Ten koste van levens.

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

Ten koste van levens.

Gaat alles op aarde ten koste van levens? Levensvormen op aarde eten elkaar op om te overleven, naast territorium/alfa doden enzovoort. De 1 zijn dood is de ander zijn brood. Wij de mensheid gaan nog een stap verder, we gebruiken dieren en planten ook voor andere doeleinden naast voedsel. We plunderen de aarde en vernietigen de natuur, als toetje nog elkaar. We dragen kleding afkomstig van levensvormen. Alles om ons heen is een leven geweest die wij hebben ontnomen. Ook de habitat van levensvormen hebben wij vernietigd voor onze grondstoffen. En ga zo maar door. 
 
Maar zowel met als zonder de mensheid, gaat er op aarde in het algemeen echt alles ten koste van levens of niet? Of zijn er levensvormen/chemische processen die vreedzaam zijn die niemand wat aandoen? Voor zover we het allemaal wetenschappelijk weten. 

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Ten koste van levens.

Laten we het omdraaien. Hoe zie jij een wereld voor je waarin we voedsel en materialen uit niet-natuurlijke grondstoffen halen? Dat impliceert dat we geen enkele Aardse grondstof mogen gebruiken. En dat bestaat niet.
 
Er zijn wel dingen als kweekvlees. Hoewel ook dat een natuurlijke oorsprong heeft, kunnen we theoretisch uit één enkele stamcel de rest van de wereld voor altijd voorzien van vlees. In de praktijk gaat dat wat lastiger, maar laten we dat aspect even vergeten. De mensen die altijd pleiten dat we de wereld afbreken en dat we daarom moeten stoppen om natuurlijke grondstoffen te gebruiken, dat zijn exact dezelfde mensen die ook het hardst ageren tegen middelen als kweekvlees of bijvoorbeeld veilige en schone thoriumenergie. In die discussie kom je dus nooit een steek verder.
 
Het probleem wat aan al deze problemen aan de grondslag ligt is overbevolking. In plaats van symptoombestrijding zou je dus ook het probleem bij de kern aanpakken en bevolkingspolitiek bedrijven op wereldwijde schaal. 
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Berichten: 12.262

Re: Ten koste van levens.

Je zou ergens kunnen stellen dat planten redelijk vreedzaam zijn in de zin dat de geen andere levensvormen hoeven op te eten gezien ze hun energie voornamelijk direct uit zonlicht betrekken. 
 
Voor de rest is het maar een kwestie van aaibaarheid/zieligheid: Er groeit ergens gras, een konijn eet dat gras, een vos eet dat konijn, en ik vang die vos om er een stoofpotje en een warme wintermuts van te maken. Je kan in dit scenario zowel het gras, het konijn of de vos zielig vinden, of het konijn, de vos of mij 'kwalijk'. 
 
Zonder organismen die elkaar opeten voor energie zou de wereld er denk ik weinig interessant uitzien qua leven... misschien een oceaan met wat algen?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 897

Re: Ten koste van levens.

Planten concurreren met elkaar om zonlicht dus zo onschuldig zou ik ze niet noemen. Ooit last gehad van onkruid? Niets onschuldig aan planten.

Berichten: 12.262

Re: Ten koste van levens.

Daar heb je gelijk in, zonder gevaar van predatie zouden er uberhaupt geen meercellige organismen zijn ontstaan, laat staan iets als planten op het land. 
 
Als je helemaal terug gaat naar het begin van leven op aarde is meercelligheid een mechanisme waarmee het ene eencellige organisme zich kon verdedigen tegen het andere - door klompen te vormen werden clusters organismen groter dan hun eencellige predatoren naar binnen kon werken. 
Victory through technology

Reageer