heimlichgreep bij hyperventilatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

heimlichgreep bij hyperventilatie

Is/mag de Heimlichgreep toegepast worden bij een acute aanval van hyperventilatie, met als doel het middenrif minder bewegingsruimte te geven, wanneer andere maatregelen (ritme van de ademhaling aangeven, bewegen, zakje blazen, zitten met hoofd tussen de knieën) niet helpen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.236

Re: heimlichgreep bij hyperventilatie

Nee niet doen.

om een hyperventilatie op te heffen is het de bedoeling om de concentratie CO2 in het bloed te verhogen. Heimlich heeft hier eigenlijk geen effect op en levert wel andere risico's op als braken, pijn, kneuzingen of breuken van enkele ribben. Gezien bij een verstikking deze risico's in het niet vallen tegen overlijden zijn ze dan te verantwoorden. Niet bij een hyperventilatie.

Het beste is een gesprek aan gaan met patiënt waarbij zij 1 neusgat dicht houd en vooral aan het woord is. Dit dwingt tot lagere ademfrequentie waardoor de CO2 uitwisseling vertraagd wordt en de hyperventilatie snel stopt.

met deze methode krijg ik een patiënt doorgaans met een 60 a 120 seconden terug in normaal. En na 5 minuten staan ze weer op het evenementen terrein.

Reageer