Dat ijs glad is weten we allemaal. Waarom dat zo is is nog niet helemaal duidelijk, maar een nieuw onderzoek van Rinse W. Liefferink, Feng-Chun Hsia, Bart Weber, and Daniel Bonn, Universiteit van Amsterdam, verwijst de gedachte van een microfilm water op het ijs onder druk nu toch wel naar de prullenbak. Het model van een laag knikkers op een parketvloer lijkt er meer op.
Dat zou dan modelmatig het beste moeten werken bij -7 oC , en dat komt wel heel mooi overeen met wat de ijsmeesters van de topschaatsbanen ook uit ervaring weten.
Lees meer:
https://journals.aps.org/prx/abstract/1 ... .11.011025
volkskrant 10 feb 2021
Laatste berichten
-
15:12
Verstrijkt de tijd in het heelal steeds sneller? 45
-
15:02
Wanddikte bepalen voor ronde buis met gaten 1
-
14:38
[natuurkunde] kracht door stromend water 11
-
13:04
[scheikunde] Chemie
-
11:43
Opheffen vacuum 10
-
09:37
Deeltjes of geen deeltjes ? 11
-
17:40
Database versus spreadsheet 2
-
16:30
paradigma en epistemologie
-
25 mei
[wiskunde] 4
-
25 mei
[scheikunde] Gehalte acetylsalicylzuur in dafalgan 1
-
24 mei
dubbel spleet experiment 41
-
24 mei
Gravitationele potentiaal in ART
-
24 mei
hulp nodig bij natuurkunde oefentoets 2
-
23 mei
Versnelling harmonische trilling 5
-
23 mei
SRT vraagje 35
-
22 mei
kansberekening (9) 4
-
22 mei
Kruk drijfstang mechanisme 3
-
22 mei
systeem 19
-
22 mei
CT-scan alternatief 3
-
21 mei
Gibbsvrije energie 7
Nieuwsberichten
-
09 mar
Causaal verband tussen bloedgroep en de ernst van COVID-19
-
17 mar
Suikerpiek of suikerdip; een meta-analyse van de invloed van koolhydraten op de stemming 4
-
29 nov
iHuman: Documentaire over AI
-
23 nov
‘Longen van de Stad’ verbeteren luchtkwaliteit Eindhoven
-
29 sep
Hoe muzikanten non-verbaal communiceren tijdens optredens