Smeltoven stuk

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 454

Re: Smeltoven stuk

Thionyl schreef: do 09 sep 2021, 16:51 Ten eerste moet je niet grote lellen klakkeloos gaan aanhalen, vinden moderators niet leuk.

Zou je verder kunnen helpen, maar denk dat ik dat niet ga doen. Je hebt nog te weinig kennis en houdt je bezig met dingen die best link zijn. Had al mijn twijfels toen je niet eens een weerstand kon bepalen v/e gloeidraad.

Overigens, is Kanthal draad dikte 1,5 mm te koop voor ca E 2,35/m en er een spiraal van draaien moet geen probleem zijn. Je zou voor ca 20 E al klaar zijn.

En Tin bevat vaak Lood ed, zeker als het goedkoop verkregen is, beter niet gebruiken, ivm giftige dampen. Tenzij je het kunt testen en ik geloof niet dat je daartoe in staat bent.

Een tapse opening maken in de deksel zou een oplossing kunnen zijn.

Ik ben er ook beroepsmatig mee bezig geweest.

Hobby betekent ook dat je veel zelf moet uitzoeken.

Veel succes
Ten eerste vind ik het argument best wel zwak want het is een wetenschapsforum .Mensen behoren hier dingen niet te weten die ze vervolgens met behulp van forumgebruikers daarna wel weten . Ook had ik het bericht zelf privé geschreven omdat ik het nogal suggestief vind naar andere gebruikers op het forum maar dat is mijn mening . Er is hier niemand die het verplicht om iemand te helpen dus hoeft dat ook niet vermeld te worden lijkt mij .

Een weerstand-draad vervangen is ietsje ingewikkelder als het vervangen van een gloeilamp .Wat je nodig hebt is hetzelfde materiaal de zelfde dikte en de juiste afmeting en dat vervolgens weer met twee schroefjes vast te zetten . Dus met logies nadenken zie ik niet helemaal in wat hier link aan is .

De draad zelf draaien komt op ongeveer 38 euro omdat je ongeveer 16 meter nodig hebt . Het uiteindelijke zelf draaien van zo n draad is nog helemaal niet zo eenvoudig aangezien je daar best nog een opstelling voor moet maken .Bovendien mag de spiraal niet groter zijn als 8mm en net zoals bij het draaien van een veer veert het materiaal na het draaien toch behoorlijk weer terug . Dus dan heb je een as nodig die kleiner is als 5 mm .Ik had geen zin om daar weer een dag aan te besteden soms moet je keuzes maken .

Ja ik wist zelf ook dat er in tinnen bekers lood doorheen kan zitten omdat dit goedkoper is .Maar dat kan ook door messing ,aluminium en nog vele andere legeringen . Ook hier zie ik niet helemaal wat daar link aan is .Ga naar een willekeurige hengelspecialist en je kunt er lood kopen om zelf te gieten . Ook bij het schieten van zwartkruid wapens gebeurd dit vaak . Nu zijn de temperaturen van een smeltoven wel wat hoger maar als je het in de buitenlucht met een bries doet en ook de juiste ademhaling bescherming is er niks wat link is .

Ik heb nergens in de regels kunnen vinden dat het woord klakkeloos verboden was .Mocht dit wel het geval zijn of mag dit hier niet gebruikt worden zal ik dat uiteraard niet meer gebruiken . Het is uiteraard nooit mijn bedoeling om hier iemand mee te beledigen of kwetsen .

De oven werkt inmiddels weer naar behoren en uiteraard ben ik weer zeer blij geweest met alle tips van hierzo ;)
Ook heb ik inmiddels al een eerste probeersel gegoten .Helaas kwam ik iets aan materiaal te kort maar daar leren we weer van . Ben toch blij met het resultaat .
Bijlagen
image.jpg

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: Smeltoven stuk

Goed dat het gelukt is. En proficiat dat je al een eerste gietsel gemaakt hebt!

Excuses als ik af en toe bot was. Ik leef zelf vaak te theoretisch. Van praktische dingen krijg ik stress ik zie te veel details waar iets kapot en verkeerd kan gaan en ongelukken kunnen gebeuren. Door mijn autisme zie ik zoveel details dat ik bekaf ben als ik praktisch ik doe (maar doe dat graag af en toe).

Respect dat je het voor elkaar hebt gekregen. Betreffende een mondmasker kan je jezelf nog iets verdiepen als je interesse hebt.

Enerzijds heb je mogelijk schadelijke kleine deeltjes meestal af te vangen door z.g. deeltjesfilters. Anderzijds heb je dampen/gassen deze kunnen vaak door actief koolstof filters afgevangen worden (koolstof reageert makkelijk met velen dampen en sluit deze in). Echter anderen zouden je meer kunnen informeren welke toepasbaar zijn in jouw situatie.

Ik ken slechts de principes er zijn ook combi filters voorhanden. De actief kool hebben meestal bruine kleurcodering van de deeltjes filters weet ik de kleurcode niet zo snel.

Misschien kun je makkelijk en goedkoop tweede hands filter patronen krijgen welke buiten de houdbaarheid zijn, voor deeltjes filters is dit niet erg relevant voor koolstof wel maar valt volgens mij wel mee (paar maanden of jaar verlopen in gesloten verpakking lijkt mij geen probleem). Wel zorgen dat ze in gesloten verpakking zitten.

Jouw halve buste heeft wat weg van: Peter Weller (acteur) en of Rasmussen (wielrenner) wat denk jij? :D
(mijn vader heeft kunstacademie gedaan, heeft zijn afvallige abstracte zoon misschien toch iets van inzicht meegekregen :) )
Vincentius Art.jpg

Reageer