[scheikunde] Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 11

Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Voor school moesten wij bier brouwen en daarbij een analysemethode opstellen. Wij kozen ervoor om het ethanol te bepalen door een titratie uit te voeren met kaliumpermanganaat.
Wij hebben hiervoor eerst een eigen oplossing gemaakt met 50% ethanol en 50% water. Hiervan pipetteren we 20 milliliter van in een erlenmeyer. In de buret doen we ongeveer 50 milliliter kaliumpermanganaat met ongeveer 10 milliliter zwavelzuur om het permanganaat in een zuur milieu te laten werken. De reactie zou van roze(/donkerpaars) naar kleurloos moeten gaan, maar bij ons ontstaat er nog steeds alleen bruinsteen en wordt de oplossing in de erlenmeyer alleen maar bruiner. Kan iemand ons helpen? Het verwarmen van de oplossing met ethanol voordat we gaan titreren hebben we ook al geprobeerd. Alle hulp is welkom!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Het lijkt me dat je het zwavelzuur in de erlenmeyer (bij de ethanol) moet doen, niet in de buret.

Berichten: 11

Re: Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Heb ik daarbij dan ook het probleem van de onverwachte omslagkleur opgelost? Nu gaat hij van kleurloos naar bruin beetje, terwijl hij juist van roze(/donkerpaars) naar kleurloos moet gaan.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Nee, de kleur in de erlenmeyer blijft normaliter kleurloos tot het eind van de titratie en gaat dan naar licht roze.
 
De permamganaat in de buret is immers paars, dus wanneer alle ethanol gereageerd heeft zal de volgende druppel permanganaat niet meer kunnen reageren en dus de oplossing in de erlenmeyer licht roze kleuren. Dat is het signaal om de titratie te stoppen.

Berichten: 11

Re: Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Super bedankt! Is het nog wel nodig de erlenmeyer te verwarmen voordat de titratie begint? Dit hadden we gelezen op dit forum maar wij hebben geen idee of dit enig nut heeft

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Titratie van ethanol en kaliumpermanganaat

Een beetje verwarmen kan geen kwaad zolang je het niet overfdrijft; je wil immers niet dat een deel van de ethanol verdampt.
 
Bedenk echter ook dat bier niet alleen ethanol bevat maar ook andere stoffen die door permanganaat geoxideerd kunnen worden, vooral als je dat biermengsel dan ook gaat verwarmen.
Eigenlijk wil je straks met bier dat het lukt zonder verwarmen.
Nog een nadeel later: bier is niet kleurloos dus een druppel overmaat permanganaat zou wel eens heel moeilijk waar te nemen kunnen zijn.
 
Bier bevat gewoonlijk 5 % ethanol dus het is niet realistisch om de titratie te testen met een 50% ethanoloplossing.
 
Ik heb geen ervaring met deze specifieke analyse maar het lijkt me dat de problemen die jij en anderen hebben met bruinsteen het gevolg zijn van het toevoegen van het zwavelzuur aan de permanganaat i.p.v. aan de ethanoloplossing. Er zal geen bruinsteen ontstaan zolang de oplossing in de erlenmeyer voldoende zuur is.
 
Je moet dus eerst voldoende zuur aan de erlenmeyer toevoegen.
Bedenk dat er zuur verbruikt wordt in de redox reactie. Schrijf altijd eerst de halfreacties en de totaalreactie uit.
 
Mocht het toch niet lukken dan kun je de methode genoemd door opajuup in dit topic proberen: https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/165385-tips-gezocht-voor-een-titratie-van-ethanol/#entry858293

Reageer