameter), Pluto op 4 km/pixel, Hydra op 3,2 km/pixel, Nix op 3,0 km/pixel

15 juli: 3 frames van 400*400 km van Pluto op 0,4 km/pixel

16 juli: 3 frames van 390*390 km van Charon op 0,38 km/pixel, kleurenopname van Pluto en Charon op 5 km/pixel

17 juli: Hydra op 1,1 km/pixel (74 pixels diameter)

18 juli: Nix op 3,1 km/pixel, afscheidsfoto Pluto
 
Tijdens de korte passage zal N.H. alle capaciteit inzetten voor het verrichten en opslaan van metingen, zijn antenne staat dan meestal niet richting Aarde, en door de enorme afstand (4,8 miljard kilometer ruim 30 keer de afstand Aarde-Zon) en dientengevolge extreem zwakke signaal van de 12 Watt zender van NH is de overdracht van data erg traag, ongeveer 1 kilobit per seconde. Een afbeelding van 1024*1024 beeldpunten bij 12 bits per pixel is ruim 12 megabit groot, maar kan verliesloos tot ongeveer 2,5 mb gecomprimeerd worden. Verzending van een foto kost dan ongeveer 45 minuten.
 
Image1.jpg
Image1.jpg (29.28 KiB) 1676 keer bekeken
Downlink snelheid (in bits per seconde) versus afstand in AE (1 AE = 150 miljoen kilometer). Bron: Nasa
 
Tevens kan NH geen data naar de Aarde versturen als het metingen verricht/opnamen maakt. Gedurende het hoogtepunt van de flyby zal NH 24 uur niets verzenden, en zich louter concentreren op de metingen. Slechts 1 procent van alle flyby data wordt de dag na de flyby naar de Aarde verzonden, de rest volgt later. Al met al zal het maanden duren voor de belangrijkste data van NH op Aarde is aangekomen, en meer dan een jaar voor alles binnen is.
 
Maar Nasa zal die ene procent data, waaronder een aantal afbeeldingen zo snel als mogelijk verwerken en publiceren. Tevens zal op 12 en 13 juli een minimale gegevensset waarbinnen de laatste foto's naar de Aarde worden verstuurd. Mocht er tijdens de flyby iets vreselijk mis gaan, dan is in ieder geval een kernset met belangrijke gegevens veilig op Aarde aangekomen.
 
Nu is het wachten op de opnamen die volgens plan vandaag gemaakt zijn, hopelijk zien we ze vandaag of morgen. Spannend!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Nieuwe opnamen van Pluto en Charon, vanmorgen ontvangen. De opnamen zijn gemaakt om 0.43 uur vannacht en de eerste die ontvangen zijn na het herstel van de safe mode. De afstand tot Pluto op dat moment was 7,8 miljoen kilometer.
 
7-8-15_pluto.jpg
7-8-15_pluto.jpg (26 KiB) 1676 keer bekeken
lor_0298614804_0x630_sci_1_2x_sharpened.png
lor_0298614804_0x630_sci_1_2x_sharpened.png (29.23 KiB) 1676 keer bekeken
7_7_2015_2_4xcg.png
7_7_2015_2_4xcg.png (229.14 KiB) 1676 keer bekeken
Bron: Nasa. Klik op de afbeeldingen voor grotere weergave.
 
Op deze foto wordt ongeveer hetzelfde gebied getoond, dat op de flyby van 14 juli in detail zichtbaar zal zijn. Drie grote gebieden van verschillende helderheid zijn zichtbaar. Een donker gebied dat 'de walvis' wordt genoemd ten zuiden van de evenaar en een hartvormig lichter gebied met een diameter van ongeveer 2000 km. Het poolgebied zit qua helderheid tussen deze twee in.
 
Op Charon is het donkere gebied rond de noordpool nu goed zichtbaar.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Hier een tweede opname, gemaakt op 8 juli op een afstand van 6 miljoen kilometer, ruwweg 16 keer de afstand Aarde-Maan, samen met twee vergrotingen uit deze opname:
 
pluto_charon_color 8 juli 2015.png
pluto_charon_color 8 juli 2015.png (31.43 KiB) 1676 keer bekeken
Bron: Nasa
 
Pluto 8 juli.jpg
Pluto 8 juli.jpg (10.71 KiB) 1676 keer bekeken
Charon 8 juli.jpg
Charon 8 juli.jpg (4.49 KiB) 1676 keer bekeken
 
Het wat rode materiaal dat Pluto's oppervlak bedekt lijkt niet aanwezig op Charon, en er zijn meer verschillen. Pluto heeft een zeer ijle maar complexe atmosfeer. Door de grote excentriciteit van haar omloopbaan wisselt de temperatuur op Pluto vrij sterk. Is de afstand met 7,4 miljard kilometer maximaal, dan slaan die gassen zoals stikstof, methaan, ethaan en koolmonoxide bevroren neer op Pluto en ze sublimeren weer deels als Pluto op een afstand van 3,7 miljard kilometer veel dichter bij de Zon staat. 
 
Hier op Aarde is alleen de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer variabel, en slaat het bij koude neer als sneeuw. Op Mars zijn water en kooldioxide afwisselend gasvormig en vast. Op Pluto zijn drie of vier stoffen betrokken bij deze processen, en samen met de extreme stand van haar rotatie-as (de noordpool van Pluto wijst naar 28 graden onder het rotatievlak) kunnen de seizoenen op Pluto zeer sterk verschillen.
 
Ondanks de ijlheid, de atmosferische druk is ruwweg 50.000 keer zo laag als op Aarde, wordt verwacht dat deze extreem dynamische atmosfeer het oppervlak van Pluto niet onberoerd laat, mogelijk zorgt het voor een aanmerkelijk eroderend effect. Pluto bestaat naar verwachting voor 65% uit rotsachtig materiaal en voor 35% uit ijs.
 
De enorme krater die op eerdere foto's zichtbaar leek, lijkt nu eerder een helder gebied in een donkerder omgeving te zijn.
 
Charon is veel grijzer en donkerder, heeft veel minder sterke contrastverschillen en een donkere gebied rond de pool valt op. Charon heeft geen atmosfeer van betekenis, bevat meer ijs dan Pluto en heeft een oppervlak dat voornamelijk uit ijs en een beetje ammoniak (NH3) bestaat.
 
In de laatste opnamen worden vage details van het oppervlak van Charon zichtbaar, het zouden inslagkraters kunnen zijn. Mocht dit zo zijn, dan kunnen deze misschien de samenstelling van de dieper gelegen bodemlagen prijsgeven.
 
Pluto en Charon draaien waarschijnlijk al miljarden jaren rond elkaar, maar ze lijken bepaald niet op elkaar. Ook hier wordt weer bevestigd dat de variatie binnen ons zonnestelsel enorm is.
 
NH komt inmiddels zo dichtbij dat er geologische formaties zichtbaar worden. Hier een overzicht van opnamen van 8, 9 en 10 juli:
pluto_3_views.jpg
pluto_3_views.jpg (26.28 KiB) 1674 keer bekeken
 
Nasa heeft een zeer informatieve Press-kit gepubliceerd, die je in de bijlage aantreft.
Bijlagen
NHPlutoFlybyPressKitJuly2015.pdf
(4.43 MiB) 351 keer gedownload

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Nieuwe opnamen, op 4 miljoen kilometer afstand, van de zijde van Pluto die altijd richting Charon gericht is. Helaas nog niet in kleur, de telescoop Lorri heeft geen kleurenfilters. De kleurinformatie komt van een andere instrument, en de gegevens daarvan staan nog opgeslagen in het geheugen van New Horizons. Als later de afbeelding gekalibreerd is en van een kleur overlay is voorzien zal hij nog wat scherper worden.

 

Maar dit is wel de laatste afbeelding van dit halfrond. NH zal tijdens de passage (over 1 dag en 18 uur vanaf nu) de andere zijde van Pluto in beeld hebben. Hoogstwaarschijnlijk is dit de beste opname van deze zijde van Pluto die wij  de komende tientallen jaren of wellicht veel langer zullen hebben, want een andere Pluto missie is nergens gepland.

 
nh-pluto-7-11-15.jpg
nh-pluto-7-11-15.jpg (88.73 KiB) 1674 keer bekeken
Pluto vanaf 4 miljoen km. Bron: Nasa

 

Een duidelijke verklaring voor de reeks donkere vlekken (zo'n 500 km in diameter per stuk) is er nog niet. Het is nu niet te zeggen of het verdiepingen met randen zijn, plateau's of alleen helderheidsvariaties op een vlakke ondergrond. Wetenschappers gaan er van uit, dat er uiteindelijk als alle NH data binnen is en uitgebreid is bestudeerd er een verklaring voor gevonden zal worden. Verder lijkt het oppervlak aan deze zijde een bekraterd terrein, maar ook grote vlakke gebieden te tonen.

De opnamen tijdens de flyby zullen details die 300 keer kleiner zijn gaan tonen.

 
Charon11_7_2015_4utc.png
Charon11_7_2015_4utc.png (15.87 KiB) 1674 keer bekeken
Charon. Bron: Nasa

 

Op Charon lijken zich de eerste kraters af te tekenen.

 

Een overzicht van 4 dagen Pluto foto's. Het hartvormige gebied in de rechter afbeelding zal tijdens de flyby in het centrum van het beeldveld liggen.
Pluto_4_days.jpg
Pluto_4_days.jpg (27.41 KiB) 1674 keer bekeken
Bron: Nasa

 

Klik op de afbeeldingen voor grotere weergave.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Minder dan 24 uur zit er tussen het plaatsen van dit bericht en de flyby van New Horizons. Morgen rond 13:50 uur zal NH met 50.000 kilometer per uur langs Pluto suizen. De afstand is nu 1,2 miljoen kilometer en zal in de komende 24 uur afnemen tot 12.000 kilometer, een factor 100 meer detail komt er nu heel snel aan.

 

Inmiddels zijn er weer wat opnamen vrijgegeven, waarop langzaamaan wat meer van de geologie zichtbaar wordt:

 
pluto.jpg
pluto.jpg (35.99 KiB) 1674 keer bekeken
Pluto 11/7/15 Bron: Nasa

 

Op Pluto is op 10 uur de rand van de hartvormige vlek zichtbaar, die de komende 24 uur in beeld zal draaien. Op vier uur is een duidelijke inslagkrater met een diameter van ongeveer 100 km zichtbaar. Aan de rand, ook op 4 uur lijkt zich een grote kloof te bevinden. Verder lijkt Pluto niet met kraters bezaaid, en nogal wat overeenkomsten met Triton, de grootste maan van Neptunus, te hebben. Triton heeft naast een vergelijkbare diameter een vergelijkbare kleur en dichtheid, en heeft een kraterarm oppervlak, wat duidt op meer recente oppervlakte-activiteit. Er zijn door Voyager 2 in 1989 actieve geisers aangetroffen op Triton, en mogelijk toont ook Pluto tekenen van cryovulkanisme. Triton draait als enige grote maan in het zonnestelsel tegen de draairichting van Neptunus in om de planeet, en kan dus niet tegelijk met Neptunus zijn ontstaan. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat Triton een Kuipergordelobject is, net als Pluto. Maar Triton is in het verleden kennelijk zo dicht bij Neptunus geraakt dat ze als maan ingevangen is.

 
Charon.jpg
Charon.jpg (27.29 KiB) 1674 keer bekeken
Charon 11/7/15 Bron: Nasa

 

Ook hier op 3 uur iets dat op een grote kloof lijkt, en naast de donkere vlek rond de noordpool zijn een aantal inslagkraters zichtbaar. De duidelijkste krater, op 6 uur heeft een stralenkrans. Metingen door het Gemini observatorium in 2007 lijken er op te wijzen dat ook op Charon cryovulkanisme voorkomt. Er werden sporen van kristallijn waterijs op het oppervlak aangetroffen en dat kan niet al te oud zijn. Onder invloed van de straling van de Zon verandert kristallijn ijs in enige tienduizenden jaren in amorf ijs.

 

Over de eventuele chaotische rotatie van de kleine maantjes kan nu nog geen uitsluitsel gegeven worden, maar dat zal nu snel veranderen.

 

Degenen die precies willen zien wat er tijdens de flyby gebeurt, welke opnamen er gemaakt worden, welke manoeuvres NH gaat maken tijdens de flyby en nog veel meer real time informatie willen hebben kunnen het mooie Windows programma 'Eyes on Pluto' hier downloaden, een aanrader!

 

De komende dagen zal NasaTv (klik) veel live aandacht aan de NH missie besteden, en National Geographic zendt om 22 uur een NH special uit. Natuurlijk zullen ook hier highlights van deze missie voorzien van de nodige achtergrondinformatie worden getoond.
 
De meest recente foto's van 12 juli vanaf 2,5 miljoen kilometer:
Pluto Charon 12072015.png
Pluto Charon 12072015.png (159.67 KiB) 1674 keer bekeken
Pluto en Charon 12-7 Bron: Nasa. Klik voor grote afbeelding.
 
Vannacht worden naar verwachting opnamen van Charon en Pluto ontvangen met ongeveer de dubbele resolutie t.o.v. bovenstaande. Waarschijnlijk is dan ook de meest recente kleuren overlay beschikbaar.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

NH is zojuist Nix van korte afstand gepasseerd en heeft de baan van Styx gekruisd. Nog 40 minuten tot de flyby.
Zestien uur voor de flyby is op een afstand van 766.000 kilometer (2 keer de afstand Aarde-Maan) deze prachtige foto van Pluto gemaakt. Het oppervlak is vrij kraterarm en de zichtbare kraters lijken deels geërodeerd. De eerste indruk is dat delen van het oppervlak van Pluto nogal lijken op dat van Triton. Andere delen wijken duidelijk af.

 
Pluto 14072015.png
Pluto 14072015.png (392.24 KiB) 1674 keer bekeken
Bron: Nasa. Klik voor grotere weergave

 

13:33 t-16 minuten. NH passeert de baan van Charon. Pluto past nu nog net in het beeldveld van de Ralph (kleuren) camera's. Live uitzending Nasa begonnen.


13:50 NH is Pluto gepasseerd, en zal over een dag alweer 1,2 miljoen kilometer van de dwergplaneet verwijderd zijn.
 
14:50 Pluto alweer op 50.000 km afstand, en hij schuift nu tussen NH en de Zon in. Zonsverduistering bij New horizons.
 
plutotritongloco.jpg
plutotritongloco.jpg (272.9 KiB) 1674 keer bekeken
Pluto en Triton vanaf vergelijkbare afstand. Bronnen Nasa, M.U.
 
Nu is het wachten op de meest gedetailleerde foto's begonnen. Vannacht rond 3 uur zal NH contact leggen met de Aarde en een minimale set gegevens opsturen. Pas dan weten we zeker dat er tijdens de passage geen ongelukken gebeurd zijn, of de voorgeprogrammeerde observaties geslaagd zijn en of we nieuwe en nog veel scherpere beelden kunnen verwachten. Enkele daarvan zullen we binnenkort zien, maar het kan nog weken, zelf maanden duren voor de scherpste (niet gecomprimeerde) foto's aankomen.
 
Maar deze iconische opname van Pluto verschijnt morgen in alle kranten.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Een ruim uur geleden is het ok en statussignaal van de flyby gestart, het signaal komt vannacht rond 3 uur op Aarde aan.
Inmiddels is van het Ralp instrument een valse kleuren overlay, gemaakt op 12 juli, vrijgegeven en over de laatste opnamen van Pluto en Charon gelegd.
De kleuren geven verschillen in de samenstelling van het oppervlak van de hemellichamen aan, en die blijkt sterk gevarieerd.
Het hart blijkt te bestaan uit twee duidelijk verschillende oppervlaktelagen, en ook Charon toont een sterke diversiteit.
De rode pool van Charon en delen van het Pluto oppervlak worden geassocieerd met ondermeer Tholine, een polymeer dat ontstaat door de inwerking van ultraviolet zonlicht op eenvoudiger koolwaterstoffen als methaan en ethaan.
 
Welke overige stoffen er met welke kleuren geassocieerd moeten worden is nog onduidelijk
 
2015_7_12___Ralph_morph_colorization.png
2015_7_12___Ralph_morph_colorization.png (496.8 KiB) 1674 keer bekeken
Lorri opname van Pluto met Ralph kleurenoverlay. Bron: Nasa/ZLD unmannedspaceflight.com
 
CJ557qJWsAAwECv.jpg
CJ557qJWsAAwECv.jpg (14.32 KiB) 1674 keer bekeken
Lorri opname van Charon met Ralph kleurenoverlay. Bron: Nasa
 
Klik op de afbeeldingen voor grote weergave.
 
Morgen zijn er hoge resolutie opnamen van Pluto te verwachten, 3 stuks met een resolutie van 0,4 km/pixel, echt detail dus. Iedere foto toont een gebied van ruwweg 410 km. Tevens wordt de beste single frame foto van Charon van 520 pixels diameter verwacht, samen met een 615 pixel foto van Pluto. Ook worden opnamen van Hydra en Nix verzonden, beide maantjes zullen nog geen 20 pixels groot zijn. Hopelijk geeft Nasa ze direct vrij.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Een paar minuten geleden maakte New Horizons contact met het deep space network van Nasa, het werd door een volgepakte auditorium met luid gejuich en een staande ovatie begroet.

NH is volkomen gezond, alle systemen zijn on line en geven de verwachte telemetrische waarden door. Een historisch moment voor Nasa en de verkenning van ons zonnestelsel.


Niets lijkt de langdurige download van gegevens meer in de weg te staan, nu NH ongeschonden door het Pluto systeem blijkt te zijn gevlogen. Maandenlang wetenschappelijke data zullen nu volgen.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Ceres en Pluto, Dawn en New Horizons

Michel Uphoff schreef: Een paar minuten geleden maakte New Horizons contact met het deep space network van Nasa, het werd door een volgepakte auditorium met luid gejuich en een staande ovatie begroet.
 
Jammer dat er een nationalistische demonstratie van werd gemaakt.
 
Van dat allom zwaaien met Amerikaanse vlaggetjes kreeg ik een vieze smaak in de mond.
In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

Reageer