Archimedes en de kroon.

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.367

Archimedes en de kroon.

Lang gelden kreeg Archimedes de opdracht van de Koning om zijn nieuwe kroon te onderzoeken.
De Koning verdacht de maker ervan dat deze had gesjoemeld met de zilver goud verhouding.
Archimedes dompelde daarvoor de kroon in water en wist zo de verhouding goud zilver te bepalen.

Dit verhaal wordt altijd gekoppeld aan ze wet van Archimedes, maar die wet lijkt me hiervoor niet nodig.
Waar komt dan het verhaal vandaan dat hij die wet gebruikte?

PS.
Soms twijfel ik wel eens aan het hele verhaal.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.502

Re: Archimedes en de kroon.

Om de dichtheid te bepalen is,naast het gewicht, het volume nodig.
Blijkbaar was Archimedes de eerste (al moet je dat soort claims altijd met een korrel zout nemen) die zich realiseerde dat het volume van het verplaatste water gelijk is aan dat van het ondergedompelde voorwerp.
Dat is niet de wet van Archimedes, die over de opwaartse kracht op het voorwerp gaat.
He reportedly proclaimed "Eureka! Eureka!" after he had stepped into a bath and noticed that the water level rose, whereupon he suddenly understood that the volume of water displaced must be equal to the volume of the part of his body he had submerged. (This relation is not what is known as Archimedes' principle—that deals with the upthrust experienced by a body immersed in a fluid.[2][3]) He then realized that the volume of irregular objects could be measured with precision, a previously intractable problem
{Wikipedia)

Gebruikersavatar
Berichten: 897

Re: Archimedes en de kroon.

Denk dat het erom gaat wat het meest nauwkeurig is. De volume toename meten samen met het gewicht van de kroon of enkel een meting van het gewicht van de kroon onder water en gebruik maken van de wet van archimedes. Denk dat het meten van enkel het gewicht makkelijker is en nauwkeuriger.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.502

Re: Archimedes en de kroon.

Het gaat erom welke methode (volgens de overlevering) werd gebruikt, niet wat het meest nauwkeurige resultaat zou geven.
Volgens het Wikipedia-artikel was de methode gewichtsbepaling op het droge en volumebepaling door onderdompeling.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eureka_(word)

Gebruikersavatar
Berichten: 3.367

Re: Archimedes en de kroon.

Zo het volume bepalen ligt nogal voor de hand.
Maar goed de stijgbeugel is ook nooit door de Romeinen bedacht.

Maar de vraag was eigenlijk waarom het verhaal ten onrecht aan De Wet van werd gekoppeld.
Misschien iets wat men kwakkelloos van elkaar overnam?

Gebruikersavatar
Berichten: 897

Re: Archimedes en de kroon.

Zo het volume bepalen ligt nogal voor de hand.
Gesproken als een echte wiskundige!

Wist niet dat het om het historische aspect ging aangezien het in het natuurkunde forum werd gepost.
Het verhaal is meer dan 2000 jaar oud, balanceert op de rand van de mythe.
Waar gebeurd of een mythe, denk dat het toch een leerzaam/ boeiend verhaal is dat vooral ter educatie in natuurkunde onderwijs wordt herhaald.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.428

Re: Archimedes en de kroon.

tempelier schreef: di 28 apr 2020, 12:27 Dit verhaal wordt altijd gekoppeld aan ze wet van Archimedes, maar die wet lijkt me hiervoor niet nodig.
Waar komt dan het verhaal vandaan dat hij die wet gebruikte?
tempelier schreef: di 28 apr 2020, 13:32 Maar de vraag was eigenlijk waarom het verhaal ten onrechte aan De Wet van werd gekoppeld.
De anekdote dat Archimedes de kroon alleen maar onderdompelde zonder dat de Wet van Archimedes een rol speelde, is opgetekend door Vitruvius, 200 jaar na de dood van Archimedes. Die anekdote hoeft dus niet de hele waarheid te zijn. Een fysicus die de reputatie van Archimedes kent kan vermoeden dat het echte verhaal een stap verder ging. Galilei bijvoorbeeld was er van overtuigd dat Archimedes de Wet van Archimedes wel gebruikte om een nauwkeurige bepaling te krijgen. Zie Wikipedia:

The story of the golden crown does not appear in the known works of Archimedes. Moreover, the practicality of the method it describes has been called into question, due to the extreme accuracy with which one would have to measure the water displacement. Archimedes may have instead sought a solution that applied the principle known in hydrostatics as Archimedes' principle, which he describes in his treatise On Floating Bodies. This principle states that a body immersed in a fluid experiences a buoyant force equal to the weight of the fluid it displaces. Using this principle, it would have been possible to compare the density of the crown to that of pure gold by balancing the crown on a scale with a pure gold reference sample of the same weight, then immersing the apparatus in water. The difference in density between the two samples would cause the scale to tip accordingly. Galileo considered it "probable that this method is the same that Archimedes followed, since, besides being very accurate, it is based on demonstrations found by Archimedes himself."

Een tijd geleden was er hier op wetenschapsforum nog een ander topic over.

Gebruikersavatar
Berichten: 58

Re: Archimedes en de kroon.

Je moet toch eens het in het dorpje Olympos (ja, van de eerste Olympische Spelen), het museum van Archimedes bezoeken en daar het boek kopen van de hersamengestelde uitvindingen van Archimedes. Daar zal je snel duidelijk worden dat er zelfs nog heel wat zaken zijn die nog niet eens konden opnieuw samengesteld worden, zoals het probleem met de spiegels.

Ik geef je al de link mee van https://archimedesmuseum.gr/en/home, ik bezocht het eind december 2019 net voor Coronatijden nog eens omdat het met de auto niet zo heel ver rijden is van mijn huis in Bulgarije (grens met Noord Makedonia en Serbia), maar het zal je als moderne wetenschappers zoals ik, serieus frustreren dat niet alleen Archimedes maar een aantal van zijn metgezellen toen veel praktischer waren dan ons en dingen konden waar wij nu zeker 100 mensen moeten voor samenbrengen en dan nog eerst machines moeten ontwerpen om het te onderzoeken, waar zij dat met hun eigen team zelf deden. Wat betreft de kroon: Hij kreeg de vraag van de koning of hij bedot werd, en antwoordde daar sneller op dan je tegenwoordig antwoord krijgt of iemand nu immuun is aan bepaald virus of niet...
Jean Marc +je

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.428

Re: Archimedes en de kroon.

Logocom schreef: do 21 mei 2020, 20:08 Wat betreft de kroon: Hij kreeg de vraag van de koning of hij bedot werd, en antwoordde daar sneller op dan je tegenwoordig antwoord krijgt ..
Is je stelling over de snelheid van Archimedes een antwoord op een vraag/bewering in dit topic, of is het een losse opmerking? Hoe snel reageerde Archimedes precies, en in welke bron (Vitruvius?) heb je dat gevonden?

Reageer