levensduur neutronenster

Moderators: jkien, Michel Uphoff

Reageer
Berichten: 85

levensduur neutronenster

Volgen Stephen Hawking verdampen zwarte gaten heel langzaam(levensduur 10^65 jaar of langer) . Maar hoe zit het met neutronensterren ? Deze zijn bijna zwart gat. Verdampen ze ook of gaan ze echt oneindig lang mee ?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.448

Re: levensduur neutronenster

Zwarte gaten verdampen alleen als ze "warmer" zijn dan hun omgeving. Die is nu minstens 2,7 K, dus voorlopig worden ze alleen al door invallende straling groter. Dit afgezien van materie die er in valt.

Of neutronensteren kunnen verdampen is niet bekend. We weten niet of het proton absoluut stabiel is. Dat moet kunnen vervallen wil een neutronenster uiteindelijk kunnen verdampen.

Berichten: 1.269

Re: levensduur neutronenster

Een neutronen ster bestaat zoals de naam al aangeeft uit neutronen ontstaan uit de versmelting van protonen en elektronen tijdens het ineenstorten van de massieve ster. Aan het oppervlak zijn wellicht nog wat protonen die een geschatte vervaltijd hebben beduidend langer dan de ouderdom van het heelal.

In tegenstelling tot zwarte gaten echter straalt een neutronen ster hitte uit. Ze hebben oppervlakte temperaturen in de orde van 600.000 K. Daardoor licht de omliggende nevel die ooit een ster was op en zend vaak x-stralen uit waardoor neutronen sterren opgespoord kunnen worden. Die hitte komt echter niet van kernfusie zoals bij een ster maar is opgeslagen warmte. Ze koelen dus heel langzaam af en gaan tegelijkertijd langzamer draaien. (De rotatiesnelheid is dan ook een maatstaf voor de ouderdom). Maar dit gaat net als bij een witte dwerg (die dan uiteindelijk een hypothetische 'zwarte dwerg' wordt) zo traag dat het heelal nog niet oud genoeg is om een neutronen ster zo sterk te laten afkoelen. Dus net als bij een verdampend zwart gat is de levensduur in ieder geval langer dan de ouderdom van het heelal.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.064

Re: levensduur neutronenster

Dat van die """langer dan de ouderdom als het heelal""" vat ik niet helemaal.

Immers die ouderdom zou wel eens naar oneindig kunnen gaan, dus...

-------------------
Beetje OFF TOPIC kan de Big Rip een zwartgat (dus ook een neutronen ster) uit elkaar trekken?

Berichten: 1.269

Re: levensduur neutronenster

Als een berekening van hoe lang het duurt voordat iets afgekoeld is tot de zelfde temperatuur als zijn omgeving en je komt dan op b.v. 1024 jaar dan is dat langer dan de ouderdom van het huidige heelal, niet van hoe oud het heelal zou kunnen worden.

Berichten: 1.269

Re: levensduur neutronenster

Bij een big rip wordt werkelijk alles uit elkaar getrokken, niet alleen zwarte gaten maar uiteindelijk zelfs protonen.

Zelfs de ruimte-tijd houd op te bestaan.

Berichten: 2.990

Re: levensduur neutronenster

Ik denk dat je dan terug moet naar de reden voor de verdamping. De reden is dat een spontaan ontstaan deeltje en antideeltje van elkaar gescheiden worden doordat de ene het zwarte gat invalt en de andere ontsnapt. dat kan dus alleen als er een waarnemingskorizon is lijkt mij en dat is bij een neutronenster niet zo. dus deeltje en antideeltje zullen dan na een tijdje beide weer verdwijnen en dus netto geen massa onttrekken aan de neutronenster.

Reageer