[BE recht] erven

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 53

[BE recht] erven

Beste,
hoop hier een vraag te mogen stellen :

heb de halve eigendom en het levenslang vruchtgebruik van de woning ( ben weduwe 79jaar oud met 3 zonen )
met oog op later, zou het niet voordelig zijn ( sucessierechten )om nu al mijn deel aan de kinderen te schenken, dan wel met verdere vruchtgebruik.
Dank voor respons, mvg
.

Gebruikersavatar
Berichten: 606

Re: [BE recht] erven

Er valt inderdaad iets te winnen, daarvoor kan u deze twee tabellen naast elkaar leggen.

Hier het tarief voor erfenis in Vlaanderen.
Image 2.png
Image 2.png (10.7 KiB) 361 keer bekeken

Hier het tarief voor schenking in Vlaanderen.
Image 1.png
Als wat ze krijgen tussen 50.000 en 150.000 eur ligt, valt er wat te winnen bijvoorbeeld.

Als u binnen 3 jaar overlijdt na schenking, is er wat betreft de rest van de erfenis betreft wel een progressieve regeling. Voor Brussel zou het eens apart nagekeken moeten worden.

Berichten: 53

Re: [BE recht] erven

Beste,

vraag betreft inwoner prov.W.Vlaanderen.Ken U ook de tarieven ingeval van een progressieve regeling - ouder-kind.

Thx

Gebruikersavatar
Berichten: 1.429

Re: [BE recht] erven

wnvl1 schreef: vr 17 dec 2021, 21:32 Er valt inderdaad iets te winnen, daarvoor kan u deze twee tabellen naast elkaar leggen.
Afhankelijk van de waarde van het huis kan dat ‘iets’ behoorlijk veel zijn. Ten eerste hoeft een schenking niet eenmalig te zijn, maar kan ook jaarlijks herhaald worden waarbij je precies een bepaalde lage schaal benut ipv uiteindelijk in de hoogste schaal uit te komen. BV kinderen kopen nu het huis van ouder middels een lening bij ouder, ouder schenkt jaarlijks een deel van de schuld terug aan kinderen.
Tevens leven we in een tijd met sterk stijgende huisprijzen. Als het huis nu al eigendom van de kinderen kan worden hoeft over toekomstige prijsstijgingen geen belasting betaald te worden. Nadelen kunnen er ook zijn (in NL krijg je bv te maken met box 3 belasting). Je zult hiervoor echt contact moeten zoeken met een financieel adviseur of een notaris om het over maatwerk te kunnen hebben.

Gebruikersavatar
Berichten: 606

Re: [BE recht] erven

Erfbelasting is gewestelijke materie in België. West Vlaanderen val uiteraard onder Vlaanderen, dus bovenstaande tabellen zijn correct.

Met progressief wordt bedoeld, dat de rest van de erfenis in een hogere schijf komt en zwaarder belast wordt. Voor de erfenis van het vastgoed maakt het niet uit. Dit dus ingeval van overlijden binnen drie jaar na schenking.

Reageer