Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 12.262

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Bijzonder in de zin dat het niet ongeveer kantooruren volgt, iets dat voor veel werknemers tamelijk vanzelfsprekend is, ook al is er geen echt goede reden voor, behalve dat bedrijven graag tegelijk open willen zijn ivm communicatie en dergelijke. 
 
Veel sectoren, vooral zakelijke dienstverlening, werken goeddeels maandag tot vrijdag van ergens 7 tot 7, een beetje afhankelijk van de sector. Of dat nou een bank, garagebedrijf, bouwbedrijf, school of software firma betreft doet er niet zoveel toe, het zijn min of meer de standaard werktijden. 
 
Uiteraard zijn er tal van sectoren waarbij het afwijkend is - dat geldt voor transport, energie,  medisch, retail, horeca, industrie, en wellicht nog voor veel meer sectoren. 
 
Maar de vraag is een beetje hoeveel mensen er in die sectoren werken, en hoe de daadwerkelijke tijd is verdeeld over een de gemiddelde werkdag. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis waar 24/7 gewerkt wordt, maar de meeste niet-spoedeisende zaken (geplande consulten, operaties etc) alsnog min of meer binnen kantooruren worden uitgevoerd. 
 
Voor iets dat vooral kosten maakt aan kapitaal en niet zozeer aan personeel zul je het ook sneller zien: fabrieken die 24/7 blijven draaien vanwege continuprocessen of beperkte capaciteit, maar ook vliegmaatschappijen die hun toestellen liever niet werkeloos aan de grond laten staan. 
 
Uiteraard zegt het aantal dagen waarop je werkt, of het feit dat dat wel of niet in weekenden en avonden is, niet zoveel over hoeveel uren je per week werkt. Het is prima mogelijk een arbeidsovereenkomst te hebben met een relatief laag aantal uren, die vrijwel allemaal buiten kantooruren vallen: Als je pakweg parttime in de horeca werkt zit je al aan die situatie. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.449

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Uiteraard zijn er tal van sectoren waarbij het afwijkend is - dat geldt voor transport, energie,  medisch, retail, horeca, industrie, en wellicht nog voor veel meer sectoren. 


Ik denk zelf wel eens dat mensen die nooit op zaterdag of zondag werken wel eens missen hoe veel mensen dat wel doen. 30% van de broepsbevolking werkt op zondagen en 40% op zaterdagen. Voor 1/3 van ons klinkt prettig weekeind op vrijdag dan ook helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Berichten: 12.262

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Ik weet de exacte getallen niet en ook niet waar die van jou vandaan komen, maar het klinkt best plausibel. 
 
Wel vermoed ik dat veel mensen die in weekenden werken gemiddeld op een weekend-dag minder uren maken vergeleken met een weekdag. Even met heel simpele voorbeelden: Bussen rijden op zondagen, maar met pakweg de  halve frequentie van die op weekdagen, dus zitten er ook pakweg de helft minder uren chauffeurs in de stoel (en ze beginnen nog wat later ook, dus wellicht is het nog minder dan de helft). Veel winkels zijn op zondagen ook open, maar bijvoorbeeld van 12 tot 5 waar dat op weekdagen 9 tot 6 is etc. 
 
Als zelfstandige werk ik ook regelmatig in weekenden, maar voor mij is dat een keuze, afgezien van een incidenteel spoedgeval. 
 
Wat dat betreft denk ik dat het economisch effect van werken op zondagen ook tamelijk beperkt is: je spreidt ongeveer dezelfde hoeveelheid werk uit over meerdere dagen, maar de totale productie neemt er niet direct door toe gezien er vaak andere beperkende factoren zijn dan beschikbare medewerkers. 
Victory through technology

Berichten: 1

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Jesse Simons schreef: wo 08 feb 2017, 11:57 Hoi allemaal, 
 
ik moet voor mijn school een werkstuk maken over het werken op zondag en een deelvraag daarvan is: Wat zou er met de economie gebeuren (of hoeveel beter zou het gaan) als iedereen op zondag door zou werken. (dus 1 dag per week extra) heb hier niet over kunnen vinden op het internet dus ik hoop dat een van jullie mij hiermee zou kunnen helpen of in ieder geval een paar bronnen kan sturen.
 
groetjes Jesse.
Ik neem aan dat u bedoelt dat de zondag als een gewone werkdag gezien word.
Dat zal denk ik de economie en bedrijven ten goede komen en zal de continuïteit en stabiliteit bevorderen.
Maar sociaal zal het veel nadelen geven want de weekenden worden toch vaak gebruikt om vrienden op te zoeken of sociale contacten te leggen, en de zondag word toch vaak gezien als een echte rustdag.
Uit ervaring weet ik toen ik in loondienst werkte en veel weekenden moest werken en later als zelfstandige en helemaal geen vrije dagen had dat het economisch allemaal lekker ging maar sociaal pleeg je roofbouw op je zelf.

Berichten: 151

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

"economie" en "bedrijven" gaat over handel drijvende mensen.
Mensen wegen voor en nadelen af, en kiezen.
Dus als het sociaal veel nadelen zou geven, die voordelen overklassen, tja, dan kiezen mensen toch anders?
De globaal vlak - vraagstelling lijkt me zo wat vreemd. Moest een werkdag meer en een verlofdag minder als netto positief ervaren worden, dan was dat nu toch al feit? De wijzigingen gaan zelfs omgekeerd: van 40 naar 38 uur. 4/5de, halftijds, ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking. Met meestal toch inkomen, wel deels natuurlijk, maar als je uitrekent per uur valt dat nog best mee gezien vrije tijd.

Berichten: 12.262

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

WHuls schreef: do 30 apr 2020, 22:55 Uit ervaring weet ik toen ik in loondienst werkte en veel weekenden moest werken en later als zelfstandige en helemaal geen vrije dagen had dat het economisch allemaal lekker ging maar sociaal pleeg je roofbouw op je zelf.
Ik heb slechts kort (een jaar of 2) in loondienst gewerkt voordat ik zelfstandige werd, en dat is inmiddels ook al weer lang geleden.

Over het algemeen ervaar ik de flexibiliteit juist als heel prettig. Het meeste werk dat ik doe is programmeerwerk, waar wel deadlines zijn, maar klanten het echt niets kan schelen wanneer of waar ik het werk doe, zolang het resultaat maar goed en binnen de deadline geleverd is.

Stel dat je zo'n week hebt waarin het in het weekend miserabel weer is, maar op werkdagen niet: Er is niets dat me let om dan op zondag te gaan werken en op dinsdag de bbq aan te steken.

Nadeel is vooral dat anderen vast zitten aan werkdagen/tijden etc, zodat die bbq niet heel gezellig gaat worden gezien zij 'vast zitten' in hun kantoor op dinsdagmiddag.

Het gevaar van roofbouw zit er overigens wel in als zelfstandige: je moet wel een beetje oppassen met hoeveel je doet, 100 uur in een week werken is niet aan te raden. Anderzijds, als je zo'n week facturabel werkt kun je daarna een maand vakantie nemen, dus het is ook maar een beetje hoe je daar in staat.

Iedereen zal hier anders in staan: neem bijvoorbeeld iets als vakanties. Gezien de aard van mijn werk zijn er domweg geen periodes van weken waarin ik niets hoef te doen. Dat klinkt vervelend, maar gezien de aard van mijn werk kan ik in de winter gewoon een paar maanden naar het verre oosten en vanaf daar werken. Als je dat doet merk je dat je niet de enige bent - genoeg mensen die geconcentreerd bezig zijn in plaatsen die de meeste mensen zien als louter vermaak.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

In het begin van de Sovjet Unie is dit geprobeerd.
De sociale ontwrichting (van de gezinnen) was zo groot dat ze er mee zijn gestopt.

Overigens hoeft in onze maatschappij op zondag gewoon doorwerken niet te betekenen dat iedereen zeven dagen werkt.

Berichten: 12.262

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Ik weet niet of de huidige tijd echt te vergelijken is met wat men destijds geprobeerd heeft.

En uiteraard hoeft 'alle dagen open' niet te beteken dat iedereen 7 dagen per week werkt. Gewoon 5 kan ook, maar welke dagen je vrij wilt hebben kan verschillen: traditioneel zaterdag en zondag, maar er zijn vast mensen met behoefte aan bijvoorbeeld vrijdag, of woensdag of whatever.

Het staat me nog bij dat supermarkten dicht gingen om 18:00 en op zondag sowieso dicht waren. Eerst kwam daar de zondagmiddag bij, en nu is het gewoon iedere dag 06:00-22:00, zelfs met kerst of nieuwjaarsdag. Voor zover ik weet is de enige dag dat ze eerder dicht gaan 4 mei, maar dat is wettelijk verplicht.

Vroeger verbaasde ik me over de onlogica van het geheel: winkels waren open onder werktijd, en eigenlijk was zaterdag de enige dag dat je als werkende kon winkelen, afgezien van koopavond op donderdag. Of dat je om half zes weg moest van je werk/studie om nog boodschappen te kunnen doen... waanzin! :)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Ik ben wat ouder van voor de koopavond.

Wel was het niet zo'n slechte zaak dat de winkelsluitingswet er kwam.
Winkels bleven voor elkaar open, maar ze verkochten nauwelijks iets.

Bedenk wel dat destijds bijna een ieder kon terugvallen op een niet werkende vrouw en het was haar taak om overdag de boodschappen te doen. Nu zijn dat soort vrouwen er niet veel meer.

PS.
Het was een experiment met een soort 24-uurs economie.
Probleem was dat man en vrouw elkaar nauwelijks meer zagen.

Berichten: 12.262

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Destijds is nog niet zo lang geleden, in de jaren 90 was vrijwel alles nog na 18:00 en op zondag dicht, met hier en daar 1 'koopzondag' per maand of nog minder.

En wat 24 uur betreft: op een of andere manier vind ik het als ik terug kom in Nederland raar dat supermarkten uberhaupt sluiten. Ik zit zo nu en dan een tijdje in het verre oosten, in landen als Thailand, Maleisie, Indonesie etc is het volstrekt normaal dat kleine supermarktjes 24/365 open zijn. Ik heb wel eens gevraagd waarom er uberhaupt een slot in de deur zat... geen idee, en ook niet waar de sleutel is ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Ja Thailand heeft de economie en structuur waar we naar moeten streven.

Berichten: 151

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

tempelier schreef: za 02 mei 2020, 09:50 In het begin van de Sovjet Unie is dit geprobeerd.
De sociale ontwrichting (van de gezinnen) was zo groot dat ze er mee zijn gestopt.

Overigens hoeft in onze maatschappij op zondag gewoon doorwerken niet te betekenen dat iedereen zeven dagen werkt.
De onderwerpmaker heeft op zondag werken duidelijk bedoeld als een dag meer werken ("dus 1 dag per week extra").
In die zin heb ik hier ook eerder gereageerd (38 uren werkweek + 7.5 = 45.5)

Het zou, ipv werknemers in de economie langer te doen werken, veel socialer zijn om werknemers van overheid terug te brengen naar de economie om daar te helpen. Elke job, hoe specialistisch ook, heeft subtaken die minder specialistisch zijn en zo meer mensen aankunnen. Het levert voordeel voor beide: zowel meest als minst gespecialiseerde kunnen zich verder specialiseren. De "resolutie" van arbeidsdeling neemt zo gemiddeld toe. Producten kunnen zo gemiddeld complexer worden aan dezelfde kost. Het is een win-win trend, het omgekeerde van de huidige, waar een steeds verder slinkend bevolkingsdeel steeds meer wordt opgejaagd terwijl voor een steeds groter worden bevolkingsdeel steeds zottere bezigheden wordt verzonnen, en een ander deel genoopt is om onverrichterzake vanop de zijlijn toe te kijken, uitgerangeerd wegens niet rendabel, en hulpeloze prooi voor het middelste.
Dat is wat ik vind.
Het zou ook veel verspilling/afval voorkomen, waar de werkdruk geen tijd voor overliet om te recupereren.

Berichten: 151

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Benm schreef: za 02 mei 2020, 19:20 Destijds is nog niet zo lang geleden, in de jaren 90 was vrijwel alles nog na 18:00 en op zondag dicht, met hier en daar 1 'koopzondag' per maand of nog minder.

En wat 24 uur betreft: op een of andere manier vind ik het als ik terug kom in Nederland raar dat supermarkten uberhaupt sluiten. Ik zit zo nu en dan een tijdje in het verre oosten, in landen als Thailand, Maleisie, Indonesie etc is het volstrekt normaal dat kleine supermarktjes 24/365 open zijn. Ik heb wel eens gevraagd waarom er uberhaupt een slot in de deur zat... geen idee, en ook niet waar de sleutel is ;)
De keuze zou vrij moeten zijn. Al die regelneverij duwt gemiddelden uit elkaar naar extremen die een groot gat laten in dat midden. Efficientie en daarmee winst neemt toe met schaalgrootte en specialisatie. Ik ken een tijd dat kleine gemeentes enkele "spekkenwinkeltjes" hadden. En 10 cafés. En 2 bakkers, 2 slagers en nog enkele "vanalles" kruideniers. Die waren rendabel. Ze moesten geen 7 vergunningen hebben, geen 7 taksen betalen en niet elke week 7 paperassen invullen.
Als ik nu door diezelfde gemeentes rij, zie ik banken, immobilienkantoren, interimkantoren, werkwinkels, ocmw's, oxfam wereldwinkels, zorgwinkels enz enz.
In feite zie je een spiegel: het toont hetzelfde maar omgekeerd.

Berichten: 12.262

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Het zijn niet alleen de regels, maar ook de prijzen van vastgoed. Die zij zodanig gestegen dat zelfstandige winkels hun panden in binnensteden hebben verkocht, vaak als een vorm van pensioen. De vastgoedbedrijven die ze bezitten willen er de maximale huur en zekerheid van betaling uit halen, en daarmee krijg je een bekend rijtje van dezelfde franchises en ketens in iedere binnenstad.

Wat soms nog uniek is is de horeca, veel steden hebben zo hun iconische cafe's en restaurants gemengd in het centrum. Of dat zo blijft is door het corona gebeuren overigens maar de vraag, ik vrees dat er de nodige op de fles zullen gaan.

Wat er voor terug komt? ik vermoed ketens, het zou me niet verbazen als we na het corona gebeuren opeens een zooi TGI Friday's of iets dergelijks zien verschijnen in de Nederlandse binnensteden.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.320

Re: Economische groei als iedereen op zondag zou werken.

Josker schreef: za 02 mei 2020, 20:33
tempelier schreef: za 02 mei 2020, 09:50 In het begin van de Sovjet Unie is dit geprobeerd.
De sociale ontwrichting (van de gezinnen) was zo groot dat ze er mee zijn gestopt.

Overigens hoeft in onze maatschappij op zondag gewoon doorwerken niet te betekenen dat iedereen zeven dagen werkt.
De onderwerpmaker heeft op zondag werken duidelijk bedoeld als een dag meer werken ("dus 1 dag per week extra").
In die zin heb ik hier ook eerder gereageerd (38 uren werkweek + 7.5 = 45.5)

Het zou, ipv werknemers in de economie langer te doen werken, veel socialer zijn om werknemers van overheid terug te brengen naar de economie om daar te helpen. Elke job, hoe specialistisch ook, heeft subtaken die minder specialistisch zijn en zo meer mensen aankunnen. Het levert voordeel voor beide: zowel meest als minst gespecialiseerde kunnen zich verder specialiseren. De "resolutie" van arbeidsdeling neemt zo gemiddeld toe. Producten kunnen zo gemiddeld complexer worden aan dezelfde kost. Het is een win-win trend, het omgekeerde van de huidige, waar een steeds verder slinkend bevolkingsdeel steeds meer wordt opgejaagd terwijl voor een steeds groter worden bevolkingsdeel steeds zottere bezigheden wordt verzonnen, en een ander deel genoopt is om onverrichterzake vanop de zijlijn toe te kijken, uitgerangeerd wegens niet rendabel, en hulpeloze prooi voor het middelste.
Dat is wat ik vind.
Het zou ook veel verspilling/afval voorkomen, waar de werkdruk geen tijd voor overliet om te recupereren.
Ik ben met je eens dat er veel overbodig werk wordt gedaan.
Dat is echter niet alleen bij de overheid zo.
Zou dat worden aangepast, dan kan men waarschijnlijk met nog minder uren uit als nu.

Het blijkt vooral uit dat we per hoofd niet zo gek veel meer maken dan veertig jaar geleden,
maar het aantal mensen dat het daadwerkelijk produceert is sterk afgenomen.
Daarbij denk ik dat economische groei helemaal niet zo goed is.
Maar ""groei "" is wel ""De Heilige Graal"" van de hedendaagse economen.

PS.
Ik heb wel ideeën hoe de zaak om te vormen, maar dat past niet hier.

Reageer