Snelheid kernraketten

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.316

Snelheid kernraketten

Russische staatstelevisie toont in hoeveel seconden nucleaire bom Europese hoofdsteden bereikt
Berlijn: 106 seconden, Parijs: 200 seconden, Londen: 202 seconden. De Russische staatszender Rossiya 1 heeft getoond hoe snel Vladimir Poetin een nucleaire aanval kan uitvoeren op drie Europese hoofdsteden. Daarbij werd de vliegtijd getoond van een Sarmat-raket vanuit Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en Litouwen.
https://www.hln.be/buitenland/russische ... ~a4f4dc41/

Dat is wel heel snel. Op google maps is de afstand Kalingrad - Parijs 1700 km. En dat kunnen die wapens dus in 200s. Die dingen gaan dus ordegrootte 30000 km/h :o :(

Gebruikersavatar
Berichten: 649

Re: Snelheid kernraketten

Dat is dus 8000 m/s, om dat te bereiken, bij 100 G, altijd nog 8 sec.
Maar bij het gewicht, zijn enorme krachten, en weinig tijd om bij te sturen,

Valt zo een raket dan niet uit elkaar bij dit soort cijfers ?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.316

Re: Snelheid kernraketten

Als je daar dit artikel naast legt, lijkt er iets niet te kloppen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/21/de ... n-a4116497

"De Sarmat, die later dit jaar operationeel in gebruik genomen wordt, is een ballistische raket, die een vrij vallende paraboolbaan volgt met het hoogtepunt op honderden kilometers hoogte in de ruimte." Dan lijkt die snelheid toch niet te kunnen.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.605

Re: Snelheid kernraketten

Volgens wiki komen jouw eerste schattingen orde grootte overeen zou ik zeggen.

Volgens wiki:
Wiki RS28-Sarmat.jpg
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/RS-28_Sarmat
http://www.military-today.com/missiles/rs28_sarmat.htm schreef:Russians were developing an improved version of the R-36M. Interestingly the R-36M (Satan) was originally developed and produced in Ukraine. Ukrainians supplied parts and assisted in servicing of these missiles. After the 2014 anexion of Crimea and military action in Ukraine, this became a problem. Ukrainians were no longer servicing these missiles, while Russian design bureaus were not familiar with the R-36M. So it was increasingly important for Russians to develop a replacement for this Soviet-era missile, that was approaching the end of its service life.
Bron: http://www.military-today.com/missiles/rs28_sarmat.htm

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.590

Re: Snelheid kernraketten

In de nederlandstalige editie van het blad Newscientist van februari 2022 staat op bladzijde 18 een artikel over Hypersone oorlogsvoering.
In het artikel komt Mark Voskuijl aan het woord. Deze man is hoogleraar wapen-en luchtvaartsystemen werkzaam aan de faculteit militaire wetenschappen van de nederlandse defensie academie.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Snelheid kernraketten

wnvl1 schreef: di 03 mei 2022, 18:08 "De Sarmat, die later dit jaar operationeel in gebruik genomen wordt, is een ballistische raket, die een vrij vallende paraboolbaan volgt met het hoogtepunt op honderden kilometers hoogte in de ruimte." Dan lijkt die snelheid toch niet te kunnen.
Met name het hoogtepunt dat het NRC vermeldt, "honderden kilometers hoogte", lijkt het probleem.

Gegeven is s = 1700 km, en T = 200 s. Dan kun je voor een projectiel dat een paraboolbaan volgt berekenen dat vx,start = s/T = 8,3 km/s, vy,start = ½gT = 1,0 km/s, en h = (1/8)⋅gT² = 50 km.

Maar ik kan me voorstellen dat het NRC de potentiele hoogte van de raket geeft, de hoogte die bereikt wordt als hij verticaal gelanceerd zou worden. Bij een verticale lancering kun je vermoedelijk een grotere verticale startsnelheid bereiken. Als bijvoorbeeld vy,start = 2 km/s dan is die potentiele hoogte h' = vy,start2 / (2g) = 200 km.

parabool.png
parabool.png (6.33 KiB) 1754 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 2.316

Re: Snelheid kernraketten

Ik denk dat die raketmotoren tijdens de vlucht wel blijven werken. Anders ga je die raketten met een raketschild gemakkelijk kunnen onderscheppen. Ik denk dat die Sarmat raketten dus geen paraboolbaan vormen.

Sabine Hossenfelder had het er een paar weken geleden kort over in haar wekelijks praatje op minuut 11:30.



Ze vernoemt wel niet expliciet de Sarmat raket.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Snelheid kernraketten

wnvl1 schreef: za 07 mei 2022, 17:52 Ik denk dat die raketmotoren tijdens de vlucht wel blijven werken. Anders ga je die raketten met een raketschild gemakkelijk kunnen onderscheppen. Ik denk dat die Sarmat raketten dus geen paraboolbaan vormen.
Als de raketmotor de hele tijd brandt en hitte produceert is dan is de baan makkelijk zichtbaar voor spionagesatellieten met hittesensoren. De raketmotoren moeten daarom tijdens de vlucht zo kort mogelijk branden. De Sarmat kan onderweg zijn koers veranderen, maar ik denk dat de raketmotor bij die manoeuvre slechts kort brandt.

Reageer