[scheikunde] Kalibratie curve

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

[scheikunde] Kalibratie curve

Hoi!
Ik doe momenteel onderzoek op het lab voor mijn stage.

Voor mijn onderzoek moet ik 2 methodes samenvoegen.
In deze analyses wordt een kalibratie curve gemaakt.
De resultaten van analyse A komen de samples prima in het midden van de kalibratie curve.
Maar de resultaten van analyse B hebben een hele lage waarde waardoor ze onder de kalibratiecurve komen.

Hoe kan ik dit het best aanpakken?
Ik vind het erg lastig om hier een start mee maken.
In enig onderzoek op het internet kwam ik iets tegen over de 100% methode, maar dit lijkt mij geen geschikte aanpak.. Of wel?

Ik hoor het graag als iemand mij een start wil geven!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.899

Re: Kalibratie curve

Opmerking moderator

Verplaatst naar het forum "Huiswerk en Practica".

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: [scheikunde] Kalibratie curve

Juanita schreef: di 29 mar 2022, 11:37 Hoi!
Ik doe momenteel onderzoek op het lab voor mijn stage.

Voor mijn onderzoek moet ik 2 methodes samenvoegen.
In deze analyses wordt een kalibratie curve gemaakt.
De resultaten van analyse A komen de samples prima in het midden van de kalibratie curve.
Maar de resultaten van analyse B hebben een hele lage waarde waardoor ze onder de kalibratiecurve komen.

Hoe kan ik dit het best aanpakken?
Ik vind het erg lastig om hier een start mee maken.
In enig onderzoek op het internet kwam ik iets tegen over de 100% methode, maar dit lijkt mij geen geschikte aanpak.. Of wel?

Ik hoor het graag als iemand mij een start wil geven!
Ik denk dat je wat meer info moet geven.

- Om wat voor methodes gaat het (welke techniek/technieken)?
- Waarin verschillen de methodes precies?

Anders valt er erg weinig te zeggen over of en hoe de methodes samengevoegd zouden kunnen worden.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 2

Re: [scheikunde] Kalibratie curve

Ik meet aminozuren op de LC-MS/MS.
Hierbij meet ik voor een analyse B asparaginezuur en meet ik bij analyse A vrije aminozuren.

De asparaginezuur komt dus lager uit in de kalibratiecurve als ik de waardes met elkaar vergelijk.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: [scheikunde] Kalibratie curve

Hier kan ik helaas nog niet zoveel wijs uit.

Kalibratiecurves maak je normaal voor elke verbinding afzonderlijk, omdat de gevoeligheid nu eenmaal per verbinding kan verschillen. En dat geldt zeker voor MS en zeker voor een specifiek aminozuur ten opzichte van een totaal aan vrije aminozuren.

Ik begrijp dus niet goed wat jullie proberen te doen. Hoe verschillen die methodes nu precies van elkaar? In de monstervoorbewerking, in hoe de MS-data wordt verwerkt (bijvoorbeeld SIM of TIC)? Hoe wordt/worden die kalibratiecurves precies gemaakt?
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer