Wanneer je nu bijvoorbeeld zegt:
Iem. is te agnostisch om dat te onderkennen. Kan je dus niet zeggen omdat agnostisch een vervoeging is van agnosticisme wat weer een andere betekenis heeft.
Iemand die weet hoe je agnosie kan verbuigen

Moderator: Rhiannon
Nee, wat CloudHeaven bedoelt is dat agnosticisme en agnosie twee verschillende woorden zijn.Kan het niet toch op de manier die je aangaf? Het werkt namelijk net zo met 'apathie' -> 'apathisch' (en niet 'apathicisme'). Natuurlijk is dit geen garantie, maar het klinkt aannemelijk.
Die schijn heeft het misschien, maar die schijn openbaart zich vanwege het feit dat er niet gevraagd wordt naar wat een vervoeging is. Ik wist inderdaad niet wat een vervoeging taaltechnisch was maar dat is ook niet belangrijk omdat, naar mijn mening, het bericht non- taaltechnisch qua betekenis juist is.Dit is niet als beoordeling bedoeld, maar het schijnt de andere deelnmers niet op te vallen, daarom mijn vraag.
Ik voerde agnotisch als tweede keus aan omdat bij het woord anaesthesie het afgeleide bijvoegelijke naamwoord anaesthetisch is, waarbij de s in een t verandert.Wel is me opgevallen dat in agnosie geen ' t ' staat, uhmm, dit komt geloof ik een beetje flauw over. Maar ik denk dat dit wel de vervoeging agnosisch legetimeert ?
U hebt zelf de meeste argumenten al bedacht. Een definitief antwoord is niet mogelijk. We neigen in eerste instantie naar 'agnost(isch)', ook op grond van de volgende woordparen in de grote Van Dale (1999):
paragnostisch - paragnosie
bibliognost - bibliognosie
geognostisch - geognosie
'Agnost' en 'agnostisch' stuiten op het bekende bezwaar van de al bestaande vorm in een andere betekenis. 'Agnosisch' zouden we zo iemand niet noemen; woorden op '-osisch' staan niet eens in Van Dale, dus dit zou geen gewone Nederlandse vorming zijn. 'Agnotisch' (en 'agnoot') lijken gezien de volgende woordparen geen onaardige oplossingen: 'narcotisch', 'psychotisch', 'osmotisch' - zij het dat die woorden van zelfstandige naamwoorden op '-ose' zijn afgeleid, niet '-osie'.
Aan de te kiezen vorm zullen altijd wel bezwaren blijven kleven. Wij zouden in dit geval voor 'agnotisch' en 'agnoot' kiezen, eventueel voor 'agnoticus', maar het blijven noodoplossingen.
Met vriendelijke groet,
Namens het Taalunieversum,
Wouter van Wingerden